Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

Βαρουφάκης: Συζητάμε με τους εταίρους τις 100 δόσεις

spot_img

Μιλώντας στην εκπομπή “Στον Ενικό”, στην τηλεόραση του Star, εξήγησε ότι στη βάση των έξι ελληνικών προτάσεων, θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα προηγηθούν και η χώρα θα κριθεί από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα υλοποιήσει.

Οι προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις, αποτέλεσαν αντικείμενο συνεδρίασης την Δευτέρα το απόγευμα, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στην αποπληρωμή των χρεών της προς το ΔΝΤ και ότι “είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης των πόρων για όλο το τετράμηνο της παράτασης”.

Επέμεινε ότι μοναδική λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους εντός της ευρωζώνης και “σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή”, ενώ σε ερώτηση για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, είπε ότι “ο Λαπαβίτσας έχει κτίσει ολόκληρη καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή”.

Ο κ. Βαρουφάκης προσμέτρησε στα κέρδη της διαπραγμάτευσης την εξασφάλιση ότι δεν θα επιβληθούν υφεσιακά μέτρα τους επόμενους τέσσερις μήνες ενώ ως «ζημία» κατέγραψε ότι δεν υπήρξε συμφωνία για αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία θα είναι το αντικείμενο της επόμενης διαπραγμάτευσης.

Έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή διαδικασία στη χώρα:

1) Να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου από τον βραχνά του Δημοσίου, μέσω και της πάταξης της γραφειοκρατίας. Ανέφερε ως παραδείγματα την άμεση λειτουργία νέας επιχείρησης μόνο με την ταυτότητα τού υποψήφιου επενδυτή, την θέσπιση περιόδου χάριτος 1- 2 ετών για τις εισφορές στα ταμεία, το Δημόσιο να μην ζητεί πιστοποιητικά από τους πολίτες για πληροφορίες που έχει το ίδιο το Δημόσιο, κ.ά.

2) Να υπάρξει σημαντικό ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Στην Ελλάδα να υπάρξει δημόσια- ανεξάρτητη από το κράτος- επενδυτική τράπεζα, στην οποία να περάσει και δημόσια περιουσία ως εχέγγυο.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι η είσοδος επενδυτών στον ΟΣΕ είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά “στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση». Χαρακτήρισε πολύ σημαντική και καινοτόμο επένδυση, αυτή της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και ιδιαίτερα χαμηλό το τίμημα για το Ελληνικό, ενώ πρόσθεσε ότι “πρέπει να ξανακοιτάξουμε το θέμα με τα αεροδρόμια”.

Δήλωσε ότι ήταν απαράδεκτος ο τρόπος που δημιουργήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στόχος “ήταν να σκοτώσουμε τα ασημικά της οικογένειας”. Γενικότερα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τους νόμους και τους επενδυτές που έχουν ήδη βάλει χρήματα.

Διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία ότι έρχονται στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην εξαντλήσει το τετράμηνο της παράτασης τής δανειακής σύμβασης και να έχει πιο γρήγορα μια συμφωνία με τους εταίρους.

Είπε ότι “κόκκινες γραμμές” είναι να μην υπάρξουν υφεσιακά μέτρα και να επιλυθεί ένα σύστημα εξισώσεων με τρεις αγνώστους: πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με το ποια θα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και επενδύσεις μεγαλύτερες από τις αποταμιεύσεις.

Μιλώντας για τα φορολογικά, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι “δεν θα βάλουμε έκτακτο φόρο”. Χαρακτήρισε “απαράδεκτο” το ύψος 23% του ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι “θέλω να το δω σταδιακά να πέφτει στο 15%”. Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, είπε ότι “θα είναι τόσο ανεπαίσθητη αλλαγή και τόσο ήσσονος σημασίας, που θα είναι μια κίνηση καλής θέλησης προς τους εταίρους”. Πρόσθεσε δε, ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον ΦΠΑ στα νησιά, στην παραμεθόριο, στα ξενοδοχεία, στα φάρμακα και στα τρόφιμα.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν πιστεύει στη φορολόγηση της περιουσίας, λέγοντας ότι “ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας απαράδεκτος φόρος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο, αλλά μπορεί να πάρει 2- 3 μήνες. Και έως ότου αλλάξει ένας νόμος, ισχύει ο προηγούμενος”. Επίσης, είπε ότι πρέπει να αλλάξει και το σύστημα με τις αντικειμενικές αξίες.

Για το αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, ανέφερε ότι εάν χρειαστεί να εισαχθεί βήμα- βήμα θα γίνει έτσι, ενώ η ρύθμιση για τις 100 δόσεις είναι υπό συζήτηση και με τους εταίρους.

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ενοποιήθηκαν ήδη όλες οι λίστες, και εκείνες με τα εμβάσματα στο εξωτερικό, και το υπουργείο είναι έτοιμο να κινηθεί εναντίον εκείνων που έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό χωρίς να έχουν φορολογηθεί. Παράλληλα, είπε ότι πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση «εθελοντικής νομιμοποίησης», δηλαδή της πληρωμής φόρων εν γνώσει ότι δεν θα υπάρξουν διώξεις.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ