Τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, περιέγραψε στη Βουλή, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε μας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό απαιτώντας να υπογράψουμε».
Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για τις θέσεις της κυβέρνησης αλλά και για τις απαιτήσεις των εταίρων, και τόνισε ότι «Εμείς λέμε (στους δανειστές) ότι ούτε θα σκίσουμε το ισχύον πρόγραμμα, ούτε εσείς θα απαιτήσετε την τυφλή εφαρμογή του σα να μην έγιναν εκλογές», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με το 70% των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το ισχύον πρόγραμμα, αλλά διαφωνεί κάθετα με το υπόλοιπο 30%.
Αναφερόμενος στο μνημόνιο σημείωσε ότι «Αν επρόκειτο για ένα πικρό μεν, αλλά θεραπευτικό φάρμακο, θα πρότεινα να το καταπιούμε, αν πίστευα ότι η υποχώρησή μας κάποια στιγμή, έστω με πόνο, θα έβγαζε την Ελλάδα από την κρίση θα έλεγε να προχωρήσουμε, όμως αυτό δε συμβαίνει (…) Το δήθεν φάρμακο είναι τοξικό και το χειρότερο το γνωρίζει ο θεράπων ιατρός αλλά, έχει δεσμεύσεις να μας το δίνει», ενώ πρόσθεσε ότι «Όσο κι αν αληθεύει ότι προηγούμενες κυβερνήσεις ολιγώρησαν στις μεταρρυθμίσεις η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα καταδικασμένο να αποτύχει όποιος και αν το εφάρμοζε».
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στον Ανδρέα Παπανδρέου, και στο «μάθημα που μας δίδαξε, το οποίο κάποιοι ξέχασαν: ότι τον “yes man” δεν τον σέβεται ούτε αυτός στον οποίο λέει συνέχεια “ναι, ναι, ναι”», και τόνισε ότι η κυβέρνηση αντί να πάρει τον εύκολο δρόμο της συμφωνίας, ζητά διάλογο προκειμένου να υπάρξει «συμφωνία – γέφυρα» μεταξύ μνημονίου και νέου προγράμματος.
«Επιτέλους κάποιος πρέπει να πει όχι. Έπεσε ο κλήρος και πάλι στην μικρή Ελλάδα. Αυτή είναι η μοίρα μας», ανέφερε κάποια στιγμή εμφανώς φορτισμένος για να συνεχίσει: «Ζητάμε να μας δοθεί ο χρόνος να καταθέσουμε απόψεις – προτάσεις μας. Αντί να γίνει αυτό από την πρώτη ημέρα μας έβαλαν το μαχαίρι λαιμό και μας είπαν είτε υπογράφετε είτε… αποσιωπητικά».
Ο υπουργός των Οικονομικών χαρακτήρισε την προετοιμασία για το Eurogroup της Τετάρτης «υπέρ πάντων» και είπε ότι η συμφωνία – γέφυρα μπορεί να διαρκέσει «μερικούς μήνες» κατά τους οποίους δεσμεύτηκε πως «δεν θα κάνουμε κίνηση εκτροχιασμού των δημόσιων οικονομικών και του προϋπολογισμού, δεν θα μειώσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα».
Σημείωσε, ακόμα, ότι αύριο έρχεται στην Ελλάδα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άγχελ Γκουρία για να βοηθήσει την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, ενώ συμπλήρωσε ότι «σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα προσθέσουμε το 70% των δεσμεύσεων του μνημονίου που δεν έχουμε αντίρρηση εφόσον το 30% καταργηθούν. Επίσης μαζί θα καταρτίσουμε το πρόγραμμα αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης», και επανέλαβε «τρόικα τέλος», εξηγώντας ότι δεν εννοεί τους τρεις θεσμούς των δανειστών, αλλά τα πρόσωπα που έρχονται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας τους θεσμούς.
Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του υπουργού Οικονομικών, ότι η τρόικα γνωρίζει και παραδέχεται με κλειστά μικρόφωνα ότι το μνημόνιο δεν λειτουργεί: «Όσο επιτείνεται αυτή η διγλωσσία οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι εχθροί της Ευρώπης και της Δημοκρατίας».
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης άσκησε κριτική και στην ΕΚΤ για το γεγονός ότι έχει χάσει τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής και αποτυγχάνει να τηρεί τις δεσμεύσεις του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας.