Στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, πολλές φορές έχουμε ακούσει ισχυρισμούς περί κακοδιαχείρισης της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει η χώρα για την χρηματοδότηση της άμυνάς της έναντι των ρωσικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει στη χώρα.
Οι ισχυρισμοί αυτοί εξυπηρετούν στον πόλεμο της παραπληροφόρησης, σχολιάζει το Newsweek, αναφέροντας πως το πιο συχνό θύμα είναι η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα, η οποία έχει κατηγορηθεί ψευδώς ότι έβαλε χέρι στα χρήματα των φορολογούμενων της χώρας σε ένα ξεφάντωμα δαπανών στο Παρίσι. Κατηγορήθηκε επίσης ότι κατέβαλε 1,1 εκατ. δολάρια στον οίκο Cartier στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με το Newsweek, οι ισχυρισμοί αυτοί περί διαφθοράς αποδείχθηκαν ψευδείς καθώς στερούνταν αποδεικτικών στοιχείων.
Αντίστοιχα, θεωρείται ότι στερούνται αξιοπιστίας οι ισχυρισμοί αυτή την εβδομάδα περί αγοράς από την σύζυγο του Ουκρανού προέδρου ενός ιδιωτικού νησιού στη Φλόριντα, έναντι 95 εκατ. ευρώ.
Μετά την Ολένα Ζελένσκα, στο στόχαστρο μπήκε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Συγκεκριμένα, ο Ντέιβιντ Κούρτεν, ηγέτης του δεξιού λαϊκιστικού, ευρωσκεπτικιστικού και συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας «Heritage Party», υποστήριξε ότι ο Ζελένσκι είχε χρησιμοποιήσει μέρος της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την χώρα του για να αγοράσει ένα γιοτ αξίας άνω των 48 εκατ. δολαρίων.
Ο Κούρτεν έκανε γνωστό τον ισχυρισμό του μέσω ανάρτησής του στο X στις 29 Νοεμβρίου 2023, η οποία προβλήθηκε 253.800 φορές. Στην ανάρτηση, δημοσίευσε ένα βίντεο από ένα γιοτ που ονομάζεται «My Legacy». Το βίντεο συνοδεύει η εξής φράση: «Το νέο γιοτ του Ζελένσκι αγοράστηκε με δωρεές από φορολογούμενους των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Εξετάζοντας την κατηγορία, το Newsweek διαπιστώνει ότι πρόκειται για ψευδή και ρηχό ισχυρισμό:
Η θαλαμηγός που εμφανίζεται στο βίντεο είναι ακόμα προς πώληση. Ο μεσίτης της, Burgess, επιβεβαίωσε ότι είναι ακόμα διαθέσιμο για αγορά.
Ο Κούρτεν δεν παρείχε άλλα στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του.
Το πρακτορείο δεν βρήκε κανένα στοιχείο αλλού ότι ο Ζελένσκι έχει υποβάλει προσφορά ή έχει αγοράσει κάποιο άλλο γιοτ.
Η χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα ξοδεύονται εκατομμύρια για τον έλεγχο των χρηματοδοτήσεων και γενικά θεωρείται ότι είναι αν όχι αδύνατο, τουλάχιστον πολύ δύσκολο, να υπεξαιρέσει κανείς χρήματα.
Το Γραφείο Γενικής Εποπτείας του Επιθεωρητή στο υπουργείο Άμυνας και η υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ παρέχουν αμφότερες ελέγχους για τη χρήση της χρηματοδότησης στην Ουκρανία και ερευνούν καταγγελίες και ισχυρισμούς για κατάχρηση ή απόπειρα κατάχρησης της χρηματοδότησης.
Μέρος της αποστολής της υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ περιλαμβάνει την εξέταση των μέσων απάτης και διαφθοράς σε προγράμματα ξένης βοήθειας που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και την παροχή προληπτικών μέτρων. Αυτά περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά) την επαλήθευση της βοήθειας σε μετρητά, τη χρήση ελεγχόμενων πρακτόρων μεταφοράς χρημάτων και τη χρήση «κλειδωμένων» καταλόγων δικαιούχων προτού αποδεσμευθούν.
Για να πληρώσει για το γιοτ χρησιμοποιώντας τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ, θα έπρεπε να προηγηθεί ένα μεγάλο σφάλμα επίβλεψης από εκείνους που ελέγχουν την Ουκρανία και ταυτόχρονα μια κατάρρευση των προστατευτικών μέτρων που διασφαλίζουν ότι τα κεφάλαια δεν μπορούν να ιδιοποιηθούν από κάποιον.