Τουλάχιστον 57 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί και χιλιάδες εκείνοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τις καταστροφικές πλημμύρες που έχουν προκαλέσει οι μουσώνες σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας.
Περισσότεροι από 20 βρήκαν τραγικό θάνατο όταν η συνεχής και ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε κατολισθήσεις μεγάλων ορεινών όγκων στις περιοχές της ανατολικής επαρχίας της Ινδίας Μανιπούρ ενώ ένα ολόκληρο χωριό θάφτηκε κάτω από εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάσπης, σύμφωνα με τα τοπικά δημοσιογραφικά δίκτυα.
Την ίδια στιγμή, στη γειτονική Μιανμάρ, τέσσερις συνολικά επαρχίες έχουν χαρακτηριστεί ως «ζώνες καταστροφής» μετά από πολύ έντονες βροχοπτώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 27 ανθρώπων.
Χαριστική βολή στις επί εβδομάδες ακατάπαυστες καταιγίδες που έπληξαν την περιοχή (γνωστή και ως Βιρμανία) αποτέλεσε και ο τυφώνας Κomen που, με ανέμους εκατοντάδων μιλίων ήρθε να σαρώσει ό,τι κατάφερε μέχρι σήμερα να παραμείνει όρθιο.
Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες στο Βιετνάμ ενώ περίπου 30 ακόμη σκοτώθηκαν στο δυτικό Νεπάλ όταν καταπλακώθηκαν από βράχια που αποκόπηκαν εξ αιτίας των βροχοπτώσεων.
Όπως μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της Ινδίας, τεράστιες είναι και οι καταστροφές που έχουν υποστεί οδικά δίκτυα, γέφυρες καθώς και βασικές υποδομές ηλεκτροδότησης, ενώ η πρόσβαση των συνεργείων διάσωσης στις πληγείσες περιοχές καθίσταται σχεδόν αδύνατη πριν την Κυριακή, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών αλλά και των κατολισθήσεων που έχουν αποκόψει μεγάλες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα τουλάχιστον 140.000 άνθρωποι παραμένουν άστεγοι χωρίς τροφή και νερό και στο έλεος της πρωτοφανούς θεομηνίας.
Ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Μιανμάρ που έχει την ευθύνη και του εθνικού Ερυρθρού Σταυρού δήλωσε στο BBC πως η χώρα αντιμετωπίζει μια τεράστια καταστροφή και υπάρχει κίνδυνος για ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση των ήδη ακραίων καιρικών φαινομένων, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.