Ρεπορτάζ: Άννα Χατζηγεωργίου
Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη το Ολοήμερο Δράσης, Συζήτησης και Αλληλεγγύης, που διοργάνωσε το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανικής Μεταλλευτικής. Η διοργάνωση περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, έκθεση προϊόντων παραγωγών χωρίς μεσάζοντες, από κοινού με τα «αλληλέγγυα προϊόντα των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ.», σύμφωνα με την διαδικτυακή πρόσκληση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Βιομετ.
Για όσους, όμως, δεν γνωρίζουν περί της πρωτοβουλίας των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ., είναι απαραίτητη μια εισαγωγή. Το 2011 η εργοδοσία της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε το κλείσιμο της βιομηχανίας λόγω χρεοκοπίας, αφήνοντας πλήθος εργαζομένων στο δρόμο, χρωστώντας τους ήδη, μάλιστα, μισθούς δύο μηνών. Οι εργαζόμενοι κατέλαβαν το εργοστάσιο και τον Φλεβάρη του 2013 το ξανάνοιξαν για να επαναλειτουργήσει. Αυτή τη φορά, όμως, «χωρίς αφεντικά».
Το παράδειγμα της ΒΙΟ.ΜΕ. είναι κάτι το πρωτοφανές για την Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι πήραν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής με στόχο την αυτοδιαχείρισή τους και εκμετάλλευση της παραγωγής από τα ίδια τα μέλη του Σωματείου και μόνο. Το γεγονός, βέβαια, ότι η αρχική παραγωγή – δομικά υλικά – είχε ακριβές πρώτες ύλες για τις οικονομικές δυνατότητες μιας εργατικά αυτοδιαχειριζόμενης μονάδας, ώθησε τους εργαζόμενους σε μια νέα κατεύθυνση όσον αφορά την παραγωγή, αυτή των οικολογικών καθαριστικών-απορρυπαντικών.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, αξιοσημείωτα και αξιέπαινα της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι η κίνηση δεν υποκινήθηκε από κάποια κομματική παράταξη, αλλά ήταν μια καθαρά αυτόνομη-ανεξάρτητη πρωτοβουλία των εργαζομένων.
Μέχρι τώρα η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Βιομετ έχει οργανώσει αρκετά παρόμοια ολοήμερα με απευθείας διάθεση προϊόντων, συνελεύσεις και κινήσεις αλληλεγγύης, στα οποία πολλοί εργαζόμενοι μονάδων από όλη την Ελλάδα, που είχαν παρόμοια τύχη με αυτή της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, δίνουν το παρόν σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Το πρόσφατο ολοήμερο του Σαββάτου στήριξαν για δεύτερη φορά με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, και εκπρόσωποι των υπαλλήλων της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge, πρώην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ (Τσιμέντα Χαλκίδος). Οι υπάλληλοι της Lafarge, που βρέθηκαν στο δρόμο έπειτα από απόφαση της εργοδοσίας το Μάρτιο του 2013, βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με τη διοίκηση της μονάδας, η οποία εξακολουθεί την πολιτική των απολύσεων, διώχνοντας το 5% των εργαζομένων κάθε μήνα από τον περασμένο Μάιο. Πλέον, έχουν απομείνει μόλις 63 εργαζόμενοι και οι απολύσεις συνεχίζονται. Την υπόθεση είχε αναδείξει πρόσφατα το e-reportaz, με έμφαση στο γεγονός ότι ο γαλλικός όμιλος εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τα ΑΦΜ πολιτών που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό.
Διαβάστε επίσης: Προσφυγή για τις απολύσεις της Lafarge