Επεισοδιακή ήταν η σημερινή ημέρα κατά την συζήτηση της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου εναντίον του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη Βουλή. Η διαδικασία ήταν έντονη και ακούστηκαν από όλες τις πλευρές τα επιχειρήματα τους. Το συμπέρασμα από όσα ακούστηκαν ήταν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και πιθανόν η Ελληνική Λύσις να απέχουν αύριο από την ψηφοφορία. Βέβαια ίσως να έχει παίξει ρόλο στην απόφαση τους και το μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου της Νέας Δημοκρατίας σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα ο οποίος υπερασπίστηκε τον πρώην υπουργό του αλλά παράλληλα επέλεξε την αποχή από την ψηφοφορία και όχι το να καταψηφίσει την διεύρυνση του κατηγορητηρίου.
Ο κύριος Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με την σημερινή του ομιλία-καταγγελία στην πραγματικότητα ομολόγησε την παρέμβαση του στον Άρειο Πάγο αλλά και αποκήρυξε τα «παιδιά» του. Έδειξε το Νίκο Παππά ως εκείνον που κανόνισε τη συνάντηση με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στο Μαξίμου, αλλά δεν κατόρθωσε να δώσει καμία πειστική απάντηση σε ότι αφορά το deal που επιχείρησε να κλείσει στην υπόθεση μεταξύ δυο ιδιώτών. Ενός επιχειρηματία και ενός εκδότη!
Κατά την προσφιλή του μέθοδο ο κ. Παπαγγελόπουλος επιδόθηκε σε “κουτσομπολιό” προσπαθώντας να αποδομήσει το προφίλ των εισαγγελέων που έχουν καταθέσει σε βάρος του. Έκανε ιστορικές διαδρομές και προκειμένου να εξηγήσει τα ανεξήγητα είπε πολλές ανακρίβειες. Φυσικά ο κατηγορούμενος μπορεί να λέει και να ισχυρίζεται ότι θέλει. Αλλά, όπως χαρακτήριζαν κύκλοι της Προανακριτικής, η σημερινή του εικόνα ήταν “τραγική”.
Τι κατήγγειλε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος ερευνάται από την Προανακριτική για την τέλεση τυχόν ποινικών αδικημάτων, υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του και πως στόχος των κατηγόρων του είναι να πληγεί ο Αλέξης Τσίπρας και η προηγούμενη κυβέρνηση.
«Στόχο έχουν ακόμη, να εμφανίσουν το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis ως ανύπαρκτο και σκευωρία», ανέφερε και έκανε λόγο για θησαυρό που αποδείχθηκε άνθρακες.
«Σκοπός της ζωής μου είναι η αλήθεια και η ουσία της υπόθεσης», είπε και ευχήθηκε «ολόψυχα», όπως είπε, να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για να συνεχίσει να βασανίζει τους κατηγόρους του με την αλήθεια.
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε σε κάθε μια από τις καταθέσεις που τον ενοχοποιούν, αυτές δηλαδή, της Γεωργίας Τσατάνη, της Ελένης Ράικου, του Ιωάννη Αγγελή, Παναγιώτη Αθανασίου και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
«Μετά τις γιορτές (σ.σ. των Χριστουγέννων) μου πρότεινε όταν επιστρέψω από την Κρήτη να τα πούμε από κοντά. Πρέπει να είμαι μεγάλος μάστορας στον εκβιασμό, ώστε τα θύματά μου να επιδιώκουν την παρέα μου, μετά βγήκε ότι της είπα ότι δεν θα κάνει Χριστούγεννα», υποστήριξε.
Για την κατάθεση του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου, σημείωσε πως η κατάθεσή του είναι παράνομη και αντισυνταγματική, καθώς «δεν έχουν σχέση όσα κατέθεσε με όσα διερευνά η προκαταρκτική. Ο κ. Αθανασίου προσπαθεί να ξεπλύνει το μεγάλο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ».
Εκτενή αναφορά έκανε στην πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου.
«Στη σατανική μεθόδευση για τη συγκάλυψη του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ δεν μπορεί να μην είχε ρόλο η κ. Ράικου. Κανείς δεν είχε ακούσε τίποτα και δεν γνώριζε για τον Ρασπούτιν, και θυμήθηκε η κυρία Ράικου ότι της το είχα πει πριν 15 χρόνια στο γραφείο της. Όταν παραιτήθηκε η κυρία Ράικου είχε ενημερωθεί ότι θα έβγαιναν ονόματα γιατρών που τα έπαιρναν από τη Novartis. Τα σχετικά έγγραφα τα έλαβε πριν αποχωρήσει από τη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς. Ήξερε για τα εμβάσματα και δεν μπορούσε να τα δικαιολογήσει. Επειδή είχε λερωμένη τη φωλιά της προσπάθησε να έχει καλή σχέση μαζί μου. Με έβλεπε κατ’ ιδίαν. Συναντηθήκαμε 2 ή 3 φορές τουλάχιστον σε γεύματα 2-3 ατόμων εκτός από εμάς τους 2, που τα είχε προσκαλέσει η ίδια, πρόσωπα που εμπιστευόταν. Για όλα αυτά υπάρχουν μάρτυρες. Στην πρώτη της κατάθεση δεν αναφέρθηκε στον Ρασπούτιν. Ξέχασε και τον Ρασπούτιν και τα εμβάσματα κλπ» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Σάμπυ Μιωνή στο γραφείο του Νίκου Παππά στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι έγινε με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής με αίτημα του επιχειρηματία και πίεση του Νετανιάχου.
«Η συνάντηση με τον Μιωνή κράτησε περίπου μισή ώρα. Όταν έφτασα στο γραφείο του Παππά, ο Μιωνής ήταν ήδη εκεί. Με έντονο ύφος ζητούσε να παρέμβουμε σε εκκρεμείς του υποθέσεις. Αποχώρησε σε πιο έξαλλη κατάσταση και είπε “με λάθος Εβραίο τα βάλατε. Θα δείτε τι θα πάθετε”. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνάντηση των τριών μας έγινε με δική του πρωτοβουλία για να ζητήσει πολιτική παρέμβαση για τις υποθέσεις του. Κι ενώ του αρνηθήκαμε, επέστρεψε», υποστήριξε.
Παπαγγελόπουλος: Η ομολογία παρέμβασης στον Άρειο Πάγο
Σε ομολογία ότι γνώριζε (και όχι μόνο) την εισήγηση αλλά και το αποτέλεσμα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου σε ότι αφορά την ανανέωση η όχι της θητείας (για τρίτη) φορά του πρώην Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου προχώρησε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Όπως είπε ο κ. Αθανασίου «ήθελε να ασκηθούν διώξεις λίγο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του γιατί πίστευε ανοήτως ότι μία δίωξη κατά του Σάλλα, θα του εξασφάλιζε την ανανέωση της θητείας του». Στη συνέχεια επεσήμανε ότι εκείνος του ξεκαθάρισε ότι δεν επρόκειτο να προταθεί εκ νέου από τον Άρειο Πάγο! Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι από που γνώριζε ο κ. Παπαγγελόπουλος τις προθέσεις του ΑΔΣ; Είχε μαντικές ικανότητες ή σε μια προσπάθεια του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα παραδέχτηκε ότι κρυβόταν πίσω από τα μαγειρέματα που συντελούνταν στην Δικαιοσύνη επι εποχής του;
Για την ιστορία οι διώξεις σε βάρος του τραπεζίτη ασκήθηκαν πολύ πριν την λήξη της δεύτερης θητείας Αθανασίου με τον πρώην Οικ. Εισαγγελέα να καταγγέλλει στη Βουλή ότι όταν έμαθε ο Παπαγγελόπουλος πως η δίωξη ασκήθηκε χωρίς να ενημερωθεί έπαθε σοκ και μονολογούσε για το κακό που τον βρήκε. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στη Βουλή έχει φτάσει και άλλη δικογραφία η οποία περιέχει αναφορά στον Άρειο Πάγο την οποία είχε αποκαλύψει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» που έκανε λόγο για πιέσεις Παπαγγελόπουλου στην εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να μείνει στο ψυγείο η δικογραφία Τράπεζας Πειραιώς και Λογοθέτη (δείτε εδώ)
Δ. Παπαγγελόπουλος: Αναγκάστηκε να απαρνηθεί τους «μαθητές» του
Επιπλέον, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις ο ελεγχόμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναγκάστηκε να απαρνηθεί τους εισαγγελείς που σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» αποτελούσαν τους μαθητές του από την περίοδο που ήταν προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών.
Μιλώντας νωρίτερα στο βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της ψηφοφορίας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε στο διαβόητο, μυστικό, προεκλογικό ταξίδι τεσσάρων εισαγγελέων στο Παρίσι το καλοκαίρι του 2015 προκειμένου να πάρουν κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιανί.
Ως γνωστόν όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» η διερεύνηση της δήθεν εγκληματικής οργάνωσης η οποία διακινούσε μαύρο χρήμα μέσω της Λίστας Λαγκάρντ που είχε ως στόχο τον επιχειρηματία Σαμπυ Μιωνή και τον Σταύρο Παπασταύρου ξεκίνησε κατόπιν επιστολής που είχε στείλει ο εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατία» Ιωάννης Φιλιππάκης (διαβάστε εδώ) στο γραφείο του Παπαγγελόπουλου στις 19 Αυγούστου 2015, μια ημέρα πριν την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα ενόψει των εκλογών. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου η συγκεκριμένη καταγγελία δεν διαβιβάστηκε σε εκείνον αλλά στην εισαγγελία Πρωτοδικών. Τότε λοιπόν με επικεφαλής τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο, κλιμάκιο της εισαγγελίας (Τουλουπάκη, Ντζούρας, Μανώλης) ταξίδεψε στο Παρίσι εν άγνοια του Αρείου Πάγου.
Σήμερα ο κ. Παπαγγελόπουλος αναγκάστηκε να πει ότι μερικοί από τους συγκεκριμένους εισαγγελείς στους οποίους έστειλε την καταγγελία της «Δημοκρατίας» δεν είναι ομάδα του. Τους άδειασε, όπως άδειασε και το διαβόητο δημοσίευμα της εφημερίδας στις 12 Απριλίου 2017 που εξυμνούσε τον τρόπο που οι μαθητές του παίρνουν τα ηνία της Δικαιοσύνης (διαβάστε εδώ).
Η παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρεμβαίνοντας στη συζήτησης της πρότασης 30 βουλευτών της ΝΔ για διεύρυνση των κατηγοριών για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο χαρακτήρισε την υπόθεση ως «το μεγαλύτερο φιάσκο προανακριτικής επιτροπής από συστάσεως του ελληνικού κράτους».
«Η πρόταση διεύρυνσης κατηγορητηρίου είναι σήμερα άλλη μια απόδειξη εργαλειοποίησης της θεσμικής διαδικασίας, προκειμένου να επιτύχετε τις προαποφασισμένες πολιτικές σας σκοπιμότητες. Ταυτόχρονα όμως είναι και η απόδειξη της αποτυχίας σας. Είναι το απόλυτο φιάσκο του αφηγήματός σας περί δήθεν σκευωρίας. Είναι το φιάσκο της ίδιας της προανακριτικής διαδικασίας που διεξάγεται», είπε και επέκρινε με σφοδρότητα την κυβέρνηση ότι δεν θέλει τη Δικαιοσύνη ως έναν ανεξάρτητο θεσμό, αλλά ως «παίγνιο».
Κάλυψε Παπαγγελόπουλο ο Α. Τσίπρας
Κάλυψε τον υπουργό του υποστηρίζοντας ότι δεν προκύπτει καμία αιτία παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς η κυβέρνηση βρήκε έναν κατηγορούμενο και κατασκεύασε κατηγορίες για να κρύψει το σκάνδαλο της Novartis, που είναι υπαρκτό και πανθομολογούμενο από την ελληνική κοινωνία.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία καυτηριάζοντας την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και μελών της κυβέρνησης από τα υπουργικά έδρανα.
«Ενώ το πρόβλημά του ήταν και είναι με το μέτωπο κατά της διαφθοράς που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με εμένα προσωπικά, επέλεξε να στοχοποιήσει τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης», είπε και πρόσθεσε πως όπως και τον περασμένο Οκτώβριο, έτσι και σήμερα ο πρωθυπουργός επέλεξε να απουσιάζει από τη Βουλή.
«Καταλαβαίνουμε γιατί απουσίαζε και τότε και σήμερα, αναγκάζεται να κάνει το χατήρι στον κ. Σαμαρά, εγκλωβισμένος ανάμεσα στην παράδοση που έχει η παράταξη του να καταφεύγει στον ρεβανσισμό των ειδικών δικαστηρίων και στην παράδοση που έχει η οικογένεια του απέναντι στον κ. Σαμαρά», υποστήριξε και διερωτήθηκε πόσες φορές ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δηλώσει υποταγή στους σχεδιασμούς της ακραίας συνιστώσας του κόμματος του.
«Τι παριστάνει ο κ. Μητσοτάκης; Ότι δεν αποφασίζει αυτός; Ότι δεν κινεί τα νήματα αυτός για την στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ; Ερήμην της κυβέρνησης εξελίσσεται αυτή η διαδικασία; Ή μήπως θέλει να μας πει ότι την διαδικασία ελέγχει ο κ. Σαμαράς και η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ;», ήταν ερωτήματα που έθεσε προς τα γαλάζια έδρανα.
Επίθεση Α. Τσίπρα σε Α. Σκέρτσο
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σχόλιο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσου για το σχόλιο του για την αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη για την άγρια δολοφονία και το βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη.
«Να μιλήσουμε λοιπόν για δικαιοσύνη. Και να μιλήσουμε και για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Και χθες αλλά και σήμερα. Τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, να κάνει παρέμβαση για μια δίκη που συγκλονίζει το πανελλήνιο και να παίρνει θέση εναντίον της αγόρευσης της εισαγγελέως, εν θερμώ. Και μετά, αφού βλέπει ότι η παρέμβασή του πέφτει στο κενό, να δηλώνει ότι αφορούσαν προσωπικές του απόψεις. Δικαιούται ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό να μας λέει ότι σχολιάζει με την ιδιότητα του πολίτη και όχι με τη θεσμική του ιδιότητα ; Αν ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, θα άνοιγε η γη να τον καταπιεί. Και δικαίως. Τώρα συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού», σημείωσε.
Η απάντηση του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής
Απαντώντας στις αιχμές του Αλέξη Τσίπρα για την απουσία των μελών της κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόεδρος της προανακριτικής Ιωάννης Μπούγας ανέφερε πως μόνον η Βουλή είναι αρμόδια να κινήσει ποινική δίωξη σε βάρος υπουργών και ότι ο κ. Μητσοτάκης σέβεται το Σύνταγμα. Ανέφερε ακόμη, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπερασπίστηκε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά μίλησε γενικά και αφηρημένα.
Σχόλιο κύκλων ΝΔ για την Προανακριτική
Ο κ. Τσίπρας σύρθηκε στη Βουλή για να υπερασπιστεί τον κ Παπαγγελόπουλο στην Προανακριτική Επιτροπή. Για την ταμπακέρα, δηλαδή τις καταγγελίες πέντε εισαγγελικών λειτουργών κατά του κ Παπαγγελόπουλου, ο κ. Τσίπρας τήρησε αμήχανη σιωπή.
Και έτσι μένει ένα αναπάντητο ερώτημα: τι κρατάει ενωμένο τον κ. Τσίπρα με τον Παπαγγελόπουλο;
Ίσως το γεγονός ότι δύο Υπουργοί του «συζητούσαν», μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, με επιχειρηματία για τις «εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις»…