Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Βόμβα αξιωματούχου της ΕΕ για το ISIS: Πρέπει να προετοιμαστούμε, διότι θα έρθουν στην Ευρώπη

Την προειδοποίηση, ότι το Ισλαμικό Κράτος θα επιτεθεί ξανά στην Ευρώπη, διατύπωσε ο συντονιστής της Αντιτρομοκρατικής Δράσης της ΕΕ.

Με τους τζιχαντιστές να είναι αντιμέτωποι με ολοένα μεγαλύτερες δυσκολίες, αλλά και με το φάσμα της ήττας στη Συρία και το Ιράκ, πολλοί από αυτούς επιστρέφουν σε ευρωπαϊκές χώρες, εξήγησε ο Ζιλ ντε Κερσόβ, προειδοποιώντας ότι οι επόμενες ενέργειες του ISIS εναντίον της Ευρώπης μπορεί να περιλαμβάνουν αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά, κυβερνοεπιθέσεις, ή ακόμη και τη χρήση χημικών όπλων.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθεί με βεβαιότητα πόσοι τζιχαντιστές βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη και σχεδιάζουν επιθέσεις. Εκθεση της Europol, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες κάνει λόγο για δεκάδες.

Περίπου 2.500 πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ πιθανόν συνεχίζουν να πολεμούν στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο ντε Κερσόβ σε συνέντευξη στο Reuters. Αλλά καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ήττας στη Μοσούλη, στο Χαλέπι και αλλού, η Ευρώπη πρέπει να τους παρακολουθεί εάν θέλει να περιορίσει τη δράση μιας διασποράς εκπαιδευμένων κι εμπειροπόλεμων τζιχαντιστών, σαν κι αυτή που ακολούθησε την αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν το 1989.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε, διότι κάποιοι από αυτούς θα έρθουν στην Ευρώπη», τόνισε ο Κερσόβ. «Μπορεί να προσπαθήσουν να ξαναγυρίσουν εδώ και δεν θέλουμε να επαναλάβουμε το σφάλμα που είχαμε διαπράξει στα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν οι Ρώσοι έφυγαν από το Αφγανιστάν κι αφήσαμε τους μουτζαχεντίν (…) στην τύχη τους».

Ορισμένοι Ευρωπαίοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά πολεμιστών, μπορεί να επιλέξουν να μείνουν στη Μέση Ανατολή ακόμη κι αν το ISIS. Αλλοι μπορεί να μετακινηθούν, με την Λιβύη, όπου η κατάσταση είναι χαοτική, ήδη να προβάλλει σαν μια πιθανή νέα βάση για τους Ευρωπαίους τζιχαντιστές. Το κίνημα αυτό αναμένεται να συνεχίσει να στρατολογεί νέα μέλη μέσω του Διαδικτύου.

«Το υλικό χαλιφάτο (…) καταρρέει, αλλά έχουμε ακόμη το εικονικό χαλιφάτο, που επιτρέπει στην οργάνωση να διευθύνει επιθέσεις», ανέφερε ο ντε Κερσόβ.

«Εχουμε σχεδόν κλείσει όλα τα παραθυράκια», διαβεβαίωσε, ερωτηθείς τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές, οι οποίοι θεωρείται πως αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ