Νέα ντοκουμέντα για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Οι δραματικοί διάλογοι την ώρα της τραγωδίας. Αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής αποκαλύπτει πως θα είχε αποτραπεί η τραγωδία.
Ακόμα δεν έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την καταστροφική φωτιά στο Μάτι. Την πιο φονική πυρκαγιά στην χώρα μας και ακόμα και σήμερα δεν έχουμε καταλάβει το πόσο άσχημα δούλεψε ο κρατικός μηχανισμός και πόσο ξεχείλιζε η απόγνωση των ανθρώπων που ήταν εγκλωβισμένοι στις φλόγες και δεν είχαν από που να κρατηθούν. Το απίστευτο αλαλούμ και μερικούς από τους δραματικούς διαλόγους αποκαλύπτει απόψε ο Αλέξης Παπαχελάς στον ΣΚΑΙ μέσα από τα ντοκουμέντα εκείνου του δραματικού απογεύματος της 23ης Ιουλίου.
Τηλεφωνήματα και επικοινωνίες την ώρα της κρίσης, την ώρα που η φωτιά είχε αρχίσει να «καταπίνει» το Μάτι.
Τηλεφωνήματα απόγνωσης με κατοίκους να λένε ότι καίγονται και τους «αρμόδιους» να τους λένε να κάνουν υπομονή. Με ανθρώπους σε καίριες θέσεις που έπρεπε να διαχειρίζονται την κρίση και να μην ξέρουν ποιος έχει ποια αρμοδιότητα. Με χρόνο που χάθηκε και με ζωές που τις θέρισε η φωτιά.
Δείτε το βίντεο που ακούγονται οι φωνές
https://www.youtube.com/watch?v=Nemt5P99Uwk
Η Πυροσβεστική απέκρυψε από τον Εισαγγελέα την πλέον καθοριστική για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Κινέττα και Μάτι εγκληματική παράλειψή της
Αυτό καταγγέλει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός και Ειδικός Ερευνητής Δικαστικός Πραγματογνώμονας Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού.
Όπως αναφέρει, η Πυροσβεστική από την πρώτη στιγμή της δικαστικής έρευνας και στο πλαίσιο προσπάθειας συσκότισης και απόκρυψης όλης της πραγματικής αλήθειας αλλά και συγκάλυψης των ευθυνών της απέκρυψε, μεταξύ άλλων σκόπιμα από τη σχετική δικαστική έρευνα, την πλέον κρίσιμη και καθοριστική για την εξέλιξη και τις συνέπειες των δύο καταστροφικών πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου 2018, αρχικά στην Κινέττα και ακολούθως στο Νταού Πεντέλης – Ν. Βουτζά – Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι επιχειρησιακή παράλειψή της. Αυτή λοιπόν, όπως άλλωστε τούτο προκύπτει από το πρόσφατο εισαγγελικό πόρισμα (Εισαγγελική Διάταξη), που είδε το φως της δημοσιότητας, δεν ελήφθη υπόψη από τους Εισαγγελείς, αφού δεν γίνεται καμία σχετική αναφορά και μνεία σε αυτήν.
Όπως αναφέρει ο κ. Γκρουρμπάτσης, από τις 17 Αυγούστου 2018 στην Προκαταρκτική Τεχνική Έκθεσή του, είχε επισημάνει ότι την ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς (23 Ιουλίου 2018) δεν υπήρξε εναέρια επιτήρηση στην Αττική.
Και εξηγεί ότι αν είχε συμβεί αυτό, θα είχαν ενημερωθεί με ακριβή και σωστό τρόπο οι αρμόδιοι φορείς και θα υπήρχε ορθή αρχική πληροφόρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων πριν την άφιξή τους και η ασφαλής κινητοποίηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, ώστε να επιτευχθεί γρήγορα ο έλεγχος της φωτιάς. Και από αυτό σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση «καθίσταται σαφές πόσο σημαντικό και καθοριστικό ρόλο πάντα σε επιχειρησιακό επίπεδο και μάλιστα σε επίπεδο πρόληψης πυρκαγιών παίζει η οργάνωση εναέριας επιτήρησης (περιπολιών) με εναέρια μέσα και ειδικότερα με εναέρια μέσα αεροπυρόσβεσης, δηλαδή με εκείνα τα κρατικά πτητικά μέσα, τα οποία σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα και αεροπυρόσβεση στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς».
-
Το «ψωμί» σε όσα λέει ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Πυροσβεστικής, είναι ότι την ημέρα της θανατηφόρου πυρκαγιάς, αν και γνώριζε η Πυροσβεστική από την προηγούμενη ημέρα (22 Ιουλίου 2018), ότι είχε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (Κατηγορία Κινδύνου 4), δεν δόθηκε από την Πυροσβεστική έγκαιρα εντολή προς την Πολεμική Αεροπορία για την απογείωση Α/Φ της από τις πρωινές ώρες της 23ης Ιουλίου 2018, δηλαδή πριν την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς στην Κινέττα (Ω/12:03 μμ) και μάλιστα με προκαθορισμένο δρομολόγιο ( ένα Α/Φ στο Νότιο Τομέα και ένα Α/Φ στο Βόρειο Τομέα της Αττικής), με σκοπό την εναέρια επιτήρηση της Αττικής, όπως υπήρχε επιχειρησιακή υποχρέωση δυνάμει του προαναφερόμενου Σχεδίου Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός.
Και λόγω των καιρικών συνθηκών με τις υψηλές θερμοκρασίες στην Αττική να είναι απαγορευτικές για την επιχειρησιακή εκμετάλλευση των αεροσκαφών, δεν ελήφθη μέριμνα από την Πυροσβεστική, αντί να μετασταθμεύσουν σε άλλο Αεροδρόμιο της ΠΑ, όπως προβλέπεται σε αυτές τις καιρικές συνθήκες, να απογειωθούν νωρίτερα πλήρη καυσίμων και νερού και να προβούν σε εναέρια επιτήρηση. Με τον τρόπο αυτό θα προέβαιναν έγκαιρα και αποτελεσματικά σε αεροπυρόσβεση στην πυρκαγιά στον οικισμό στο Νταού Πεντέλης.
Αυτή είναι σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση η πιο σοβαρή επιχειρησιακή παράλειψη της Πυροσβεστικής με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι πυρκαγιές στην Αττική στις 23 Ιουλίου 2018. Και αυτή η παράλειψη απεκρύβη σύμφωνα με τον ίδιο σκόπιμα από τους εισαγγελείς που έκαναν την δικαστική έρευνα.
Και εξηγεί ότι ούτε την καταστροφική εξέλιξη στην Κινέττα θα είχαμε με περιουσίες καμένες και πάνω από 60.000 στρέμματα στάχτη, ούτε φυσικά την φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Νταού Πεντέλης και την εξάπλωσή της με τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι.
Ο κ. Γκουρμπάτσης καταλήγει ότι αυτός είναι ο λόγος που η Πυροσβεστική μέχρι και σήμερα δεν χορηγεί κανένα έγγραφο στοιχείο και καμία πληροφορία για την πυρκαγιά στο Μάτι σε όσους έχουν έννομο συμφέρον όπως δικηγόρους, τεχνικούς συμβούλους, συγγενείς θυμάτων κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, όσο κι αν προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει την αποκάλυψη της πραγματικής αλήθειας με την επίκληση νομικίστικων λόγων και τεχνασμάτων, η αλήθεια αυτή θα λάμψει και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.