Ότι δεν είναι «καθόλου κακό να σκεφτόμαστε τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη στην ERTOpen, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι δε θα γίνουν εκλογές, και απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο ανασχηματισμό σχολίασε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά.
Αναλυτικότερα ο υπουργός Οικονομικών, αναφορικά με το δημοψήφισμα σημείωσε ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό, για πολύ μεγάλα ζητήματα, να αποφαίνεται για το μέλλον του, και πρόσθεσε ότι δεν είναι καθόλου κακό να σκεφτόμαστε τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος.
Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση, ο κ. Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχωρήσεων. «Στη διαπραγμάτευση δεν πας για τη ρήξη. Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός. Δεν έχουμε τα όπλα για να επιβάλουμε τις θέσεις μας. Αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για μία συμφωνία» υποστήριξε. «Όταν θα διαμορφωθεί αυτή, τότε θα πάμε στα όργανα και θα πούμε “συμφωνούμε;” Αν όχι, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Αν ναι, τότε είναι συλλογική ευθύνη», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε όσους του ζητούν να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «δεν εξελέγην για αυτό», ενώ αναφορικά με εκείνους που λένε να κλείσει τη συμφωνία, επισήμανε ότι «δεν εξελέγην για να εφαρμόσω το email Χαρδούβελη. Ο κόσμος μάς εξέλεξε για να δεχτούμε το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης».
Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η αναφορά του στο Κούγκι: «Δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι; Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης;», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «δεν ντρέπομαι για την ιστορία του Κούγκι». Πάντως, σημείωσε ότι «το θέμα είναι να μη χρειαστεί να γίνει Κούγκι».
Μιλώντας για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «εγώ δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο να έχουν πωληθεί όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια σε μία εταιρεία και χωρίς τη συμμετοχή του κράτους. Στη Γερμανία δεν θα συνέβαινε».
Τέλος, σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «μου αρέσει η έντονη αντιπαράθεση. Ο κόσμος μας βλέπει ενωμένους με τις διαφωνίες μας. Ως διαπραγματευτής θέλω ένα κόμμα που να με ελέγχει και να με εγκαλεί. Αυτό είναι απαραίτητο σε μία διαπραγμάτευση γιατί οι ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονται».