Η σημασία που έχει η βιταμίνη D για την υγεία του ανθρώπου φαίνεται σε μεγάλο βαθμό από μια έρευνα. Αυτή προσδιόρισε το ότι τα επίπεδα της (25(OH)D3) στο αίμα μπορούν να προσδιορίσουν σε ηλικιωμένα άτομα την ευπάθεια που έχουν σε συγκεκριμένες νόσους, ωστόσο δεν επαρκούν για να βεβαιώσουν την αυξημένη ή όχι πιθανότητα θανάτου.
Οι πιο επίφοβες ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι μένουν μόνιμα μέσα σε κλειστούς χώρους. Όλοι αυτοί παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης του ήλιου στο αίμα τους και είναι πιο ευπαθείς σε κατάγματα, πτώσεις, διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμη και στο θάνατο.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες αν κάποιος ηλικιωμένος δεν παρουσιάζει ευπάθεια στα παραπάνω, αλλά έχει χαμηλά επίπεδα (κάτω από 15 ng/ml) βιταμίνης D στο αίμα, τότε η πιθανότητα να αποκτήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια είναι αρκετά μεγάλη. Ακόμη, σε όλους τους παχύσαρκους ανθρώπους που έκαναν γαστρικό bypass και τα επίπεδα της βιταμίνης D ήταν κατώτερα των 30 ng/ml, η πιθανότητα μετεγχειρητικής λοίμωξης ήταν τριπλάσια σε σχέση με αυτούς που είχαν φυσιολογικά επίπεδα.
H έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης έχει συνδεθεί με μια σειρά σοβαρών και όχι μόνο λοιμώξεων. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι αυτοί που δικαιολογούν σε μεγάλο ποσοστό την εμφάνιση αυξημένων περιστατικών διαφόρων λοιμώξεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω της μικρότερης ηλιοφάνειας.
Εξωγενής χορήγηση της βιταμίνης D πριν από τη χειρουργική επέμβαση σε άτομα με μικρά ποσοστά στο αίμα, βοηθάει στην ομαλή μετεγχειρητική πορεία.