Κανένα περιθώριο αναβολής, είτε επίσημης είτε άτυπης, του μέτρου της αναστολής καθηκόντων των υγειονομικών που δεν θα εμβολιαστούν δεν αφήνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Δώδεκα ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τον εμβολιασμό έστω με μία δόση των εργαζομένων σε νοσοκομεία, πρωτοβάθμιες δομές υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ο κ. Κοντοζαμάνης διεμήνυσε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. Οπως ανέφερε, «όλη η κοινωνία είμαστε ευγνώμονες και εκτιμούμε το έργο των υγειονομικών μας και τα αποτελέσματα που έχει μέχρι σήμερα στη διαχείριση της πανδημίας. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα το πράξει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας.
Για όσους δεν εμβολιαστούν θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. Η Βουλή των Ελλήνων έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της πολιτείας να εφαρμόσει τον νόμο. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σε αυτήν την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες στάσεις, ούτε μισόλογα και ναι μεν αλλά, ούτε και αστερίσκους».
Εκκληση προς τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν απηύθυνε και ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Οπως επισήμανε, «ως υγειονομικός γιατρός που είμαι 40 χρόνια στα νοσοκομεία και έχω εμπλακεί και στα τρία κύματα της πανδημίας θέλω να κάνω μια έκκληση στους υγειονομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές και τους υπόλοιπους εργαζομένους στις δομές υγείας να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Φυσικά θα τους συγχαρώ γιατί ένα 90% έχει ήδη εμβολιαστεί, αλλά και το υπόλοιπο 10% θα πρέπει να καλυφθεί εμβολιαστικά γιατί αλλιώς τα νοσοκομεία μας είναι δύσκολο να λειτουργήσουν. Με αυτόν τον τρόπο οι υγειονομικοί θα αποδείξουν ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αποτελεί κατεξοχήν συνειδησιακό θέμα».
Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής καθηκόντων των ανεμβολίαστων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. Οι αιτήσεις όσων ζητούν να εξαιρεθούν από το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού επικαλούμενοι λόγους υγείας έχουν φτάσει στις αρμόδιες επιτροπές των υγειονομικών περιφερειών, οι οποίες έχουν περιθώριο έως τις 23 Αυγούστου να τις αξιολογήσουν. Οσοι δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες για τις οποίες επιτρέπεται η εξαίρεση από το μέτρο, όπως αυτές καθορίστηκαν με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, θα τεθούν άμεσα σε αναστολή καθηκόντων έως ότου αποφασίσουν να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19.
Πάντως, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, πολλοί ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ είχαν αποστείλει αιτήσεις απαλλαγής, πριν εξειδικευθούν οι σχετικές προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι είτε δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες που δικαιολογούν εξαίρεση από το μέτρο, είτε δεν έχουν τα κατάλληλα δικαιολογητικά και άρα θα απορριφθούν από τις επιτροπές.
Οσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν καταθέσει αιτήσεις εξαίρεσης, έχουν ήδη αρχίσει να απομακρύνονται από τις εργασίες τους. Είναι ενδεικτική η απόφαση του Δήμου Βόλου να θέσει σε αναστολή εργασίας 19 ανεμβολίαστους εργαζομένους της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, ενώ προχθές ο Δήμος Δράμας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του ΚΑΠΗ της πόλης, καθώς κανένας από το προσωπικό (τέσσερα άτομα) δεν είχε εμβολιαστεί και επομένως τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων