Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον ΟΗΕ: «Δεν υπάρχει έγκλημα που να μην το έχει διαπράξει ο Ρωσικός στρατός»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε σήμερα τον ΟΗΕ να δράσει “αμέσως” απέναντι στα “εγκλήματα πολέμου” που διαπράττονται όπως είπε από τη Ρωσία στη χώρα του.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε επίσης η Ρωσία να αποκλειστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να μεταρρυθμισεί το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε “το δικαίωμα του βέτο να μην σημαίνει δικαίωμα να πεθαίνεις”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης η Ρωσία πρέπει να “καταστεί υπόλογη” για “τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου” από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ακόμη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πως οι ρωσικές δυνάμεις έστειλαν “εκατοντάδες χιλιάδες” Ουκρανούς στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.

Ο Ζελένσκι έδειξε ένα βίντεο με πολύ σκληρά πλάνα με νεκρούς αμάχους στις πολιορκημένες πόλεις
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα βίντεο με πολύ σκληρά πλάνα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προεδρεύουσας του οργάνου αυτού.

Αυτές οι εικόνες είναι «φοβερές», είπε η πρέσβειρα της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, δηλώνοντας «σκανδαλισμένη» από τα πλάναπου έδειχναν πτώματα ή μέλη των θυμάτων. Στο σύντομο βίντεο εικονίζονταν απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, ακόμη και παιδιών, από το Ιρπίν, την Ντιμέρκα, τη Μαριούπολη και την Μπούτσα. Στην ομιλία του ο Ζελένσκι ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναλάβει «αμέσως» δράση για αυτά τα «εγκλήματα πολέμου» που, όπως είπε, διέπραξαν οι Ρώσοι στη χώρα του. Διαφορετικά τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε «απλώς να κλείσουν», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη, καθώς και να μεταρρυθμιστεί το σύστημα του Οργανισμού ώστε «το δικαίωμα στο βέτο να μην σημαίνει δικαίωμα στον θάνατο».

«Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που μετατρέπει το βέτο του στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε δικαίωμα να (προκαλεί) τον θάνατο (…) Η Ρωσία θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε σιωπηλούς σκλάβους», τόνισε.

«Τώρα χρειαζόμαστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Αν δεν ξέρετε πώς να πάρετε αυτήν την απόφαση, μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα: είτε να αποπέμψετε τη Ρωσία, ως επιτιθέμενη, ώστε να μην μπλοκάρει αποφάσεις που αφορούν τη δική της επίθεση. Κατόπιν, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη», είπε στην ομιλία του, παρουσία του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είτε, η άλλη επιλογή είναι να δείξετε, σας παρακαλώ, ότι μπορούμε να μεταρρυθμιστούμε ή να αλλάξουμε», συνέχισε. «Αν δεν υπάρχει εναλλακτική, η επόμενη επιλογή θα ήταν να διαλυθείτε».

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι περίπου 11 εκατομμύρια Ουκρανοί (πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού) έχουν εκτοπιστεί. Περισσότερα από 4 εκατομμύρια έφυγαν από τη χώρα. Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, είπε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 1.430 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και 121 παιδιά. Σημείωσε όμως ότι κατά πάσα πιθανότητα οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ χαμηλότεροι από τους πραγματικούς.

Ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ κατηγορεί την Ουκρανία για ανθρωπιστική καταστροφή στο Χάρκοβο – Για «διαστρεβλώσεις» μιλά ο δήμαρχος της πόλης
Ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές αρχές για ανθρωπιστική καταστροφή στην πόλη Χάρκοβο, κατηγορώντας τον ουκρανικό στρατό ότι απέκλεισε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ισχυρίστηκε ότι μια ακροδεξιά πολιτοφυλακή είχε εγκατασταθεί σε ένα σχολείο.

Δεν προσκόμισε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του, οι οποίοι απορρίφθηκαν από τον δήμαρχο του Χαρκόβου ως «διαστρεβλώσεις».

Η πόλη που έχει περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους και βρίσκεται 25 χλμ από τα ρωσικά σύνορα σφυροκοπείται από τη ρωσική πολεμική αεροπορία και επιδρομές με ρουκέτες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα ορισμένες συνοικίες να έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους και έχει απορρίψει ως «ψευδή» τα αναδυόμενα στοιχεία για δολοφονίες αμάχων στην πόλη Μπούτσα κοντά στο Κίεβο που ανακτήθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία για να προσπαθήσει να καταλάβει το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και να περικυκλώσει το βαριά οχυρωμένο ανατολικό μέτωπο.

Ο Αλεξάντερ Αλίμοφ, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, έκανε τις δηλώσεις του αυτές σε μια εκδήλωση του ΟΗΕ αφότου ο δήμαρχος του Χαρκόβου περιέγραψε τις καταστροφικές ζημιές στην πόλη. Πολλοί από τους άλλους δημάρχους που συμμετείχαν στο φόρουμ αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αλίμοφ.

«Λόγω της εγκληματικής πολιτικής των αρχών του Κιέβου μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή εκτυλίσσεται στην πόλη», είπε ο Αλίμοφ. «Οι κάτοικοι του Χαρκόβου κρατούνται όμηροι από εξτρεμιστές και δεν μπορούν να φύγουν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος, λέγοντας ότι μεταξύ των «ομήρων» είναι 6.500 ξένοι υπήκοοι από 19 χώρες.

Στην ίδια ομιλία είπε ότι το ακροδεξιό τάγμα Αζόφ είχε εγκατασταθεί σε σχολείο του Χαρκόβου και ότι οι πολίτες στερούνται νοσοκομειακής περίθαλψης, την οποία λαμβάνουν στρατιώτες. Ο Αλίμοφ ισχυρίστηκε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός έχει τοποθετήσει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό σε κατοικημένες περιοχές.

«Έχω μείνει έκπληκτος με όσα άκουσα γιατί αυτά τα γεγονότα που μόλις αναφέρθηκαν είναι διαστρεβλώσεις», είπε ο δήμαρχος του Χαρκόβου Ιχόρ Τερέχοφ.

Νωρίτερα στην ίδια συνάντηση, ο Τερέχοφ είπε ότι 1.600 κτίρια στο Χάρκοβο καταστράφηκαν από τον ρωσικό οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων σχολείων, παιδικών σταθμών και νοσοκομείων.

Σχεδόν το 30% των κατοίκων έχει φύγει από την πόλη ενώ άλλοι αναγκάζονται να κουλουριάζονται στα ερείπια των σπιτιών τους, είπε ο δήμαρχος.

«Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε νέα επίπεδα καταστροφής. Πιστέψτε με, δεν μπορείτε να δείτε αυτή τη ζημιά χωρίς δάκρυα στα μάτια και βαθύ πόνο στην καρδιά σας», πρόσθεσε

Διαβάστε επίσης

Βραβεία Grammy με… Ζελένσκι

Κυνική ομολογία Ζελένσκι για το Τάγμα Αζόφ: «Είναι αυτoί που είναι, αλλά υπερασπίζονται την πατρίδα»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ