Με την πατρίδα μας να χαράζει διαφορετική πορεία στην Ευρώπη -έχοντας ξεκάθαρα αποφύγει την κορύφωση της καμπύλης του Covid 19 – και τα διεθνή μίντια να εξάρουν το ελληνικό θαύμα στα πρωτοσέλιδα τους, με τίτλους όπως «Γιατί η Ελλάδα έχει τόσο λίγους θανάτους από τον κορωνοϊό» είναι πια σαφές πως πάμε καλά, αλλά τα δύσκολα δεν τελείωσαν, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας.
Της Αλεξίας Σβώλου
Με φράσεις –οιωνούς όπως «αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε» και «αν εφησυχάσουμε, ο ιός θα μας διαλύσει και θα μας διαλύσει γρήγορα», ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας υπενθυμίζει πως ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας και γι αυτό άλλωστε η Πολιτική Προστασία παρέτεινε τα μέτρα απαγόρευσης κάθε περιττής κυκλοφορίας μέχρι και τις 27 Απριλίου.
Με τις εκκλησίες να είναι για πρώτη φορά το Πάσχα κλειστές για το κοινό και τα αυξημένα πρόστιμα ύψους 300 ευρώ πλέον μαζί με την αφαίρεση πινακίδων του οχήματος να απειλούν τους απερίσκεπτους πολίτες που θα επιχειρήσουν να εκδράμουν στο εξοχικό τους, ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σκοπεύει να εξαντλήσει την αυστηρότητα του υποδυόμενος σε κάθε live δελτίο ενημέρωσης των 6.00 μμ, τον «κακό μπάτσο», δίπλα στον «καλό αστυνομικό» Σωτήρη Τσιόδρα.
Άλλωστε η αυστηρότητα δεν θα ταίριαζε στον χαμηλών τόνων και πράο καθηγητή που έχει κερδίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
Οι εφημερίδες «Sunday Times», «Corriere dela Sera», η «Le Monde» και ειδησεογραφικά site σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη πλέκουν το εγκώμιο του ανθρώπου που απέδειξε πως η Ελλάδα από φτωχή ουραγός της Ευρώπης μπορεί να γίνει μπροστάρισσα στον πόλεμο με τον Covid 19.
Επειδή, βέβαια, και ο «κακός μπάτσος» πρέπει να δείχνει ανθρώπινο πρόσωπο γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί και το διάστημα του εγκλεισμού μακραίνει, πού και πού ο Νίκος Χαρδαλιάς αφήνει να πέσει η μάσκα της αυστηρότητας λέγοντας πως «αν κάνουμε το σωστό δεν θα αργήσει η μέρα που θα βγούμε νικητές», ενώ ζήτησε από τους πιστούς να ανάψουν το κερί τους στην εκκλησία όταν θα έχει τελειώσει η πανδημία κι υπενθύμισε πως στις επιτρεπόμενες μετακινήσεις δεν περιλαμβάνεται η μετακίνηση σε εκκλησία για ατομική προσευχή.
Για να στείλει μάλιστα ένα ενθαρρυντικό μήνυμα πανελλαδικά η Πολιτική Προστασία ετοίμασε ένα νέο εξαιρετικά ανθρώπινο κι ευαίσθητο σποτ με τίτλο «Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές». Τώρα σε ότι αφορά τα αριθμητικά στοιχεία, τα κρούσματα Covid 19 στην επικράτεια έσπασαν το φράγμα των 2.000 με τα επίπεδα της θνησιμότητας να είναι τα αναμενόμενα, όπως τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι θάνατοι από κορωνοϊό ξεπέρασαν τα πιο εφιαλτικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Παράλληλα δεν αυξάνονται εκθετικά οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ ο Σωτήρης Τσιόδρας εξέφρασε την πεποίθησή του πως μέσα στο επόμενο μήνα θα υπάρξουν αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων με τα οποία θα γίνει στην επόμενη φάση η επιδημιολογική παρακολούθηση της λοίμωξης.
Μετά το εξιτήριο, ασθενείς ανησυχούν για τις παρενέργειες των φαρμάκων Παρότι καθημερινά στις ΜΕΘ κερδίζονται μικρές μάχες και ένας μικρός αλλά σημαντικός αριθμός ασθενών αποσωληνώνεται και λαμβάνει εξιτήριο, αρκετοί εμφανίζουν παρενέργειες από τα ισχυρά κοκτέιλ φαρμάκων που έλαβαν κατά τη νοσηλεία τους.
Η «ΜΠΑΜ» επικοινώνησε με τον Αλέξη Αλεξίου, τον 55χρονο μουσικό παραγωγό που νοσηλεύτηκε για 17 μέρες στην Εντατική του Θριάσιου νοσοκομείου, με Covid 19, πνευμονία και γρίπη ταυτόχρονα. Μετά το εξιτήριο από το Θριάσιο, ο Αλέξης συνεχίζει την ανάρρωση του στο σπίτι του υποφέροντας (για πρώτη φορά στη ζωή του) από έντονους πόνους στο ισχίο.
«Ο πόνος άρχισε στο δεξί ισχίο 3-4 ημέρες πριν βγω από το νοσοκομείο. Όταν πάταγα το πόδι, πονούσα. Τώρα στο σπίτι χειροτέρεψα και πλέον σφαδάζω από τους πόνους ακόμα κι όταν περπατώ με πατερίτσα» λέει ο ασθενής που ανησυχεί αν θα επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν τη τριπλή περιπέτεια υγείας του».
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό