Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Βόμβα στα θεμέλια της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία, γνωστή ως Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής

Παραστρατιωτικές οργανώσεις των βορειοϊρλανδών Ενωτικών είπαν στον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι αποσύρουν προσωρινά την υποστήριξή τους από την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 εξαιτίας ανησυχιών για τη συμφωνία του Brexit, σύμφωνα με την εφημερίδα Belfast Telegraph.

Μια οργάνωση ομπρέλα που αντιπροσωπεύει τις εκτός νόμου οργανώσεις ανέφερε σε επιστολή της ότι η ενωτική αντιπολίτευση στο Βορειοϊρλανδικό Πρωτόκολλο –τμήμα της συμφωνίας για το Brexit– θα παραμείνει «ειρηνική και δημοκρατική».

Η ειρηνευτική συμφωνία του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία, γνωστή ως Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ή του Μπέλφαστ, έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες βίας ανάμεσα στους εθνικιστές, που μάχονταν για να γίνει η Βόρεια Ιρλανδία τμήμα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, και τους ενωτικούς, που θέλουν να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Ulster Volunteer Force, Ulster Defence Association και Red Hand Commando, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αναστάτωση στο εμπόριο ανάμεσα στη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία, που οφείλεται στη συμφωνία του Brexit.

«Ανησυχούμε για την αναστάτωση στις συναλλαγές και το εμπόριο που συμβαίνει ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρεται στην επιστολή, την οποία έχει γράψει ο Ντέιβιντ Κάμπελ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ενωτικών Κοινοτήτων.

Όμως, όπως λένε, η κεντρική διαφωνία τους είναι πιο θεμελιώδης: έγκειται στο ότι η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση παραβίασαν με το Βορειοϊρλανδικό Πρωτόκολο τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει έναντι της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 και των δύο κοινοτήτων.

«Παρακαλώ μην υποτιμάτε τη δύναμη των συναισθημάτων σχετικά με το ζήτημα αυτό σε όλη την ενωτική οικογένεια», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Η προειδοποίηση αυτή –αν και συνοδεύεται από υποσχέσεις για μη άμεση πρόκληση βίαιων επεισοδίων– αυξάνει δραματικά την πίεση που δέχονται ο Τζόνσον, ο ιρλανδός ομόλογός του Μίχαλ Μάρτιν και η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το Brexit.

Μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, οπότε τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή το Brexit, η Βόρεια Ιρλανδία είχε προβλήματα στις εισαγωγές μιας σειράς αγαθών από τη Βρετανία — κάτι για το οποίο οι Ενωτικοί υποστηρίζουν ότι διαιρεί το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ως εκ τούτου απαράδεκτο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη αφού η βρετανική κυβέρνηση παρέτεινε μονομερώς την περίοδο χάριτος όσον αφορά τους ελέγχους στις εισαγωγές τροφίμων στη Βόρεια Ιρλανδία, μια κίνηση για την οποία οι Βρυξέλλες υπογράμμισαν πως παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας διαζυγίου της ΕΕ με τη Βρετανία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία πως πρέπει να τιμήσει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι διαφορετικά δεν θα υπάρξει χωριστή εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης 

ΥΠΕΞ Αιγύπτου στον Αραβικό Σύνδεσμο: «Απορρίπτουμε την τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ