Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Βενεζουέλα: Απελαύνει αξιωματούχους του ΟΗΕ επικαλούμενη «αποικιοκρατική» συμπεριφορά

H κυβέρνηση της Βενεζουέλας ζήτησε από το προσωπικό της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να εγκαταλείψει τη χώρα εντός τριών ημερών, λέγοντας ότι θα προβεί σε αναθεώρηση της συνεργασίας της με τον οργανισμό.

Η κυβέρνηση της νοτιοαμερικανικής χώρας δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση «να αναστείλει τις δραστηριότητες του τεχνικού συμβουλευτικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και να προβεί σε ολιστική αναθεώρηση των όρων τεχνικής συνεργασίας».

Η αναθεώρηση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες 30 ημέρες, ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι όλο το προσωπικό του ΟΗΕ που συνδέεται με το γραφείο πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα στις επόμενες 72 ώρες.

Η κρατική τηλεόραση επέκρινε την Τετάρτη σκληρά τα σχόλια του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή, Μάικλ Φάκρι, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Βενεζουέλα.

Ο Φάκρι είχε αναφέρει σε δήλωσή του ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα για την τροφή δεν αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες της πείνας και είναι επιρρεπές σε πολιτικές επιρροές.

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο λειτουργεί στη Βενεζουέλα από το 2019, πρέπει να διορθώσει την «αποικιοκρατική, καταχρηστική και παραβατική στάση του», προστίθεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Το γραφείο διαδραμάτισε έναν «ακατάλληλο ρόλο» στη χώρα και υποστήριξε την ατιμωρησία των ανθρώπων που εμπλέκονται σε απόπειρες δολοφονίας, πραξικοπήματα, συνωμοσίες και άλλες συνωμοσίες, αναφέρεται.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγορεί τακτικά μέλη της αντιπολίτευσης ότι σχεδιάζουν ανατροπές ή τη δολοφονία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, κατηγορίες που αρνούνται σθεναρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο ΟΗΕ και άλλοι έχουν καταγγείλει τη σύλληψη και την απαγγελία κατηγοριών αυτή την εβδομάδα της Ροσίο Σαν Μιγκέλ. Σύμφωνα με τη Washington Post, η Σαν Μιγκέλ είναι επικεφαλής του Control Ciudadano, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ερευνά τις εξωδικαστικές εκτελέσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, καθώς και τη φερόμενη εμπλοκή του στρατού στην παράνομη εξόρυξη. Η σύλληψή της έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ορισμένα μέλη της οικογένειάς της τέθηκαν επίσης υπό κράτηση, αν και τέσσερα έχουν αφεθεί ελεύθερα.

«Ανησυχούμε σοβαρά για την κράτηση της Ροσίο Σαν Μιγκέλ και ζητάμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ατόμων που κρατούνται άδικα στη Βενεζουέλα», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Τέτοιες επιθέσεις στην κοινωνία των πολιτών κλείνουν τον χώρο για τον πολύ αναγκαίο διάλογο».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στη Γενεύη, ζήτησε την Τρίτη την άμεση απελευθέρωση της Σαν Μιγκέλ, λέγοντας ότι παρακολουθεί την κράτησή της με «βαθιά ανησυχία».

Στη Βενεζουέλα δραστηριοποιούνται και άλλοι φορείς του ΟΗΕ, όπως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και η UNICEF.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βενεζουέλα: Μπόνους στους εργαζόμενους για «την υψηλότερη ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική»

Βενεζουέλα: Αμυντικά στρατιωτικά γυμνάσια σε απάντηση για βρετανικό πολεμικό πλοίο στην περιοχή της Γουιάνας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ