Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

“Uber alles” η εθνική ασφάλεια

Με το «Oruc Reis» να βγαίνει εκ νέου από την Αττάλεια στον πηγαιμό για το Καστελόριζο, η αναβάθμιση του Θάνου Ντόκου σε Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας ήχησε περίεργα σε πολλά αυτιά. Με αφορμή κυρίως την παλαιότερη τοποθέτησή του περί συνεκμετάλλευσης με τους Τούρκους των κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Ήταν μία συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στις 4 Φεβρουαρίου. Τότε είχε σηκώσει πολλή σκόνη σε Αθήνα και Λευκωσία.
«Εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανό) στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ-Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα», είχε πει ο Ντόκος.
«Αν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη», έσπευσε και δήλωσε μερικές ώρες αργότερα. Με τη διευκρίνιση ότι δεν είχε μιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία. Σε απλά ελληνικά, ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας εκείνη την περίοδο έβαλε στο τραπέζι την προοπτική της συνεκμετάλλευσης με τους Τούρκους, την ώρα που ο πρωθυπουργός συζητούσε με τους «εχθρούς» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν αυτή η παρέμβαση δεν προκαλούσε εθνική… ανασφάλεια, αν μη τι άλλο έβαζε στο μυαλό όλων το ενδεχόμενο να λείπει η εθνική στρατηγική από την κυβέρνηση και τα στελέχη της σε εξωτερική πολιτική και εθνική άμυνα.
ΕΛΙΑΜΕΠ
Όπως, όμως, εξήγησε ο Ντόκος, δεν ήταν η πρώτη φορά που έβαζε στο τραπέζι την προοπτική της συνεκμετάλλευσης. Ούτε και η πρώτη φορά που εξέφραζε τις προσωπικές απόψεις του. Το εξήγησε τότε στον Real Fm με το επιχείρημα ότι στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) συνήθιζε να μιλάει επιστημονικά και κυρίως ιδιωτικά.
Μόνο που στην κυπριακή εφημερίδα δεν εμφανίστηκε ούτε ο καθηγητής Πανεπιστημίου, ούτε και ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο «Φιλελεύθερος» πήρε συνέντευξη από τον αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τον ρόλο του μίλησε ο Ντόκος και γι’ αυτό προκλήθηκαν οι αναταράξεις.
Είπαμε, όμως, ότι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ήταν λαλίστατος και πολυγραφότατος εδώ και χρόνια. Είχε, μάλιστα, προκαλέσει αναταράξεις από τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε είχε εμφανιστεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και άνοιξε τη συζήτηση για… έναρξη του διαλόγου με την Τουρκία.
«Αναμφίβολα, θα ήταν πολύ χρήσιμη η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, αξιοποιώντας την πρόοδο που είχε επιτευχθεί στο παρελθόν. Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τις τουρκικές ανησυχίες περί μετατροπής του Αιγαίου σε “ελληνική λίμνη”, κάτι που άλλωστε ποτέ δεν επιδίωξε, ενώ και το διεθνές δίκαιο δίδει σχετικές λύσεις. Δεν θα μπορούσε, ωστόσο, ποτέ να δεχθεί ελληνικά νησιά να επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα ή να υπάρχει έλλειψη συνέχειας στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, με δεδομένη τη γεωγραφία του αιγαιακού χώρου και τον πολύ μεγάλο αριθμό ελληνικών νησιών. Στο πλαίσιο αυτό, δημόσιες αμφισβητήσεις ως προς το συνοριακό καθεστώς ή τα κυριαρχικά δικαιώματα δηλητηριάζουν το κλίμα, περιορίζουν το περιθώριο κινήσεων και τελικά βλάπτουν τις προσπάθειες πλήρους ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Διαπραγματεύσεις
Επίσης, ακραία μαξιμαλιστικές θέσεις περί θαλασσίων ζωνών και μηδενικής επιρροής νήσων, συνοδευόμενες από χάρτες της “Γαλάζιας Πατρίδας” και σκληρές δηλώσεις ασφαλώς δεν βοηθούν. Τέλος, διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, με μια χώρα που δυστυχώς βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση της Λιβύης, ερμηνεύονται από την ελληνική πλευρά ως εχθρική ενέργεια», είχε πει μεταξύ άλλων ο Ντόκος. Ήρθε έπειτα και η συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο», οπότε έδεσε το γλυκό.
Κάπως έτσι φτάσαμε σε εκείνο το άρθρο του Liberal με τίτλο «Κύριε Ντόκο, επιτέλους, σταματήστε να μιλάτε». Είχε προηγηθεί στις 23 Ιουνίου 2020 η τηλεοπτική συνέντευξη του αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας που χαρακτήριζε λανθασμένη την προσέγγιση από την Ελλάδα του Χαλίφα Χαφτάρ. Προανήγγειλε, μάλιστα, το τέλος του Λίβυου στρατηγού.
Παρά τη γενική κατακραυγή, όμως, ο Ντόκος όχι μόνο δεν αποχώρησε από το Μαξίμου, αλλά αναβαθμίστηκε. Κατά σύμπτωση την ημέρα που το «Oruc Reis» ξαναβγήκε παγανιά! Λες και έπρεπε να σταλεί ένα μήνυμα καλής πρόθεσης προς την Άγκυρα. Ή έστω προς τη Γερμανία. Διότι, όπως προαναφέραμε, ο Ντόκος ασχολήθηκε για χρόνια με το ΕΛΙΑΜΕΠ. Ανάμεσα στους χρηματοδότες του ιδρύματος είναι και η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα. Όλοι ξέρουμε τι ακριβώς… πρεσβεύει το Βερολίνο στο Αιγαίο και στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Και φυσικά δεν θα χρηματοδοτούσε η πρεσβεία της Γερμανίας το ΕΛΙΑΜΕΠ εάν δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντά του. Μην παραβλέπουμε, άλλωστε, ότι ο Ντόκος έχει και γερμανική πανεπιστημιακή παιδεία. Σύμπτωση, αλλά από τέτοιες συμπτώσεις δεν γράφεται πολλές φορές η Ιστορία;

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δυναμιτίζει το κλίμα ο Ερντογάν -Το «κρυφτό» του Oruc Reis και η βόλτα του γεωτρύπανου Kanuni

 

Αδωνις Γεωργιάδης για Τουρκία: “Η Ευρώπη θα φτάσει σε κυρώσεις”

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ