Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Τζούλιαν Άσανζ: Έως και δύο χρόνια φυλακή μέχρι να εκδοθεί στις ΗΠΑ

Μια μακρά δικαστική περιπέτεια ξεκινά για τον πλέον διάσημο χάκερ του κόσμου, τον Αυστραλό Τζούλιαν Άσανζ, ο οποίος βγήκε σχεδόν σηκωτός από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να οδηγηθεί στα κρατητήρια της Σκότλαντ Γιαρντ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Άσανζ, ιδρυτής των Wikileaks, βρήκε άσυλο στη συγκεκριμένη πρεσβεία το 2012, όταν η Σουηδία ζητούσε την έκδοσή του για υπόθεση βιασμού. Ο ίδιος αρνήθηκε εκείνες τις κατηγορίες, αλλά δεν έσπευσε στη Στοκχόλμη να υπερασπιστεί τον εαυτό του, καθώς φοβόταν ότι από εκεί θα βρεθεί στις ΗΠΑ, για τις αποκαλύψεις που έκανε για τις επιχειρήσεις των Αμερικανών σε Ιράκ, Αφγανιστάν και όχι μόνο.
Όπως αναφέρουν τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης, οι επόμενοι μήνες θα βρουν τον Άσανζ σε ένα κελί της φυλακής του Γουάντσουόρθ, στα περίχωρα του Λονδίνου. Από εκεί θα παρακολουθεί και θα συντονίζει και ο ίδιος με τους δικηγόρους του το αίτημα έκδοσης που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ. Επιπλέον, στη Σουηδία οι Αρχές πιέζονται να ανασύρουν από το αρχείο και την υπόθεση του βιασμού.
«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Ο Άσανζ δεν είναι ήρωας. Κρυβόταν από την αποκάλυψη της αλήθειας για χρόνια και είναι απλά δίκαιο το μέλλον του να αποφασιστεί από το βρετανικό ποινικό σύστημα» τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ.
Φυσικά, η ανακοίνωση από τα Wikileaks ήταν σφοδρή. Τα έβαλε με τον Ισημερινό που ουσιαστικά πρόδωσε τον Αυστραλό και άνοιξε την πόρτα της πρεσβείας του για να μπουν οι αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ. Μάλιστα νωρίτερα, όταν όλα έδειχναν ότι το τέλος πλησιάζει, τα Wikileaks έγραψαν ότι ο νυν πρόεδρος του Ισημερινού έχει κάνει συμφωνία με τις ΗΠΑ για το χρέος της χώρας του με αντάλλαγμα τον Άσανζ.
Oι δικαστικές περιπέτειες του γεννημένου στην Αυστραλία Τζούλιαν Άσανζ ξεκίνησαν το 2010. Τότε έγιναν οι καταγγελίες για βιασμό στη Σουηδία. Ο ίδιος ήταν στο Λονδίνο εκείνη την περίοδο και, ενώ εμφανίστηκε σε δικαστήριο, οι Αρχές τον άφησαν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους.
Στο πρόσωπο του τότε προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, βρήκε τη λύση. Ο αριστερός πρόεδρος της χώρας της Νοτίου Αμερικής έβλεπε με συμπάθεια τις αποκαλύψεις που έκανε ο Αυστραλός στα Wikileaks και αποφάσισε να του επιτρέψει να βρει άσυλο στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο. Λέγεται μάλιστα ότι «τρύπωσε» στην πρεσβεία μεταμφιεσμένος σε διανομέα.
Αργότερα, ο Ισημερινός τού χορήγησε και ιθαγένεια. Όμως ο Κορέα αποχώρησε από την προεδρία το 2017, αφήνοντας τον Άσανζ στα χέρια του διαδόχου του, Λένιν Μορένο.
Παρά το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του Ισημερινού είναι συνεχιστής της πολιτικής Κορέα, αντιμετώπιζε με δυσθυμία την περίπτωση του «φιλοξενούμενου» στην πρεσβεία, δεδομένου ότι ο Αυστραλός προκαλούσε με τις αποκαλύψεις του σοβαρές διπλωματικές εντάσεις στις σχέσεις του Ισημερινού με τον υπόλοιπο κόσμο.
Σε δύσκολη θέση έφερνε και άλλες χώρες με τις αποκαλύψεις του, όπως συνέβη στην προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ με την αποκάλυψη των email του Δημοκρατικού Κόμματος. Επιπλέον, ο Άσανζ είχε προκαλέσει την οργή της Μαδρίτης με τα συνεχή μηνύματα στήριξης στο παράνομο (σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο) δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και άνοιξε τελικά την πόρτα της πρεσβείας ήταν οι αποκαλύψεις που έκαναν τα Wikileaks για την προσωπική ζωή του προέδρου του Ισημερινού, όπως για υπόθεση με «άρωμα» οικονομικού σκανδάλου, στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται στελέχη της κυβέρνησης της χώρας.
Κάπου εκεί, ο Λένιν Μορένο πήρε την απόφαση. Στο μήνυμά του που ανέβασε και στο Twitter, o πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του ήρε το διπλωματικό άσυλο στον Άσανζ «για παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών και του πρωτοκόλλου συνύπαρξης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ