Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Mάρτιν Τσαουντούρι στις απαντήσεις του σε σχετικές ερωτήσεις στο κυβερνητικό briefing της Παρασκευής επιμένει ότι σε κανένα σημείο του βιβλίου του πρώην Αμερικανού υπουργού οικονομικών Τίμοθι Γκάϊντνερ, ο κ. Σόιμπλε δεν υποστηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά ότι παρουσιάζει στον τότε ομόλογο του «διαθέσεις» που υπήρχαν εκείνο το διάστημα στην ΕΕ και ότι αυτές αναφέρονται στα σχόλια του Τ. Γκάιτνερ.
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της ευρωκρίσης ουδέποτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράστηκε υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Για να στηρίξει την άποψη αυτή ο κ. Τσαουντούρι παρέθεσε κομμάτι από ομιλία του κ. Σόιμπλε του 2012 στο γερμανικό κοινοβούλιο. Στη συζήτηση με θέμα την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι «χωρίς τη στήριξη μας δεν θα διακυβευόταν μόνο το μέλλον της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της ευρωζώνης. Το ζητούμενο είναι να διατηρήσουμε τη δική μας κοινή Ευρώπη, την κοινή μας ευημερία».
Στις δημόσιες δηλώσεις της Μέρκελ παραπέμπει ο Ζάιμπερτ
Ανάλογη ήταν και η στάση που τήρησε στο briefing ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Εξαρχής αρνήθηκε να σχολιάσει τα άρθρα των Financial Times για το τι είχε συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών στις Κάννες το Νοέμβριο του 2012 στο περιθώριο της Συνόδου του G20, όπως και ποιες ήταν οι αντιδράσεις της καγκελάριου.
Σε όλους όσους θέλουν να μάθουν για τη γερμανική στάση εκείνης της περιόδου όσο αφορά την παροχή βοήθεια προς την Ελλάδα αλλά και στο πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση του ευρώ, ο κ. Ζάιμπερτ συνέστησε να διαβάσουν τις δημόσιες δηλώσεις της κ. Μέρκελ και της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν συμμερίζεται πάντως την άποψη ότι οι αναλύσεις που δημοσιεύονται αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ είναι αρνητικές ως προς το ρόλο της Γερμανίας.
Αντίθετα, έχει την εντύπωση ότι το τελευταίο διάστημα επικρατεί στα μέσα ενημέρωσης εκείνη η εκδοχή ότι είναι σωστή η στάση που «αδιαλείπτως» έχει τηρήσει η Γερμανία μέχρι στιγμής.
Πηγή:Deutsche Welle