Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Βαρουφάκης: Υπάρχει plan B εάν δεν πάρουμε τη δόση

Την ύπαρξη plan B αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο ελληνικογαλλικό βιομηχανικό επιμελητήριο, ενώ άφησε ανοιχτό «παράθυρο» να ζητηθεί νέο δάνειο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας της χώρας.

Αν και όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει διαψεύσει τις συγκεκριμένες φήμες, παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει θέμα ρευστότητας, αλλά όπως είπε δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί το ποσό που θα χρειαστούμε «αν δεν λύσουμε την εξίσωση με τρεις αγνώστους».

Πρέπει να ξέρω τι αναδιάρθρωση χρέους και πρωτογενή πλεονάσματα θα έχω, τι επενδύσεις και ανάπτυξη, τι αποταμίευση και εισοδήματα για να πούμε τι χρειάζεται, αλλιώς δεν μπορούμε να πούμε τι νούμερα. Ξέραμε ότι θα έχουμε πρόβλημα ρευστότητας που θα το συναντούσαμε μπροστά μας τον Ιούνιο, τόνισε.

Για την πιθανότητα να μην βρεθεί λύση στο Eurogroup, σημείωσε ότι δεν όταν ξεκινάς έναν πόλεμο δεν σκέφτεσαι την ήττα, αλλά αποκάλυψε την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου Β, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Με την μεγάλη ύφεση του 1929 παρομοίασε την σημερινή κατάσταση ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο ελληνογαλλικό βιομηχανικό επιμελητήριο. Σύμφωνα με τον υπουργό, όσο δεν δίνεται μία πολιτική λύση, η ύφεση «φθείρει» το κοινό νόμισμα και στρέφει τον έναν λαό της Ευρώπης ενάντια στον άλλο.

Όπως σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι αυτό της σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, με την βοήθεια των θεσμών που ήδη υπάρχουν και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αποτελεί τον πυλώνα της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ο κ. Βαρουφάκης τοποθετήθηκε υπέρ της δημιουργίας «μίας προσομοίωσης ομοσπονδίας» η οποία «θα μπορούσε να εξευρωπαϊστεί το θέμα των συνολικών επενδύσεων».

«Φαίνεται να μην έχουμε μάθει το μάθημα που έπρεπε να έχουμε μάθει από την δεκαετία του ’30 ότι όταν έχει μία μεγάλη ύφεση όπως του 1929, που ήταν το 2008 της εποχής εκείνης έχεις μία κοινή νομισματική βάση, όπως είχαν τότε τον κανόνα του χρυσού – που ήταν μία νομισματική ένωση κατά κάποιο τρόπο – ότι αν δεν αντιμετωπίσεις με πολιτικό τρόπο, με τρόπο θεραπευτικό, αυτό το πρόβλημα φθίνει το κοινό νόμισμα κάνοντας τον έναν λαό να στέφεται εναντίον του άλλου, όπως συμβαίνει και σήμερα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Έχουμε ηθική υποχρέωση να το κάνουμε αυτό στην Ευρώπη σήμερα (να δοθεί μία λύση με πολιτικό τρόπο). Να συμβεί τώρα ομοσπονδοποίηση είναι λάθος, γιατί δεν υπάρχει η κοινωνική δυναμική εν μέσω κρίσης να προχωρήσουμε σε αυτό. Στόχος μας πρέπει να είναι η ομοσπονδοποίηση, αλλά πρώτα πρέπει να εξισορροπηθεί η κατάσταση», σημείωσε.

«Πρώτα χρειάζεται σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Η λύση έγκειται στο να χρησιμοποιήσουμε τους θεσμούς που έχουμε χωρίς να μπούμε σε μία διαδικασία αλλαγής τους. Καταρχήν δεν έχουμε τον κόσμο μαζί μας, εν μέσω κρίσης και δεύτερον είναι μία συζήτηση που μπορεί να πάρει και 20 χρόνια», ανέφερε…



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ