Σάββατο Ιανουάριος 11 2025

Β. Παπαγεωργίου: Ο άνθρωπος των καταστροφών μένει στο… απυρόβλητο

Η παρουσία του Βασίλη Παπαγεωργίου στη Ραπεντώσα κατά την αποτυχημένη επιχείρηση του αντιπυρός επανέφερε τα ερωτήματα για τον… μπάρμπα στην Κορώνη που προστατεύει τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον διατηρεί στο πόστο του, παρά τις τεράστιες ευθύνες που τον βαραίνουν.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Η ασυλία που έχει ο αξιότιμος κ. Παπαγεωργίου είναι πρωτοφανής, παρά την εμπλοκή του σε όλες τις μεγάλες τραγωδίες που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια


Ο άλλοτε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έχει επιβιώσει με τρεις διαφορετικούς υπουργούς, οι δύο εκ των οποίων χρεώθηκαν ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Ναι, για τομείς στους οποίους την επιχειρησιακή ευθύνη είχε ο Παπαγεωργίου, ο οποίος όμως καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου που του παρέχει ασυλία. Το γιατί και το πώς το γνωρίζουν μόνον ο ίδιος και ο πρωθυπουργός. Για να μη νομίζετε ότι υπερβάλουμε, πάμε να δούμε τα έργα και τις ημέρες του νυν γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, ο Βασίλης Παπαγεωργίου μπήκε στη λίστα των κατηγορουμένων σε μια δίκη ακόμα και για απώλεια ζωών. Επίσης κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος για το μπάζωμα στο έγκλημα των Τεμπών. Αλλά, από εκεί και πέρα, χρεώνεται και την πύρινη καταστροφή του 2021, του 2023 και, βέβαια, του 2024. Πάμε, όμως, να δούμε τις πράξεις και τις παραλείψεις του μία προς μία.

Παπαγεωργίου
Από τον «Ιανό»

Ήδη ο Βασίλης Παπαγεωργίου κουβαλάει στην πλάτη του δύο κατηγορίες. Η πρώτη για τον «Ιανό», την κακοκαιρία που έπληξε το 2020 τη Θεσσαλία, και εκτός των μεγάλων καταστροφών σε αγροτικές εκτάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις προκάλεσε και τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Ανάμεσά τους και η 43χρονη φαρμακοποιός Ευδοκία-Μυρτώ Πλακιά. Οι κατηγορίες για τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας είναι δύο. Η πρώτη αφορά την πλημμύρα από αμέλεια διά παραλείψεως, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο. Επίσης για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως, άπαξ και κατά συρροή.

Επί της ουσίας ο Παπαγεωργίου παραπέμφθηκε σε δίκη επειδή «παρέλειψε να δώσει εγκαίρως εντολή στη μονάδα του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για μαζική και γεωστοχευμένη προειδοποίηση των πολιτών που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή του Μουζακίου μέσω της αποστολής SME ALERT κι ενώ είχαν ήδη αρχίσει οι εδαφικές παραχωρήσεις και βρισκόταν σε εξέλιξη φυσική καταστροφή».
Σοβαρές κατηγορίες, πέρα πάσης αμφιβολίας, και συνεπώς ο εμπλεκόμενος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να καταδικαστεί. Εύλογες, λοιπόν, οι απορίες για την ασυλία που έχει ο Παπαγεωργίου.

Παπαγεωργίου

Το μπάζωμα στα Τέμπη

Αλλά δεν είναι μόνον ο «Ιανός» που κάνει δύσκολη τη ζωή του νυν γ.γ. Πολιτικής Προστασίας. Υπάρχει επίσης η εμπλοκή του στο μπάζωμα των Τεμπών. Στράφηκαν εναντίον του οι συγγενείς των θυμάτων από τη σύγκρουση των δύο τρένων και κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος. Σύμφωνα με τον εφέτη ειδικό ανακριτή, Σωτήρη Μπαϊκάμη, που ασχολείται με το έγκλημα στα Τέμπη, ο Βασίλης Παπαγεωργίου βαρύνεται με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και αναμένεται να καταθέσει ανωμοτί μαζί με τον τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα και με τη διάταξη της αντεισαγγελέως Εφετών, η δικογραφία σε βάρος των τεσσάρων «αποτελεί τμήμα» της δικογραφίας η οποία συσχετίστηκε «ως απολύτως συναφής» που εκκρεμεί ενώπιον του εφέτη και αφορά στη δίωξη πάλι για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη, αλλά και για το «μπάζωμα», τη διαμόρφωση του χώρου του δυστυχήματος. Η συσχέτιση της δικογραφίας θα σημάνει πρακτικά πως οι δύο υπηρεσιακοί παράγοντες, της ΕΛ.ΑΣ. και της Π.Υ., και για ένα πλημμέλημα που τελέσθηκε σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα μετά το δυστύχημα (από το απόγευμα της 1ης Μαρτίου έως και τις πρωινές ώρες της 3ης Μαρτίου 2023), θα καθίσουν ως συγκατηγορούμενοι στο ίδιο εδώλιο με όλους εκείνους σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα (διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσω σταθερής τροχιάς κ.λπ.). Ως υπαίτιοι του τραγικού δυστυχήματος την 28η Φεβρουαρίου 2023 σε συνδυασμό, βέβαια, και με τις τραγικές ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας (Σύμβαση 717/2014 κ.λπ.), δύο διαστάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα -μέχρι σήμερα- να ασκηθεί δίωξη σε βάρος συνολικά 33 εμπλεκομένων (σταθμάρχης, επιθεωρητής, στελέχη ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ κ.ά.), ενώ από το συλλεχθέν υλικό στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης εκκρεμούν και άλλες διώξεις.

Παπαγεωργίου
Όγκοι χωμάτων

«Η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας, σύμφωνα και με διάταξη της αντεισαγγελέως Εφετών, προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των τεσσάρων έπειτα από την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας για το “ξεμπάζωμα”. Όταν από κατάθεση εργαζομένων στην εταιρεία χωματουργικών μηχανημάτων έγινε γνωστό ότι καθ’ υπόδειξη “πυροσβέστη”, που δεν κατονομάζουν, στις 1 και 2 Μαρτίου 2023 μετέφεραν με φορτηγά από τον τόπο της τραγωδίας 300 κυβικά χώμα σε οικόπεδο της ιδιωτικής εταιρείας, στη θέση “Πηγάδια” του Ευαγγελισμού Τεμπών. Η μεταφορά των χωμάτων αυτών (σ.σ. σε αντίθεση με αυτά που μεταφέρθηκαν συνοδεία της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουλούρι) παρέμεινε άγνωστη για μήνες, ενώ η δημοσιοποίησή της είχε ως αποτέλεσμα να ερευνηθούν οι όγκοι χωμάτων που μεταφέρθηκαν στα “Πηγάδια” και να εντοπιστεί τελικά ανθρώπινο οστό, το οποίο ταυτοποιήθηκε σε επιβάτη-θύμα της τραγωδίας», ανέφερε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία» στις 22 Ιουλίου.
Εμπλεκόμενος, λοιπόν, κι εδώ ο Βασίλης Παπαγεωργίου. Με βάση την κείμενη νομοθεσία, άλλωστε, είχε τον βασικότερο ρόλο ως γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Οι καταστροφές του 2021

Ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος ε.α., ανέλαβε καθήκοντα διοικητή του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) μετά από απόφαση του τότε γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, τον Αύγουστο του 2019. Στις 15 Μαρτίου 2020 αναβαθμίστηκε σε γ.γ. αντί του σημερινού περιφερειάρχη Αττικής, που έγινε υφυπουργός.

Άρα, ο Βασίλης Παπαγεωργίου είχε την επιχειρησιακή ευθύνη στις πυρκαγιές του 2021. Τότε που κατά τα λαϊκά λεγόμενα «κάηκε η μισή Ελλάδα». Από τις φωτιές κάηκαν συνολικά 1.301.239 στρέμματα. Το δεύτερο μεγαλύτερο πλήγμα στη χώρα έπειτα από το θλιβερό 2007. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά ήταν αυτή της Εύβοιας με 511.854 καμένα στρέμματα. Ακολουθούν η πυρκαγιά της Αρχαίας Ολυμπίας με 150.000 καμένα στρέμματα, η πυρκαγιά της Ανατολικής Μάνης με 101.001 καμένα στρέμματα, η πυρκαγιά των Βιλίων με 94.590 καμένα στρέμματα, η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης με 83.774 καμένα στρέμματα και τέλος η πυρκαγιά στον Σχίνο με 69.642 καμένα στρέμματα.
Τότε η Πολιτική Προστασία υπαγόταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο πολιτικός προϊστάμενος του Παπαγεωργίου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αποπέμφθηκε εξαιτίας της αδυναμίας του να ελέγξει τα πύρινα μέτωπα. Αλλά ο επιχειρησιακός υπεύθυνος παρέμεινε στο πόστο του.

Οι φωτιές του 2023

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να δημιουργήσει υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και για την αύξηση της κρατικής αποτελεσματικότητας απέναντι στα φυσικά φαινόμενα. Άλλαξε, όμως, ο Μανωλιός, επειδή έβαλε τα ρούχα του αλλιώς; Προφανώς όχι, καθώς γενικός γραμματέας παρέμεινε ο Βασίλης Παπαγεωργίου.

Κάπως έτσι φτάσαμε και στο καταστροφικό 2023. Όχι μόνο με τις μεγάλες πυρκαγιές, κυρίως στη Ρόδο και στον Έβρο, αλλά και με τα δύο έντονα καιρικά φαινόμενα, αρχικά τον «Daniel» και έπειτα τον «Elias», που διέλυσαν τη Θεσσαλία, και όχι μόνο. Οι φλόγες έκαψαν πάνω από 1.800.000 στρέμματα και οδήγησαν στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών.

Εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους: δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας από την πτώση ενός Canadair στην Εύβοια, ένας κτηνοτρόφος στην ορεινή Εύβοια στον Δήμο Καρύστου, μια παραθερίστρια και ένας κτηνοτρόφος στον νομό Μαγνησίας, ένας εθελοντής πυροσβέστης που το βράδυ της 1ης Αυγούστου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με βαριά δύσπνοια και λίγες ώρες αργότερα κατέληξε από άγνωστο αίτιο, ένας μελισσοκόμος που υπέστη πολλαπλά εγκαύματα στην Κάτω Τιθορέα και υπέκυψε αργότερα, ένας κτηνοτρόφος στον Πρόδρομο Βοιωτίας, 20 μετανάστες στον ορεινό Έβρο και στο δάσος της Δαδιάς.

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου, ωστόσο, παρέμεινε αμετακίνητος στη θέση του! Τι κι αν παραγγείλαμε επιβραδυντικό υγρό με καθυστέρηση, δηλαδή στα μέσα Ιουλίου, όπως είχε αποκαλύψει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ»… Τι κι αν υπεγράφη τέλη Ιουλίου η σύμβαση για το μηχάνημα που θα έφτιαχνε το μείγμα του επιβραδυντικού υγρού; Ψιλά γράμματα όλα αυτά για κάποιον που ’χει… μπάρμπα στην Κορώνη.

Και ο «Daniel»

Και έπειτα ήρθε ο «Daniel». Η Θεσσαλία διαλύθηκε! Οι επιπτώσεις συνεχίζονται, αν θεωρηθούν ορθοί οι ισχυρισμοί που θέλουν τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια στον Παγασητικό να πληρώνουν την κακοκαιρία του περασμένου Σεπτεμβρίου και τη μεταφορά στη θάλασσα ακόμα και ραδιενεργών υλικών.
Από τον «Daniel» έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι. Κι ακολούθησε ο «Elias», με επέκταση των καταστροφών και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αλλά είπαμε, τον Βασίλη Παπαγεωργίου δεν τον αγγίζει κανείς. Έχει ασυλία, λες και τον προστατεύει κάποια μαγική δύναμη. Ακόμα και τα φετινά κατορθώματά του να καταγράψουμε, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας παραμένει στο απυρόβλητο. Η φωτιά στο Ρέθυμνο τους ξέφυγε, εκείνος τηλεφωνούσε για να βρει τους ξενύχτηδες στο πάρτι γενεθλίων της Αγίας Γαλήνης, αλλά ούτε ΕΔΕ έγινε, ούτε κυρώσεις επιβλήθηκαν, ούτε ο επιχειρησιακός υπεύθυνος πλήρωσε το κόστος της ζημιάς.

Μήπως, όμως, κουνήθηκε… φύλλο για τη Ραπεντώσα; Εκεί που το αποτυχημένο αντιπύρ οδήγησε την πυρκαγιά στον αστικό ιστό, παρουσία του Παπαγεωργίου. Είπαμε ότι ο γενικός γραμματέας δεν κουνιέται. Με συνέπεια να αυξάνονται τα δημοσιεύματα με τα ερωτήματα για τους λόγους που κρατούν τον άλλοτε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος σε ένα τόσο νευραλγικό πόστο, παρότι δεν καταφέρνει να φέρει εις πέρας την αποστολή του για την Πολιτική Προστασία…

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπαθοβούνι: Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας-«Μην πίνετε νερό» τονίζει η ΔΕΥΑ Κορίνθου

Θεσσαλονίκη: Οριστική λύση για το αντιτορπιλικό Βέλος

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ