Με τα ίδια της τα λόγια και με το γάντι “έσφαξαν” την επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Βασιλική Θάνου, οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Μάκης Βορίδης στην ακρόαση της στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την θέση της Προέδρου Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οι τόνοι ήταν σχετικά χαμηλοί αλλά η σύγκρουση των επιχειρημάτων ιδιαίτερα σφοδρή, ενώ η ίδια δήλωσε πως δεν έχει στεναχωρηθεί από τις ερωτήσεις. Η ίδια, μετά την εκλογή της σε ερώτηση κοινοβουλευτικών συντακτών εάν φοβάται πως θα την αλλάξει από την θέση η επόμενη κυβέρνηση είπε με σιγουριά: “δεν μπορεί να με βγάλει κανένας”.
Από την παράλειψη στο βιογραφικό της πως κατέχει (αμισθί) την θέση της συμβούλου Νομικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, μέχρι παλαιότερες δηλώσεις της πως τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δεν πρέπει να καταλαμβάνουν πολιτικές θέσεις, και από την τοποθέτηση μιας συνταξιούχου στην Αρχή, μέχρι της ερμηνεία της κ. Θάνου σε διάφορες υποθέσεις οι βολές από την πλευρά της αντιπολίτευσης ήταν ατελείωτες.
“Μετά από Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η κ. Θάνου θεώρησε ως υποχρέωση να προσφέρει τις υπηρεσίες της στον Πρωθυπουργό και μάλιστα αμισθί, κι αυτό δείχνει πως τα κίνητρα δεν είναι υλικά, αλλά θεσμικά και ιδεολογικά που κινούνται στο πλαίσιο αρχών και αξιών” υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. “Φαντάζομαι πως στην Αρχή Ανταγωνισμού πηγαίνει όχι αμισθί αλλά με τις απολαβές που προβλέπονται. Δεν υπάρχει πρόβλημα σχέσεων με τον Πρωθυπουργό; Κι έπειτα πως τον αφήνει; θα στερηθεί των υπηρεσιών της ο Πρωθυπουργός για την πολιτική διεύθυνση της χώρας τώρα, εν όψει εκλογών;”
“Δεν θα επέτρεπα στον Πρωθυπουργό να μου ζητήσει κάτι για επιχειρηματία”
“Η θέση μου ως νομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού δεν είναι πολιτική ούτε κομματική” απάντησε η κ. Θάνου. “Αλίμονο αν πεις πως ο σύμβουλος είναι πολιτικό πρόσωπο. Είναι νομικά και λογικά αβάσιμο αυτό το επιχείρημα”. Τόνισε. “Νομίζω πως ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός θα με παίρνουν τηλέφωνο να μου λένε τι να κάνω με τον τάδε επιχειρηματία. Ούτε θα επέτρεπα στον εαυτό μου να δεχτεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε έδωσα κάποιο δείγμα ότι μερολήπτησα υπέρ ενός ή άλλου διαδίκου. Ήθελα να προσφέρω ένα λιθαράκι για να βγει η χώρα απ΄ την κρίση. Γι’ αυτό δέχτηκα. Και η θέση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ακόμα πιο κρίσιμη και χρήσιμη από νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού γι’ αυτό δέχτηκα.”.
Ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι “για εμάς η τοποθέτηση αυτή είναι προκλητική και απαράδεκτη. Ήδη ο Πρόεδρος μας έχει στείλει επιστολή στην ΕΕ και επισημαίνει πως η τοποθέτηση πλήττει την ανεξαρτησία της Αρχής”. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του παριστάμενου υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος διαμαρτυρήθηκε γιατί η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει κοινοποιηθεί στο αρμόδιο υπουργείο. Όταν έλαβε την επιστολή (κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Θεσμών) χαρακτήρισε “ολίσθημα” την αναφορά του κ. Μητσοτάκη πως η κ. Θάνου “συν διαμόρφωνε πολιτική”.
Η ίδια η υποψήφια και πλέον νέα Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστήριξε πολλές φορές πως εάν την τιμήσουν με την ψήφο τους οι βουλευτές θα είναι αμερόληπτη στα καθήκοντά της όπως όταν ήταν δικαστής και Πρόεδρος του Αρείου πάγου.
“Θα τρέξουν όλα ταχύτατα σας διαβεβαιώ”
“Έχουμε 300 και πλέον συστάσεις για θέματα Ανταγωνισμού από τον ΟΟΣΑ. Θα τρέξω τα πράγματα ταχύτατα” διαβεβαίωσε η ίδια η Βασιλική Θάνου. “Υπήρξε μια καθυστέρηση σε υποθέσεις που έφτασαν στην Επιτροπή και εξαιτίας αυτής, υπήρξαν παραγραφές”.
Όπως είπε παρουσιάζοντας το βιογραφικό της “έχω σπουδάσει και στην Σορβόνη αλλά επειδή δεν μου δόθηκε επαρκής χρόνος, μόνο ένα έτος δεν πρόλαβα να καταθέσω την μεταπτυχιακή εργασία μου η οποία ήταν σχετική με θέματα ανταγωνισμού”. Και υπογράμμισε πως όσο αμερόληπτη ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, “τόσο αμερόληπτη θα είναι και στα νέα της καθήκοντα”.
Οι βολές προς το πρόσωπό της, με εξαίρεση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησαν (μόνο ο Γ. Γκιόλας και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλος), τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλο, ήταν ατελείωτες.
“Είναι προκλητική η προσπάθεια της κυβέρνησης να επηρεάζει τις αρχές, η τοποθέτησή αυτή πλήττει το κύρος της Αρχής” τόνισε η Όλγα Κεφαλογιάννη. “Έχετε κάνει φωτογραφικές νομοθετικές παρεμβάσεις το 2016 σε αυτή την κατεύθυνση”. Και διάβασε πρωτοσέλιδη αναφορά στους FT στην τοποθέτηση Θάνου στην οποία αναγράφεται παλαιότερη δήλωση της συμβούλου του κ. Τσίπρα ότι δεν πρέπει να τοποθετούνται σε τέτοιες θέσεις δικαστές. “Είναι η αντίληψη ποιους θέλει όλες τις εξουσίες να διαπλέκονται, είναι απειλή και για τους επενδυτές” τόνισε η κλ. Κεφαλογιάννη,.
Ακόμα κι ο Γ. Τραγάκης σημείωσε πως “εκτιμώ την ταχύτατη ανέλιξη σας, είστε πιο γρήγορη κι από την Κατερίνα Θάνου”. Ο ίδιος άφησε αιχμές σε προηγούμενες κυβερνήσεις για τον τρόπο ανέλιξης της κ. Θάνου στο Δικαστικό Σώμα.
Ο κ. Μάκης Βορίδης είπε τα εξής: “Οι Ανεξάρτητες Αρχές πρέπει να είναι αποποινικοποιημένες νησίδες. Ειδικότερα σε μια επιτροπή όπως η Ανταγωνισμού το λέει και ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ. Η ανεξαρτησία είναι πολύ σημαντική και μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Να μην επηρεάζονται. Η ίδια η κ. Θάνου έλεγε παλιά: “Οι θέσεις του Προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οι καρέκλες της δεν πρέπει να προσφέρονται ως εφαλτήριο για άλλες επιδιώξεις. Τα μέλη της δεν πρέπει να αποδέχονται άλλες θέσεις και μάλιστα καλά αμειβόμενες όπως του Προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής. Να υποθέσω πως η κ. Θάνου μετέβαλε θέση;”.