Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Β. Οικονόμου- Πατήσαμε φρένο στις μειώσεις συντάξεων

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στη Βουλή είναι το θέμα που καίει. Οταν οι συνταξιούχοι ακούνε νέο νομοσχέδιο, σκέφτονται μειώσεις συντάξεων. Ο εισηγητής του νομοσχεδίου, βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, δηλώνει κατηγορηματικά στη «Μ» ότι οι μειώσεις  των συντάξεων τελείωσαν. Αναλύει το νομοσχέδιο, ενώ μιλάει για το προσφυγικό και για την προστασία της α’ κατοικίας.

Στον Παντελή Περιβολάρη

Κύριε Οικονόμου, νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει πλέον αρχίσει να κολυμπάει στα δύσκολα. Προσφυγικό, ασφαλιστικό, πρώτη κατοικία;

H κυβέρνηση αυτή έχει έφεση στα δύσκολα και έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει στα δύσκολα. Οι δημοσκοπήσεις, η γενικότερη αποδοχή της κοινωνίας και η αναγνώριση των ξένων εταίρων μας, δείχνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο και όχι απλά δεν τραυματίζεται το προφίλ μας, αλλά συνεχίζουμε δυνατότεροι από ποτέ…

Είστε ο εισηγητής της πλειοψηφίας για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αν σας ζητούσαμε απλά και κωδικοποιημένα, σαν να είμαστε πέντε χρονών παιδιά, ποια είναι τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου μπορείτε να μας αναλύσετε;

Τεράστιας σημασίας είναι το γεγονός ότι έχουμε το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 12 χρόνια, που δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις. Αντίθετα, θα έχει αυξήσεις. Ιδιαίτερα ωφελημένοι, όμως, θα είναι όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι της χώρας που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης και πάνω, οι οποίοι, με το νέο νόμο, θα δουν υψηλότερες παροχές, όταν συνταξιοδοτηθούν.

Είναι το πρώτο νομοσχέδιο στην ιστορία της χώρας που θα συνοδεύεται από πλήρη αναλογιστική μελέτη για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι το 2070. Στηρίζεται στην απλότητα, την ευελιξία και την ελευθερία. Αφήνει στο παρελθόν τον νόμο Κατρούγκαλου και δημιουργεί ένα ελκυστικό, ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, που καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση σε όλους και παρέχει ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους, τους νέους, τις εργαζόμενες μητέρες, τους αγρότες, στηρίζοντας τις συντάξεις χηρείας, καθώς και τις αναπηρικές συντάξεις.

Τέλος, αποκαθιστά την δικαιοσύνη και την ανταποδοτικότητα σε 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους, αγρότες. Τώρα δημιουργούμε επτά κατηγορίες εισφορών, που ελεύθερα θα μπορεί ο καθένας να επιλέξει.

Πάντως, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων λέει άλλα. Λέει ότι νομιμοποιούνται οι μνημονιακές μειώσεις, ότι αφαιρούνται τα ποσά που δίδονταν από την κυβέρνηση ως 13η σύνταξη, ότι παγώνουν οι συντάξεις μέχρι το 2023, ότι αδικούνται οι ασφαλισμένοι που δεν μπόρεσαν να φτάσουν τα 30 χρόνια πλήρους ασφάλισης. Τι απαντάτε;

Το ασφαλιστικό μπήκε ήδη στη Βουλή και την άλλη εβδομάδα ψηφίζεται από την Ολομέλεια. Ηδη προσκλήθηκαν 40 φορείς από την κοινωνία, αριθμός ρεκόρ, πρέπει να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει διαβούλευση με 23 μόνο… Οι θέσεις των φορέων ήταν εντελώς σε άλλο κλίμα από αυτό που περιγράφετε. Και είναι λογικό γιατί παίρνουν ανάσα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι με τις νέες ρυθμίσεις. Για πρώτη φορά δεν κόβονται συντάξεις, αντίθετα 260 χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις επικουρικές τους και όλοι μετά τα 30 χρόνια εργασίας θα λάβουν υψηλότερες συντάξεις, λόγω καλύτερης ανταπόδοσης. Εμείς στηρίζουμε την εργασία και όχι την μαύρη εργασία. Μου κάνει εντύπωση που ενοχλούνται κάποιοι με την ψηφιακή σύνταξη ή την πλήρη ενοποίηση στον e-ΕΦΚΑ όλων των ταμείων κυρίας σύνταξης, επικουρικής σύνταξης ή εφάπαξ παροχής. Μάλλον δεν έχουν ακούσει για τις χιλιάδες καθυστερήσεις συμπολιτών μας που αναμένουν μέχρι και τρία χρόνια για να λάβουν τις συντάξεις τους. Ηρθε η ώρα του ξεβολέματος και της δράσης και θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι – ευτυχώς λίγοι – ότι η εποχή του ραχατιού ή της αδράνειας θα λάβει τέλος στη χώρα.

Θέλω, όμως, να πάμε και στο προσφυγικό. Η kυβέρνηση έκανε μερικά βήματα πίσω στο θέμα των κλειστών δομών. Τελικά τι θα γίνει;

Πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα γεγονότα των προηγούμενων εποχών, επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. Στις δομές αυτές, που θα δημιουργηθούν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Στις ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων. Οσοι παραμένουν σ’ αυτές βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα, με τις ιδεοληψίες και τη διαχειριστική τους ανικανότητα, είναι αυτές που δημιούργησαν τη Μόρια και τα άλλα κέντρα υποδοχής με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και είναι οι ίδιοι που έφεραν τους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στην απελπισία. Οταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, υπήρχαν 69.387 εκκρεμείς υποθέσεις χορήγησης ασύλου, αριθμός τεράστιος, που δείχνει πόσο υποκριτική ήταν η λεγόμενη «ευαισθησία» των κυβερνήσεων Τσίπρα για τους αιτούντες άσυλο.

Πολύ σύντομα θα σταματήσει η προστασία της α’ κατοικίας. Η κ. Γεννηματά ζήτησε διακομματική επιτροπή για το θέμα. Συμφωνείτε; Τι πρέπει να γίνει;

Πρέπει να υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας και για τον πλούσιο και για τον φτωχό; Αυτό είναι το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει η αντιπολίτευση και να πάψει να λαϊκίζει. Για κάποιον επί παραδείγματι που έχει εκατομμύρια καταθέσεων σε τράπεζες, ακίνητα στη Μύκονο ή άλλους τουριστικούς προορισμούς πρέπει να προστατεύεται απόλυτα η πρώτη του κατοικία; Κάνουμε έκκληση σε όσους έχουν ανάγκη να μπουν στην πλατφόρμα και να αξιοποιήσουν την παράταση της ρύθμισης μέχρι τις 30 Απριλίου που ψήφισε η ΝΔ. Εχουν τον χρόνο και μπορούν να το κάνουν. Οποιος, λοιπόν, αισθάνεται ότι κινδυνεύει το σπίτι του μπορεί να μπει στην πλατφόρμα και να πάρει την προστασία, δηλαδή μερικό κούρεμα δανείου, επιδότηση δόσης και όλα όσα προβλέπει η πλατφόρμα. Μετά τις 30 Απριλίου θα μπει σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θα απλώνει ένα δίχτυ προστασίας για όσους είναι πραγματικά αδύναμοι και μόνο σ’ αυτούς. Από την 1η Μαΐου, για παράδειγμα, κάποιος που θα έχει στον λογαριασμό χρήματα και, ταυτόχρονα, θα χρωστά τη δόση του, αυτός δεν θα έχει προστασία.

Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ