Οι κόκκινες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ έχουν ξεπεράσει προ πολλού το ύψος του ΑΕΠ. Στα 176 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος το ελληνικό ΑΕΠ, αλλά ήδη οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ιδιωτών ξεπερνούν τα 230 δισ. ευρώ, γονατίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οι επερχόμενες νέες φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση και, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, οι διαστάσεις του προβλήματος είναι τέτοιες που το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα (ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) σύντομα πλησιάζει το μέγεθος του δημόσιου χρέους.
Το ελληνικό Δημόσιο χρωστά στους πιστωτές του, κυρίως στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τον ESM και το ΔΝΤ, συνολικά 328 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βαρύνονται με κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες περίπου 110 δισ. ευρώ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο – κυρίως στην Εφορία – αγγίζουν τα 93 δισ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία οι απλήρωτες εισφορές ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ, ενώ μόνο στη ΔΕΗ οι καταναλωτές έχουν φτάσει να χρωστούν 3 δισ. ευρώ. Μια οικονομία στο κόκκινο, με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να δοκιμάζουν καθημερινά τα όριά τους.
Μάχη για μία ρύθμιση
Οι εικόνες χθες έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, όπου από τις πέντε τα ξημερώματα καταναλωτές συνωστίζονταν για να προλάβουν την τελευταία ημέρα της προθεσμίας ρύθμισης των οφειλών τους σε 36 δόσεις, είναι ενδεικτικές των διαστάσεων που έχει λάβει η υπερχρέωση. Τα βάρη της διαρκούς συρρίκνωσης των εισοδημάτων από εργασία σε συνδυασμό με την αέναη αύξηση των φόρων και τα αλλεπάλληλα μαχαίρια στις συντάξεις αποδεικνύονται ασήκωτα για εκατομμύρια πολίτες.
Το στριμωξίδι στην ουρά της αναμονής για τη ρύθμιση των 36 δόσεων δεν άργησε να δώσει τη σειρά του σε ένταση ανάμεσα στους καταναλωτές αλλά και σε φαινόμενα εμπορίας της σειράς προτεραιότητας, δείγμα της απελπισίας χιλιάδων πολιτών. Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών έχει αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 52% του ετήσιου τζίρου της ΔΕΗ, ενώ έως χθες περισσότεροι από 510.000 πελάτες της είχαν διακανονίσει τις οφειλές τους ύψους 1,335 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα ένα στοκ ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο κυμαίνεται από 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, έως 1,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΓΕΝΟΠ.
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τελικά παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση έως τις 30 Δεκεμβρίου, ενώ αντίστοιχη παράταση έδωσε και η ΕΥΔΑΠ, η οποία επίσης βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα βουνό απλήρωτων λογαριασμών.
Ενας στους δύο χρωστά στην Εφορία
Το δράμα είναι πολλαπλάσιο όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. Τα τελευταία στοιχεία της ΓΓΔΕ έως το τέλος Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές διογκώθηκε κατά 340.000 μέσα σε έναν μήνα, φθάνοντας τους 4.374.475 φορολογουμένους έναντι 4.030.950 τον Αύγουστο.
Οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου ανέρχονται σε 1.618.460 έναντι 1.541.970 που ήταν τον Αύγουστο ενώ οι οφειλέτες στους οποίους τον Σεπτέμβριο είχαν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 788.947 έναντι 774.321 τον Αύγουστο. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογουμένους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία, ένας στους πέντε είναι εκτεθειμένος σε κατασχέσεις και ευρύτερα σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και περίπου ένας στους δέκα έχει υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Πηγή: Τα Νέα