Νέο σοκ δημιουργεί δημοσίευμα της Huffington Post, η ορθότητα του οποίου αν αποδειχθεί γεγονός, θα αποτελέσει μία, τουλάχιστον δυσάρεστη, «έκπληξη» για τους Έλληνες συνταξιούχους.
Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πηγές εντός του ΔΝΤ, το Ταμείο φέρεται να απαιτεί μεσοπρόθεσμα μειώσεις συντάξεων 15%, και ταυτόχρονα απορρίπτει οποιαδήποτε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, και παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη δεχθεί ή απορρίψει επίσημα τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, στέλεχος του Ταμείου, το οποίο συμμετέχει και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχθεί την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς θεωρεί ότι μία τέτοια κίνηση θα πλήξει την ήδη αδύναμη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το ΔΝΤ δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη διάψευση του σχετικού δημοσιεύματος, ενώ η όποια απάντηση εκ μέρους του Ταμείου ήρθε με την μορφή… παραπομπής στις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ότι «το ΔΝΤ εξετάζει τις ελληνικές προτάσεις».
Την ίδια ώρα, η Huffington Post υποστηρίζει ότι πίσω από την αδιαλλαξία του Ταμείου βρίσκεται ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. «Το ότι ο Τόμσεν διαδραματίζει έναν όχι και τόσο εποικοδομητικό ρόλο είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς. Η στάση του ΔΝΤ προκαλεί προβληματισμό και θέλει σαφώς είτε να βγει από το πρόγραμμα ή να τινάξει όλο το πράγμα στον αέρα», τόνισε στέλεχος του Ταμείου στην εφημερίδα.
Στην ίδια κατεύθυνση έχουν κινηθεί δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και στο παρελθόν, κάνοντας λόγο ακόμη και για «εμμονή» του κ. Τόμσεν με το θέμα των συντάξεων στην Ελλάδα και την ανάγκη να υπάρξει και νέα μείωσή τους.
Παράλληλα, ο Πίτερ Ντόιλ, συνεργάτης του Πολ Τόμσεν για πολλά χρόνια προτού παραιτηθεί από το ΔΝΤ διαμαρτυρόμενος για τους χειρισμούς του στην ελληνική κρίση το 2012, ισχυρίζεται ότι τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος «δεν τον νοιάζει» ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η δική του προσέγγιση θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι οι περικοπές στις συντάξεις και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δε βοήθησαν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
«Πέρασε ολόκληρη την καριέρα του στην Ανατολική Ευρώπη —τη Ρουμανία κλπ— και οι περισσότεροι από τους πολιτικούς εκεί ήταν πραγματικά διεφθαρμένοι. Πάει στην Ελλάδα και νομίζει ότι είναι σαν τη Ρουμανία ή σαν τις άλλες, λιγότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε ο κ. Ντόιλ, εξηγώντας τη στάση του κ. Τόμσεν από τις εμπειρίες της παρελθούσης καριέρας του στο Ταμείο.
Ακόμη, ο Πίτερ Ντόιλ σημείωσε ότι ο Τόμσεν μπορεί να θέλει να εξασφαλίσει όσο περισσότερες παραχωρήσεις μπορεί από την Ελλάδα, πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.
Στο δημοσίευμα της Huffington Post η ίδια πηγή είπε ότι το ΔΝΤ συζητά επίσης την πιθανότητα να ζητήσει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Ωστόσο, το Ταμείο όμως διαψεύδει ότι σχεδιάζει να θέσει πρόωρα το ζήτημα της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας. «Δεν υπήρξαν πρόσφατα συζητήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», είπε ο εκπρόσωπός του, Αντρέας Αντριάνο.
«Αξιωματούχοι προσκείμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζουν ανησυχίες για τη διαπραγματευτική στάση του ΔΝΤ», συνέχισε η πηγή της Huffington Post.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν διάκειται ευνοϊκά απέναντι στην ελληνική πρόταση για το συνταξιοδοτικό, και ανησυχεί ότι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις θα βλάψουν την οικονομία της χώρας.
Το δημοσίευμα ολοκληρώνεται επισημαίνοντας ότι «Οι ενστάσεις του ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την τελευταία φάση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους».