Πολυετείς καθείρξεις επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος στο ΙΚΑ Καλλιθέας, που αποκαλύφθηκε το 2012.
Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, οι καταδικασθέντες ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο αφήνοντας στο ΙΚΑ όπου εργάζονταν «μαύρη τρύπα» ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τους αποδίδεται ότι από το 2003 έως και το 2012, χορήγησαν με το αζημίωτο σε 1300 ασφαλισμένους παροχές που δε δικαιούνταν. Μεταξύ αυτών, μαϊμού – επιδόματα πενταπλών τοκετών και μητρότητας σε άγαμες και χωρίς παιδιά γυναίκες, επιδόματα ασθενείας σε μη δικαιούχους που εργάζονταν κανονικά, επιδόματα στο όνομα συγγενών, φίλων, ακόμα και ανυποψίαστων ασφαλισμένων, κ.ά.
Οι κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν κατά περίπτωση για αδικήματα όπως πλαστογραφία, απάτη, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ψευδή βεβαίωση σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
Η απόφαση του δικαστηρίου προέκυψε έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, και σε αυτήν προβλέπεται και δήμευση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή των καταδικασθέντων, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, πολύτιμα αντικείμενα και ένα εκατ. ευρώ που βρέθηκε σε μετρητά.
Με την απόφαση του δικαστηρίου καταδικάστηκαν συνολικά πέντε κατηγορούμενοι σε ποινές κάθειρξης από 31 έως 38 χρόνια, και επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές από 120.000 ως 150.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, καταδικάσθηκαν η Ελένη Μπουραζάνη σε 37 χρόνια κάθειρξη και 150.000 ευρώ χρηματική ποινή, η Χριστίνα Πατεράκη σε 31 χρόνια κάθειρξη και 150.000 ευρώ, η Χρυσούλα Φέρρα σε 33 χρόνια κάθειρξη και 120.000 ευρώ, η Μυρσίνη Θωμάκου σε 33 χρόνια κάθειρξη και 120.000 ευρώ, η Χριστίνα Σουρίδη σε 38 χρόνια κάθειρξη και 150.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι όλες οι κατηγορούμενες θα εκτίσουν 25 χρόνια στη φυλακή, καθώς είναι το ανώτατο προβλεπόμενο όριο.
Πάντως, από τις πέντε συνολικά γυναίκες που καταδικάστηκαν, στη φυλακή θα οδηγηθούν οι τέσσερις καθώς το δικαστήριο δεν τους χορήγησε αναστολή στην εκτέλεση στην ποινή τους. Αντίθετα, το δικαστήριο χορήγησε αναστολή στην κατηγορουμένη Χρυσούλα Φέρρα, η οποία είναι μητέρα δυο παιδιών και ο σύζυγός της Π. Αιματίδης, ο οποίος ήταν επίσης κατηγορούμενος, πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης.
Επίσης, με την απόφαση του δικαστηρίου ένας κατηγορούμενος, ο Κωνσταντίνος Καραϊσκος, καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση και 60.000 ευρώ χρηματική αποζημίωση. Στον συγκεκριμένο το δικαστήριο χορήγησε επίσης αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του μέχρι την έφεση.
Αντίθετα, αθώα κρίθηκε από το δικαστήριο η Περσεφόνη Νασοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος παροχών του ΙΚΑ Καλλιθέας.