Αντισυνταγματικές φαίνεται πως θα κρίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις μειώσεις των συντάξεων από το 2012, σε μια απόφαση – βόμβα, που, αν όντως ληφθεί, θα τινάξει στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πρόκειται για τον νόμο 4093/2012 που προέβλεπε περικοπές των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ κατά 5 έως 15%, καθώς και κατάργηση δώρων και επιδόματος αδείας, κάτι που τότε είχε όφελος στα ασφαλιστικά ταμεία 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αναλυτικότερα, στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν μπει οι τελευταίες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με το Έθνος, αντισυνταγματικές κρίνονται από το ΣτΕ όλες οι περικοπές για συνταξιούχους ΙΚΑ, ΔΕΗ και Αγροτικής που έγιναν μετά το 2012.
Στην πιλοτική δίκη που διεξάγεται, υπερισχύουν οι απόψεις περί αντισυνταγματικότητας των σχετικών μνημονιακών νόμων.
Αν η θέση αυτή επιβεβαιωθεί με την έκδοση της απόφασης, όσοι συνταξιούχοι έχουν προσφύγει, που είναι γύρω στους 15, θα δικαιωθούν και μάλιστα αναδρομικά, γεγονός που σημαίνει ότι θα δουν τις αποδοχές τους να επιστρέφουν στα προ του 2012, επίπεδα.
Αναδρομική θα είναι η ισχύ και για όσους έχουν προσφύγει σε διοικητικά δικαστήρια σε χαμηλότερο βαθμό και περιμένουν την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα δημιουργήσει δεδικασμένο.
Όσοι δεν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, θα δικαιωθούν μεν, ωστόσο δε θα ισχύσει για αυτούς η αναδρομικότητα, αλλά θα δουν από εδώ και πέρα τις συντάξεις τους να αυξάνονται.
Την ίδια στιγμή, μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει και «μπλόκο» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό «αγκάθι» για να κλείσει η συμφωνία πριν το τέλος του Απριλίου είναι ότι οι εταίροι απαιτούν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Ένα τέτοιο σενάριο ήρθε στο φως και μετά τη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της οποίας ακούστηκε ότι το ΔΝΤ απαιτεί μειώσεις συντάξεων και αλλαγές στον ΦΠΑ.