Του Πέτρου Κουσουλού
‘Βόμβες’ σε βάρος του πρώην συνεργάτη του, προφυλακισμένου επιχειρηματία Λιακουνάκου, εξαπέλυσε ο Πητερ Κόλριτζ απολογούμενος στην ανακρίτρια Διαφθοράς, κυρία Βασιλική Μπράτη. Στο πολυσέλιδο υπόμνημα το οποίο κατέθεσε και δημοσιεύει το ereportaz, ο Βρετανός τραπεζίτης αποκαλύπτει συγκλονιστικές λεπτομέρειες για το προσκήνιο και το παρασκήνιο της υπόθεσης των τεσσάρων ιπτάμενων ραντάρ της σουηδικής εταιρείας Ericsson για τα οποία φέρονται να δόθηκαν μίζες στον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννη Σμπώκο.
Στο μεταξύ συνεισέφερε και νέα στοιχεία στην δικαστική έρευνα κατονομάζοντας 13 νέες υπεράκτιες εταιρείες!
Στην απολογία της 28ης Νοεμβρίου 2015 στον Εισαγγελέα, ο Πίτερ Κόλεριτζ έδωσε ονόματα εταιρειών πίσω από τις οποίες βρίσκεται ο κ. Λιακουνάκος καθώς και καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με πηγές, ο Βρετανός τραπεζίτης αποκάλυψε μεταξύ άλλων την ύπαρξη της AXON INTERNATIONAL με έδρα τη νήσο Νέβις στην Καραϊβική.
Όπως χαρακτηριστικά λέει σε συνάντηση που είχε με τον έλληνα επιχειρηματία στις 3 Απριλίου 2014 στο Παρίσι εκείνος τον ενημέρωσε για τις δικαστικές εξελίξεις στην Ελλάδα και του ζήτησε να καταθέσει στις Αρχές ότι πίσω από την Inetraction και τις υπόλοιπες υπεράκτιες εταιρείες τις οποίες διαχειριζόταν μέχρι και το 2003 δεν βρισκόταν ο Θωμάς Λιακουνάκος αλλά ο εφοπλιστής, Ιωάννης Τοπούζης! «Και τούτο διότι –όπως ο ίδιος μου είπε- ο κ. Τοπούζης είχε υποστεί σοβαρές κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις, εξαιτίας μιας ληστείας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να έχει καταστεί ανίκανος προς επικοινωνία», κατέθεσε ο Κόλριτζ και συνέχισε: «Ότι έτσι δεν θα ήταν σε θέση (ο κ. Τοπούζης) να απαντήσει σε όποιο τυχόν ζήτημα ανέκυπτε στο μέλλον για τις συγκεκριμένες εταιρείες και ότι κάθε φάκελος σε βάρος του τελευταίου (σ.σ. του Θωμά Λιακουνάκου) θα «έκλεινε». Με μεγάλη δυσαρέσκεια άκουσα την πρόταση αυτή, την οποία βρήκα εντελώς απεχθή και εξαιρετικά ανήθικη».
Για όσους δεν γνωρίζουν ο εφοπλιστής Ιωάννης Τοπούζης ήταν εκείνος ο οποίος –σύμφωνα με τον Κόλεριτζ- έφερε σε επαφή τον Βρετανό τραπεζίτη με τον Θωμά Λιακουνάκο το 1998 για να ξεκινήσει μια συνεργασία η οποία ολοκληρώθηκε το 2003. Μάλιστα ξεκαθαρίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι πίσω από την εταιρεία AXON και όλο το σύστημα των υπεράκτιων εταιρειών βρίσκεται ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας.
Η «παγίδα» του Θωμά
Ωστόσο η συνέχεια της απολογίας παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σε αυτή αποκαλύπτει ότι το «ψέμα» που του ζήτησε ο Λιακουνάκος να πει για τον εφοπλιστή Τοπούζη ήταν η αιτία που ακύρωσε προγραμματισμένο επίσημο ραντεβού με τις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές οι οποίες διερευνούσαν τις υποθέσεις των εξοπλιστικών.
«Για τους λόγους αυτούς δεν μετέβην στην επόμενη συνάντηση τον Ιούνιο του 2014 στο Παρίσι… Απάντησα ότι ναι μεν δεν έχω καμία αντίρρηση να απαντήσω σε ερωτήσεις, ωστόσο οι απαντήσεις που θα στηρίζονται σε όσα αληθινά γνωρίζω και εφόσον κληθώ επισήμως από τις ελληνικές Αρχές…».
Ακολούθως, στις 10 Ιουνίου 2014 δέχθηκε στο τηλέφωνό του το εξής μήνυμα από τον Λιακουνάκο:
«Αγαπητέ Πήτερ,
Είναι κρίμα που η συνάντηση ακυρώθηκε.
Αν δεν είχε ακυρωθεί, το θέμα θα είχε κλείσει τώρα.
Πρέπει να μιλήσεις σε εμάς, για μία ακόμη φορά και να μας αφήσεις να σου εξηγήσουμε την κατάσταση.
Αυτή την στιγμή, υπάρχουν δύο επιλογές.
Πρώτον, η Αθήνα σου στέλνει μία επίσημη πρόσκληση, να καταθέσεις απαντώντας σε ερωτήσεις που θα σου θέσει σε συνάντηση στις 16 Ιουνίου σε τόπο που θα συμφωνηθεί από κοινού (Παρίσι ή Νίκαια ή Μασσαλία).
Η δεύτερη επιλογή είναι να του κάνεις μία τηλεφωνική κλήση και να τον αφήσεις να σου εξηγήσει την αρμοδιότητά του, σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, να κλείσει τους φακέλους, ύστερα από συνάντησή του μαζί σου (σε τόπο που θα συμφωνηθεί από κοινού) και λαμβάνοντας απαντήσεις στις ερωτήσεις του, χωρίς να σου στείλει επίσημη πρόσκληση για κατάθεση.
Συνιστούμε σφόδρα ότι η δεύτερη εναλλακτική είναι η πιο συμφέρουσα.
Το όνομά του είναι (σ.σ. αναφέρεται όνομα δικαστικού λειτουργού), μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά και μπορείς να μιλήσεις σε εκείνον στο (σ.σ. αναφέρεται ο αριθμός του τηλεφώνου), που είναι το Τμήμα της Εισαγγελίας στην Αθήνα.
Πήτερ, σε παρακαλώ κάνε μας μία κλήση προκειμένου να μιλήσουμε για το θέμα.
Χαιρετισμοί,
Θωμάς».
«Θέλω να συνεργαστώ»
Τι είχε όμως προηγηθεί;
Από το ιστορικό της υπόθεσης και τον πλήρη φάκελο που βρίσκεται στην διάθεση του ereportaz προκύπτει ότι ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος «έπαιξε» ένα διπλό «παιχνίδι» με τις δικαστικές Αρχές αλλά και τον ίδιο τον Κόλριρτζ. Σε παράφραση του λαϊκού άσματος «ο Γιώργος είναι πονηρός», την άνοιξη προς το καλοκαίρι του 2014 εμφανίστηκε –δια τον νομικών του εκπροσώπων- στις εισαγγελικές Αρχές που διερευνούσαν τις υποθέσεις των εξοπλιστικών πρόθυμος να συνεργαστεί και να μιλήσει προκειμένου να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης. Μάλιστα προτείνει να τους φέρει στο πιάτο και τον Κολριτζ λέγοντας ότι και εκείνος είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με σκοπό να ευεργετηθεί από τον Νόμο.
Έτσι λοιπόν οι δικαστικοί λειτουργοί (εισαγγελείς και ανακριτές) που χειρίζονται τις υποθέσεις των εξοπλιστικών θεωρώντας ότι η ενδελεχής διερεύνηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και ο εντοπισμός μιζών αποφέρει αποτελέσματα και ότι τα στόματα έχουν αρχίσει να ανοίγουν, αποφασίζουν την μετάβαση συγκεκριμένου εισαγγελικού λειτουργού (σ.σ. πρόκειται για εξαιρετικό νομικό και γνώστη των οπλικών συστημάτων) στο Παρίσι προκειμένου να συναντήσει τον Κόλριτζ.
Δικαστικοί κύκλοι σημειώνουν σήμερα ότι πραγματικός σκοπός του επιχειρηματία ο οποίος ένιωθε τον κλοιό να σφίγγει ήταν αφενός να φανεί «καλός» προς τις Αρχές και αφετέρου να διώξει ένα μεγάλο βάρος από πάνω του πείθοντας τον Κολεριτζ ότι πίσω από τις εταιρείες βρισκόταν ο Τοπούζης που στο μεταξύ είχε μείνει «φυτό». Κάτι που άλλωστε αναφέρει και ο Βρετανός στην απολογία του.
Τα ραντεβού που ακυρώθηκαν
Το αρχικό ραντεβού με τον μάρτυρα κλείνεται για τις 9 Ιουνίου 2014. Μάλιστα η μετακίνηση του εισαγγελέα γίνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο κατόπιν απόφασης και έγκρισης του τότε Γ.Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Νικόλαου Κανελλόπουλου.
Ωστόσο η συνάντηση δεν πραγματοποιείται καθώς αναβάλλεται από τον Κόλριτζ ο οποίος στο μεσοδιάστημα «παρακινούνταν» από τον Λιακουνάκο να καταθέσει για τον Τοπούζη. Μάλιστα την επόμενη της ακυρωθείσας συνάντησης ο επιχειρηματίας στέλνει το «διαβόητο» SMS στον Βρετανό πρώην συνεργάτη του.
Οι έλληνες εισαγγελείς όμως δεν το βάζουν κάτω. Στις 12 Ιουνίου 2014 η εισαγγελέας Διαφθοράς, κα Ελένη Ράικου, στέλνει νέο αίτημα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας να εγκριθεί η μετάβαση του εισαγγελικού λειτουργού στο Παρίσι από τις 15 μέχρι και τις 18 Ιουνίου 2014. Όπως μάλιστα λέει η αρχική συνάντηση ακυρώθηκε εξαιτίας του Κολριτζ και επισημαίνει ότι η κατάθεσή του θα συνεισφέρει ουσιωδώς στην ανακάλυψη της αλήθειας.
Την ίδια κιόλας ημέρα ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός προχωρά σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες. Αρχικά επικοινωνεί με τον επικεφαλής του Προξενικού Γραφείου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι ζητώντας την λήψη της μαρτυρικής κατάθεσης του Κόλριτζ που έχει οριστεί για το μεσημέρι (12) της 16ης Ιουνίου.
Στη συνέχεια αποστέλλει την κλήση προς τον μάρτυρα στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά.
Όμως στις 13.52 το ίδιο μεσημέρι ενημερώνεται από το Προξενείο της Ελλάδος ότι ο Κόλριτζ αρνείται να εμφανισθεί ενώπιον οιασδήποτε ελληνικής Αρχής και ότι δέχεται να εμφανισθεί μόνον ενώπιον Αρχής του Πριγκιπάτου του Μονακό εάν και εφόσον κληθεί.
Ο λόγος; Η παρότρυνση Λιακουνάκου να ενοχοποιήσει ψευδώς τον εφοπλιστή Τοπούζη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βρετανός στην απολογία του…