Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Βαριές “καμπάνες” και ποινές φυλάκισης για ανακριβή “πόθεν έσχες”

Μεγάλες αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης όσον αφορά το καθεστώς των “πόθεν έσχες” το οποίο γίνεται αυστηρότερο, ενώ βαριές θα είναι και οι ποινές για όσους υποβάλλουν ανακριβείς δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, το “πόθεν έσχες” γίνεται πιο αυστηρό ενώ διευρύνεται και ο αριθμός των δημοσίων λειτουργών και προσώπων στην υποχρέωση υποβολής αναλυτικής δήλωσης εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης.

Τα χρηματικά πρόστιμα θα είναι “φωτιά” καθώς θα φθάνουν έως και το 1.000.000 ευρώ για όσους υποβάλλουν ανακριβή δήλωση, ενώ σε κακούργημα μετατρέπεται η απόκρυψη περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ.

Από τις ποινές δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι ποινές φυλάκισης για όσους θεωρείται ότι συνέβαλλαν στην αλλοίωση του «πόθεν έσχες» ή στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων του υπόχρεου προσώπου.

Τη δήλωση «πόθεν έσχες» θα πρέπει να υποβάλουν από το 2015 και νέες κατηγορίες υπαλλήλων και δημοσίων λειτουργών που κατέχουν θέση ευθύνης και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον.

Αστυνομικοί, λιμενικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δασάρχες και δασονόμοι, πρόεδροι και διαχειριστές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ιδιοκτήτες, εταίροι και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις ακόμη και το πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, διαιτητές και η διοίκηση αθλητικών ομοσπονδιών ή Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών είναι μόνο μερικοί από όσους περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» θα υποβάλλονται από το 2015 ηλεκτρονικά ενώ ο έλεγχος και η επεξεργασία τους ανατίθεται σε ειδική ανεξάρτητη Επιτροπή που αποτελείται από δύο αντιπροέδρους της Βουλής δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο έλεγχος δεν θα αφορά μόνο στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνονται στις δηλώσεις πόθεν έσχες αλλά θα επεκτείνεται και στη διακρίβωση αν η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφιστάμενων δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεων εσόδων, συνδυασμό με τις δαπάνες διαβίωσης των υπόχρεων σε δήλωση προσώπων.

Τι θα ισχύει με τις νέες αλλαγές 

Για πρώτη φορά θεσμοθετείται, η υποχρέωση υποβολής, παράλληλα με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, και δήλωσης οικονομικών συμφερόντων που αφορά στον υπόχρεο και τη σύζυγο. Η δήλωση θεσπίζεται για λόγους διαφάνειας και αποτροπής της σύγκρουσης συμφερόντων κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπόχρεου.

Συγκεκριμένα θα δηλώνονται οι επαγγελματικές δραστηριότητες, η συμμετοχή στη διοίκηση πάσης φύσεως νομικών προσώπων και εταιριών, ενώσεων προσώπων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι αμειβόμενες δραστηριότητες καθώς και οποιαδήποτε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που μπορεί να προκαλέσουν άμεση ή δυνητική σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με τα καθήκοντά των υπόχρεων προσώπων.

Επιπλέον πρόσωπα που υπηρετούν σε αιρετή δημόσια θέση θα πρέπει να δηλώνουν οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη άνω των 3.000 ευρώ με ένδειξη της ταυτότητας του «χορηγού».

Εκτός από τα πόθεν έσχες των βουλευτών, στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής θα αναρτώνται και οι δηλώσεις των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων.

[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Παράλειψη ή ανακριβής υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ.[/quote_text]

Σε περίπτωση όπου ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του, το πρόστιμο ξεκινά από τα 10.000 και φτάνει τα 500.000 ευρώ.

Αν μάλιστα η περιουσία που «εξαφανίστηκε» από το πόθεν έσχες ξεπερνά σε αξία τα 300.000 ευρώ, τότε προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως ένα εκατομμύριο. Χρηματικές ποινές και φυλάκιση προβλέπεται και για τρίτους οι οποίοι εν γνώσει τους συνέπραξαν στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης.

 

 

 

Πηγή: Ημερησία



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ