Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

(Video) Ελεύθερα βάρη VS μηχανήματα ενδυνάμωσης

Ερώτηση από Κωνσταντίνο Π.

«Ποιά είναι η διαφορά της γυμναστικής με ελεύθερα βάρη από τη γυμναστική με μηχανές αντιστάσεων; Εσείς ποιον τρόπο από τους δύο προτείνετε;»

Γειά σου Κωνσταντίντε, είναι γνωστό ότι στις προπονήσεις δύναμης και αύξησης μυικού όγκου η αντίσταση αποτελεί το μόνο δεδομένο για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αντίσταση αυτή μπορεί να προέρχεται απο διάφορους παράγοντες ξεκινώντας από το βάρος του σώματος και καταλήγοντας στα ελεύθερα βάρη. Στα γυμναστήρια συνήθως συναντούμε τα μηχανήματα δύναμης και τα ελεύθερα βάρη. Φυσικά υπάρχει και συμπληρωματικός εξοπλισμός όπως λάστικα, medicine balls, ιμάντες κ.α ανάλογα με το είδος προπόνησης που θέλεις ν΄ακολουθήσεις.

Σχετικά με την ερώτησή σου πιστεύω πως οι περισσότεροι ασκούμενοι σε fitness clubs παρατηρούν πως εκείνοι που γυμνάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δείχνουν προτίμηση στα ελεύθερα βάρη ενώ οι πιο αρχάριοι προτιμούν τα μηχανήματα. Στην πραγματικότητα και τα δύο αυτά είδη έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μπορούν να προσφέρουν βοήθεια σε όλες τις κατηρορίες ασκουμένων.

Θα ξεκινήσω με τα ελεύθερα βάρη μιας και αποτελούν τον παλαιότερο τρόπο προπόνησης. Τα οφέλη από τη γυμναστική  με αλτήρες και μπάρες είναι τα εξης

  • Βελτίωση μυικής προσαρμογής και μυικής πυκνότητας: Λόγω του ότι το σώμα δουλεύει καλυτερα όταν λειτουργεί ελεύθερα χωρίς την ύπαρξη περιορισμών, η προπόνηση με ελέυθερα βάρη προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τα μηχανήματα. Σου δίνει τη δυνατότητα να δουλέψεις σε μεγάλο εύρος κίνησης και με πολλούς συνδυασμούς ασκήσεων. Έτσι ενεργοποιούντα μεγάλα τμήμα μυικού συστήματος αλλά και μικροί βοηθητικοί μύες οι οποίοι σε προπόνηση με μηχανές είναι σε αδράνεια. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ενδομυική συναρμογή. Έτσι εκτός από το άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα αποκτάς και καλύτερο συντονισμό του σώματός σου.
  • Ανεξάντλητη γκάμα ασκήσεων: Η γυμναστική με ελεύθερα βάρη προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες ασκησιολογίου. Ένας έμπειρος personal trainer μπορεί να δουλέψει με τον ασκούμενό του χρησιμοποιώντας μόνο αλτήρες και μπάρες σε μεγάλο βάθος χρόνου και με μεγάλη ποικιλία ασκήσεων

Στον αντίποδα η γυμναστική με μηχανήματα αντιστάσεων έχει επίσης πλεονεκτήματα μιας και τα τελευταία χρόνια έχουν εκσυγχρονιστεί σε μεγάλο βαθμό

  • Ασφάλεια: Τα προγράμματα προσαρμογής καθώς και αποκατάστασης μετά από τραυματισμό πραγματοποιούνται σχεδόν πάντα σε μηχανήματα εξ΄αιτίας της ελεγχόμενης κίνησης την οποία είναι κατασκευασμένα να υποστηρίζουν. Τα μηχανήματα είναι ρυθμισμένα να λειτουργούν σε “safe mode” και να σε αναγκάζουν να προπονείσαι στη σωστή για την άρθωση και την σπονδυλική σου στήλη θέση. Οπότε τα περιθώρια λάθους και τραυματισμού κατά την άσκηση μεινονται στο ελάχιστο.
  • Απομόνωση: Λόγω της ελεγχόμενης κίνησης απομονώνει τον μυ που θέλουμε να δουλέψουμε επιβαρύνοντάς τον συγκεντρωτικά στο μέγιστο βαθμό
  • Ευκολία: Τα μηχανήματα δύναμης προσφέρουν έυκολη προσαρμογή στο σώμα σου κατά την προπόνηση καθώς και δυνατότητα γρήγορης αυξομείωσης της αντίστασης μεταξύ των sets. ΄Ετσι γλιτώνεις προπονητικό χρόνο.

Η απάντησή μου στην ερώτηση σου είναι πως και οι δύο αυτοί τρόποι εκγύμνασης έχουν αναμφισβήτητα οφέλη και πιστεύω πως το καλυτερο αποτέλεσμα προκύπτει από το συνδυασμό και των δύο. Ωστόσο εάν δεν έχεις κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα θα συνιστούσα να δώσεις λίγο προβάδισμα παραπάνω στην προπόνηση με ελεύθερα βάρη ακολουθώντας μια βασική προυπόθεση: Αν θες να πετύχεις μέγιστο αισθητικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με ασφάλεια καλό θα ήταν να συνεργαστείς με κάποιον personal trainer που θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις άρτια τεχνική για αποφυγή τραυματισμών.

Καλές προπονήσεις!

Δείτε κάποιες απλές ασκήσεις με βαράκια από την Εύα Λεούση που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μας αποδεικνύει πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η γκάμα ασκήσεων με ελεύθερα βάρη:

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ