Συζήτηση έλαβε χώρα στο Μισθοδικείο σχετικά με την αίτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν νομικού συμβούλου του Μαξίμου, Βασιλικής Θάνου, με την οποία ζητεί την φοροαπαλλαγή κατά 25% του ακαθάριστου εισοδήματος της για την οικονομική χρήση 2011-2012.
Η αίτηση της πρώην προέδρου βασίζεται στην απόφαση του Μισθοδικείου του 2013 που έχει κρίνει ότι την συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή των βουλευτών την δικαιούνται και οι δικαστικοί και οι εισαγγελικοί λειτουργοί. Το ανώτατο δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι το Σύνταγμα καθιερώνει την ισότητα των τριών εξουσιών και ομοίως και των αποδοχών τους. Ωστόσο, αυτή η φοροαπαλλαγή καταργήθηκε -τόσο για τους βουλευτές όσο και τους δικαστές-λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας της χώρας.
Η Βασιλική Θάνου επικαλείται την υπ΄ αριθμ. 89/2013 απόφαση του Μισθοδικείου, που έχει κρίνει ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς δικαιούνται, όπως και οι βουλευτές, να έχουν αφορολόγητο το 25% των ακαθαρίστων αποδοχών τους.
Ωστόσο, η φοροαπαλλαγή αυτή, τόσο για τους βουλευτές όσο και για τους δικαστές, έχει καταργηθεί, με μεταγενέστερη νομοθετική ρύθμιση.
Το ποσό που επωφελείται από την εν λόγω φοροαπαλλαγή δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.
Τι επισημαίνει το Σύνταγμα;
Το Μισθοδικείο επισημαίνει ότι το Σύνταγμα καθιερώνει ευθέως την αρχή της διακρίσεως των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), τις οποίες θεωρεί ισοδύναμες και ισότιμες και επαναλαμβάνει ότι οι αποδοχές των τριών αυτών εξουσιών, πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος και να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση, ανεξάρτητα εάν αυτή είναι ιδιαίτερη.
Το Μισθοδικείο, μετά την συζήτηση επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του η οποία αναμένεται, λόγω της πάγιας νομολογίας του στο θέμα αυτό, να είναι θετική για την Βασιλική Θάνου.