Πολύ υψηλότερη από τους στόχους του ΠΟΥ, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer-BioNTech. Ενόψει αυτής της εξέλιξης, η κ. Παπαευαγγέλου επέλεξε να εστιάσει «στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, οι οποίες και θα έχουν προτεραιότητα» και συγκεκριμένα «για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ειδικούς πληθυσμούς των συνανθρώπων μας της τρίτης ηλικίας αλλά και των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα», οι οποίοι «το χρειάζονται περισσότερο από όλους και επειγόντως».
«Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του εμβολίου που θα έχουμε στη χώρα μας, του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, που έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερες από 18.500 άτομα» ενώ άλλοι τόσα άτομα έλαβαν το εικονικό εμβόλιο, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήταν πάνω από 55 ετών με ένα έτος ηλικίας που έφτανε μέχρι τα 89 έτη» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ πάνω από τους μισούς ασθενείς είχαν υποκείμενο νόσημα.
«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%, πολύ υψηλότερα από τους στόχους που μας είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» τόνισε η λοιμωξιολόγος.
«Έχουν ακουστεί πολλά για τις παρενέργειες» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, διευκρινίζοντας ότι «η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος» στο σημείο της ένεσης στο χέρι. Άλλα συμπτώματα περιελάμβαναν το αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλο και σπανιότερα πυρετό.
«Σημασία έχει να αναφερθεί ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ηπιότερες, ήταν λιγότερο έντονες στα άτομα άνω των 65 ετών και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή οι χρονίως πάσχοντες δεν εμφάνιζαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.
Επίσης η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την πανδημία του νέου κορωνοϊού, στις επιπτώσεις που θα έχει για τη συνολική υγεία η τυχόν χαλάρωση των μέτρων, ενόψει των Γιορτών.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, σε ένα σπίτι με 20 άτομα, ακόμη και αν φορούν όλα μάσκα, η διασπορά του ιού μπορεί να γίνει. Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να προσέξουμε τις συναθροίσεις και συναντήσεις με άλλα νοικοκυριά εν όψει εορτών, υπογράμμισε και ο κ. Μαγιορκίνης.
Περιέγραψε μια σειρά από σημαντικές συμβουλές ως προς το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περιπτώσεις τέτοιων συναθροίσεων.
«Αν έχουμε συμπτώματα, να μην έρθουμε σε καμία επαφή. Να φοράμε πάντοτε μάσκα, ειδικά όταν έχουμε παππούδες, γιαγιάδες ή άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, να έχουμε καλό εξαερισμό των χώρων και να αποφύγουμε τους εναγκαλισμούς και τα φιλιά. Πρέπει όλους αυτούς τους ανθρώπους να τους προστατεύσουμε πάση θυσία», σημείωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.
Επανέλαβε, όπως νωρίτερα και η Βάνα Παπαευαγγέλου, την ανάγκη να δημιουργήσουμε την λεγόμενη «κοινωνική φούσκα», ήτοι να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύψας: «Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown»
ΠΦΣ για εμβόλιο κορωνοϊού: Πώς θα κλείνουμε ραντεβού στο φαρμακείο [ανακοίνωση]