Ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του εκμυστηρεύτηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στην Ευρωζώνη, φέρεται να δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild».
Αναλυτικότερα, επικαλούμενη συνέντευξη του τέως υπουργού στον σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ Στέφαν Λάμπι, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι κατά τη διάρκεια κατ’ ιδίαν συζητήσεων με τον Γερμανό υπουργό, του εκμυστηρεύτηκε ότι η Ελλάδα δε θα έπρεπε να είναι στη ζώνη του ευρώ.
«Όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με εξαίρεση τον Γάλλο, τον θαυμάζουν», φέρεται να πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης αναφορικά με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ.
Σε άλλη συνέντευξή του, στο γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur, o πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «προδώσαμε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού», μία ημέρα πριν την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρες εκλογές.
Στην ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με κάποιο άλλο κόμμα σε πιθανές εκλογές, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν μπορώ να είμαι μέρος ενός κόμματος το οποίο θα έχει ως στόχο την εφαρμογή της απόφασης της 13ης Ιουλίου, ακόμη κι αν αυτό το κόμμα έχει ευρεία αποδοχή από το λαό. Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας από τη Διάσκεψη Κορυφής έθεσε ένα συγκεκριμένο δίλημμα: Είτε αποδεχόμαστε τη συγκεκριμένη συμφωνία, είτε το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της χώρας από το ευρώ τίθεται σε εφαρμογή. Σε αυτό ακριβώς το δίλημμα έγκειται και η διαφωνία μου με τον Αλέξη Τσίπρα. Προσωπικά πιστεύω πως η αποδοχή του τρίτου μνημονίου είναι ουσιαστικά η αφετηρία για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Είναι η συγκεκριμένη συμφωνία η αρχή για την εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε. Το τρίτο μνημόνιο πέρα από μία μη βιώσιμη συμφωνία είναι ουσιαστικά η αποδοχή του τέλους για τη χώρα στο ευρώ».
Αναφορικά με το πώς βλέπει ο ίδιος το μέλλον του, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Θα παραμείνω ενεργός πολιτικά ό,τι κι αν συμβεί, αλλά είμαι σίγουρος για το εξής: Όλα αυτά τα ερωτήματα, η λιτότητα, το χρέος… Πρέπει να εξεταστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε συνεννόηση με τους λαούς που υποφέρουν και με τους εκπροσώπους τους και όχι μέσα στο Eurogroup, που δεν έχει κανέναν θεσμικό ρόλο… Αν δεν υπάρξει ένα ευρωπαϊκό κίνημα, με στόχο τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης, κανένας ευρωπαϊκός λαός δεν θα δει καλύτερες μέρες: Ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Ιρλανδοί, κανείς».