Ο Τσίπρας είχε δηλώσει μεταμέλεια ενώπιον του προέδρου Τραμπ, είπε – Κατρούγκαλος: Αποτυχημένη η προσπάθεια του πρωθυπουργού.
Αναλυτικότερα, στην αντεπίθεση πέρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή τις επικριτικές δηλώσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για την συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ.
Μιλώντας στην Βουλή με την ευκαιρία του νομοσχεδίου για το Brexit, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ένας πρωθυπουργός ο οποίος να βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση, όπως βρέθηκε ο κ. Τσίπρας να δηλώνει μεταμέλεια για παλιότερες του δηλώσεις μπροστά στον Αμερικάνο πρόεδρο.
Όπως είπε, είμαστε σε μια περίοδο στην οποία η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η ανάδειξη της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και η σταθερότητα με την οποία υπηρετούμε τις στρατηγικές μας θέσεις είναι βασικοί άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι όσοι περίμεναν θεαματικά αποτελέσματα ή θεαματική ανατροπή του παγκόσμιου σκηνικού από μία επίσκεψη καλλιεργούσαν φρούδες ελπίδες.
Απαντώντας στην κριτική για τα αποτελέσματα της συνάντησης των δυο ηγετών, είπε ότι όσοι επιχειρούν να την υποβαθμίσουν ξεχνούν τρία βασικά πράγματα: την αστάθεια στην περιοχή, ότι δεν είναι απομονωμένη από το διεθνές σκηνικό αυτή η επίσκεψη αλλά εντάσσεται σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο και ότι υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της παράταξης μας μας η στενή σχέση με τις ΗΠΑ.
«Αυτό που έχει σημασία είναι μια σχέση η οποία βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο πως θα γίνει πιο ισχυρή, πιο βαθιά , πιο ουσιαστική. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ έχουν ρόλο στην περιοχή, συμμετέχουν στον άξονα Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου με το σχήμα 3+1 και έχουν με τις δηλώσεις τους εκδηλώσει την υποστήριξη τους στη συμφωνία για τον ΕAST MED . Δεν περιμέναμε από τον κ. Τραμπ να πει κάτι διαφορετικό από τον ΥΠΕΞ του ο οποίος συμμετείχε στην προηγούμενη Σύνοδο της τριμερούς στο Καιρό», σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι με την στάση του ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι η Ελλάδα έχει και λόγο και ρόλο καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός με παρρησία υπερασπίστηκε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα υπερασπίστηκε σε κάθε επίπεδο και με κάθε δυνατό τρόπο. Είχε προηγηθεί η κριτική του πρώην υπουργού Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είχαμε επιτυχία αλλά υποχώρηση σε σχέση με τη διπλωματική θέση της χώρας μας».
Κατά τον ίδιο, ενώ ο πρωθυπουργός προχώρησε σε σημαντικές παραχωρήσεις προς την άλλη πλευρά που δεν ήταν διατεθειμένη η χώρα μας να κάνει στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα υποστηρικτική δήλωση για την εκτέλεση Σουλεϊμανί σε μια στιγμή που η Μέση Ανατολή είναι στα πρόθυρα της ανάφλεξης, προσχώρηση στις θέσεις των ΗΠΑ για το δίκτυο 5G και τη μη συμμετοχή της Κίνας σε αυτό, «δεν πήρε τίποτα από αυτά που ζητούσαμε»: «Ούτε υποστήριξη στις ελληνικές θέσεις σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, ούτε υποστήριξη σε σχέση με το βασικό επίτευγμα της διπλωματίας της προηγούμενης τετραετίας, τον αγωγό EastMed». Χαρακτήρισε δε την παλαιότερη (2017) επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στον Λευκό Οίκο ως «πολύ επιτυχημένη» σε αντίθεση με την «αποτυχημένη προσπάθεια προώθησης των ελληνικών θέσεων όπως αυτή που είδαμε χθες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η αποτίμηση της συνάντησης Τραμπ – Μητσοτάκη
Συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ: Η ατζέντα Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Πηγή: Το Βήμα