Οι προσπάθειες αλλοίωσης ή επιβολής συγκεκριμένης πολιτισμικής ταυτότητας δεν είναι ανεκτές και αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του νόμου, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση σύμφωνα με την οποία «οι Πομάκοι καταγγέλλουν προσπάθεια εκτουρκισμού τους, μέσω χρηματισμών».
Η ερώτηση είχε κατατεθεί από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, ο οποίος επικαλούνταν την έκθεση Greece 2012 Human Rights Report, στην οποία αναφέρεται ότι «μέλη της κοινότητας των Πομάκων ισχυρίστηκαν ότι μέλη της τουρκικής μειονότητας, τους πίεσαν να αρνηθούν την ύπαρξη πομακικής ταυτότητας χωριστή από την τουρκική. Πομάκοι ισχυρίστηκαν πως μέλη της κοινότητάς τους έλαβαν χρηματικά κίνητρα για να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι».
Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Βενιζέλος, «το υπουργείο Εξωτερικών τελεί εν γνώσει των διαλαμβανομένων στην τελευταία ετήσια έκθεση του State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα. Παρόμοιες εκθέσεις αποτελούν πάντα αντικείμενο μελέτης, τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από άλλα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, καθώς και γενικότερης συνεκτίμησης στο πλέγμα των διεθνών σχέσεων».
«Οι αναφορές και διαπιστώσεις που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη στην εν λόγω Έκθεση, αναδεικνύουν την προσπάθεια ορισμένων κύκλων να επιβάλουν την πολιτιστική/εθνοτική ταυτότητα της πολυπληθέστερης συνιστώσας (τουρκογενείς) της μουσουλμανικής μειονότητας στις επιμέρους εθνοτικές ομάδες, ήτοι στους Πομάκους και στους Ρομά» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών.
Επισημαίνει, επίσης, ότι «επιβεβαιώνουν τις πάγιες θέσεις της χώρας μας διεθνώς, αναφορικά με την πολυπολιτισμική σύσταση της μειονότητας και τη χρήση της ορθής και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης ορολογίας. Οι θέσεις αυτές γίνονται ολοένα και πιο κατανοητές και αποδεκτές από τη διεθνή κοινότητα, ενώ έχουν ήδη καταγραφεί και σε διεθνή κείμενα».
Σε ό,τι αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα συνολικά, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «η ελληνική Πολιτεία και το σύνολο των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα ενεργούν μέσα σε ένα πλαίσιο αρχών και τήρησης των διεθνών συμβάσεων. Χάραξαν, εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν, υπέρ των συμπολιτών μας, μελών της μουσουλμανικής μειονότητας, πολιτική πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας στη βάση των δημοκρατικών μας αξιών, των προνοιών της Συνθήκης της Λωζάνης και των συναφών διεθνών και ευρωπαϊκών κανόνων, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα και στις θρησκευτικές ή άλλες ιδιαιτερότητες τους».
«Οι πολιτιστικές ή άλλες ιδιαιτερότητες των τριών συνιστωσών της μειονότητας, συμπεριλαμβανομένων των Πομάκων και Ρομά, είναι απολύτως σεβαστές. Κάθε συνιστώσα μπορεί να αναπτύσσει ελεύθερα, μέσω των πολιτιστικών ή άλλων συλλόγων της, των εντύπων της κλπ, πρωτοβουλίες και δράσεις για τη διατήρηση και προαγωγή των ηθών και εθίμων της, των παραδόσεων της και γενικά των ιδιαίτερων πολιτισμικών της χαρακτηριστικών, όπως αρμόζει σε μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα» τονίζει ο κ. Βενιζέλος.
Ξεκαθαρίζει, παράλληλα, ότι «οι προσπάθειες αλλοίωσης ή επιβολής συγκεκριμένης πολιτιστικής ταυτότητας εις βάρος τους δεν είναι ανεκτές και αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του νόμου».
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών σπεύδει να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα τηρεί με συνέπεια τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και τους συναφείς διεθνείς κανόνες, ακολουθώντας πολιτική πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα και στις θρησκευτικές ελευθερίες των μουσουλμάνων.
«Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της μειονότητας, για την καλύτερη ενσωμάτωσή της στις τοπικές και εθνικές δομές και για την ευημερία της είναι διαρκής, στο πλαίσιο μιας συνεκτικής και πολύπτυχης πολιτικής» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.
Επισημαίνει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί, καταγράφει και αξιολογεί ενδελεχώς όλες τις εξελίξεις που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητας του. Οι ενδεδειγμένες, κάθε φορά ενέργειες, γίνονται, χωρίς κατ΄ ανάγκη να ανακοινώνονται, καθώς γνώμονας μας είναι πάντα το συμφέρον της χώρας και όχι ο εντυπωσιασμός της κοινής γνώμης».
πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ