Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

«Βόμβες» Ντράγκι: Αποκλεισμένη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η Ελλάδα

Ότι «απαγορεύεται από τους κανόνες» η Ευρωπαϊκή Τράπεζα να προσφέρει χρήματα σε τραπεζικούς ομίλους, προκειμένου αυτοί να αγοράζουν κρατικά ομόλογα, ξεκαθάρισε ο Μάριο Ντράγκι, απαντώντας «όχι» στο αίτημα της Ελλάδας να αυξηθεί το όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων προκειμένου να καλύψει μέρος των χρηματοδοτικών της αναγκών.

«Δεν είμαστε ένας πολιτικός οργανισμός. Είμαστε ένας οργανισμός που ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε πρόγραμμα νομισματικής χρηματοδότησης. Απαγορεύεται από τους κανόνες. Δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα στις τράπεζες για να χρηματοδοτούν την κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει δανείσει στην Αθήνα 100 δισ. ευρώ, και έχει διπλασιάσει το δανεισμό, ο οποίος, όπως πρόσθεσε, ανέρχεται στο 68% του ελληνικού ΑΕΠ.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι προϋπόθεση για να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι η επιτυχής αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος, ενώ εξήγησε ότι στην παρούσα φάση δε θα μπορούν να αγοραστούν ομόλογα από χώρες που είναι σε πρόγραμμα.

Προσέθεσε, πάντως, ότι όταν η χώρα προχωρήσει σε αποπληρωμή των ομολόγων που έχει η ΕΚΤ στην κατοχή της (Ιούλιο και Αύγουστο) το όλο θέμα μπορεί να επανεξετασθεί.

Κανένα πρόβλημα λέει η κυβέρνηση

Σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ για τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες και το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης», από το οποίο η Ελλάδα έμεινε εκτός, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν δημιουργεί κανένα επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.

Προσέθεταν, δε, ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Κύπρο.

Τι συμβαίνει με την Κύπρο

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι στις 9 Μαρτίου ξεκινά και επίσημα η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και επανέλαβε ότι το συνολικό ποσό που θα δαπανά η ΕΚΤ για την αγορά κρατικών αλλά και ιδιωτικών ομολόγων σε μηνιαία βάση θα φθάσει στο επίπεδο των 60 δισ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016, και οι αγορές θα γίνονται από τη δευτερογενή αγορά.

Τέλος, αναφορικά με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 1,5% για το τρέχον έτος (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1%), στο 1,9% το 2016 (από 1,5% προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 2,1% το 2017.

Τι είναι ο ELA

Σαν μηχανισμός ο ELA θεσμοθετήθηκε το 1999, αποτελεί μηχανισμό βραχυχρόνιας  ρευστότητας (δεν μπορεί να έχει διάρκεια πάνω από 6 μήνες δηλαδή) και η λειτουργία του ρυθμίζεται από το άρθρο 14 παρ. 4 του καταστατικού της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μία τράπεζα για να δανειστεί από τον μηχανισμό ELA πρέπει να καταθέσει επαρκείς εγγυήσεις στην Εθνική Κεντρική Τράπεζα (ΤτΕ για την Ελλάδα) που να αποδεικνύουν τη φερεγγυότητα της. Η Εθνική Κεντρική Τράπεζα έχει διάστημα 2 εργάσιμων ημερών προκειμένου να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το ύψος του δανείου, το συμφωνηθέν επιτόκιο και τη φερεγγυότητα του δανειολήπτη.  Σε περίπτωση που η σχεδιαζόμενη παροχή ρευστότητας υπερβαίνει τα 2 δις ευρώ τότε απαιτείται έγκριση 2/3 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (ήτοι 16 ψήφοι σε σύνολο 25). Να σημειωθεί ότι ανά πάσα στιγμή το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να διακόψει την υφιστάμενη χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού ELA και να την καταστήσει απαιτητή σε περίπτωση που κρίνει ότι απειλείται η σταθερότητα του Ευρωσυστήματος ή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την συνέχιση της παροχής.

Μέχρι στιγμής σημαντική χρήση του ELA έχουν κάνει κυρίως τράπεζες της Ιρλανδίας που ο ELA ξεπέρασε τα 70 δις ευρώ, οι Ελληνικές τράπεζες το 2012 όπου ο ELA ξεπέρασε τα 100 δις και οι Κυπριακές τράπεζες όπου ο ELA ξεπέρασε τα 10 δις.  Ιστορικά να αναφερθεί ότι στη περίπτωση της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ αρχικά είχε εγκρίνει τη παροχή ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA στη συνέχεια τη διέκοψε με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο λεγόμενο bail-in, το κούρεμα δηλαδή των καταθέσεων στις Κυπριακές τράπεζες (κατά 47,5% για την Τράπεζα ΚύπρουΚΥΠΡ+0,52% στο ποσό άνω των 100.000 ευρώ και κατά περίπου 80% για την Λαϊκή Τράπεζα στο ποσό άνω των 100.000 ευρώ)  και τη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας (πρώην Marfin).



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ