Κυρώθηκε με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, το πρωτόκολλο προσχώρησης Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειατλαντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Με μεγάλη πλειοψηφία και με τη στήριξη των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν τη συμφωνία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καλωσόρισε την ένταξη των δύο χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια, επισημαίνοντας ότι θα ενισχύσει τη συμμαχία η παρουσία τους. «Με τις εξελιγμένες στρατιωτικές τους δυνατότητες θα συμβάλουν στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Κάτι που στην παρούσα συγκυρία έχει μεγάλη σημασία. Και ίσως ακόμα σημαντικότερο, είναι ότι θα διευρύνουν τον αριθμό των χωρών μέσα στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που συνυπογράφουν ένα κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών όπως αυτές οι αρχές και οι αξίες εκπροσωπούνται και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, μίλησε για μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η ελληνική εξωτερική πολιτική για μακρά σειρά ετών, ώστε το ΝΑΤΟ να εστιάσει σε αυτό το πλαίσιο αρχών και αξιών, η οποία, όπως είπε, στέφθηκε με επιτυχία. «Εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει το αξιακό του πλαίσιο, και μέσα από αυτό να αναδειχθεί ότι η παραβατικότητα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας εδαφικού χώρου συμμάχου και φίλης χώρας, είναι έξω από τις αρχές της συμμαχίας», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Απαντώντας στο ζήτημα του ενεργειακού σχεδιασμού που έθεσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, σημείωσε ότι «για πολλά μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Ελλάδα όχι όμως ότι δεν είδε μπροστά». Έφερε δε ως παράδειγμα, τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, που μετέτρεψε, όπως είπε, την Αλεξανδρούπολη και σε ενεργειακό και σε στρατηγικό και σε εμπορικό κόμβο. «Όταν αναφέρθηκα τότε στα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας που υπεγράφη αντιμετώπισα χαμόγελα απορίας. Η ζωή απέδειξε σε σύντομο χρονικό διάστημα ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κύριο λιμένα ενίσχυσης της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα η Ρωσία «να αντιληφθεί το αδιέξοδο της πολιτικής της και να επιστρέψει στη λογική της συμβίωσης με ασφάλεια και ειρήνη, και με την Ευρώπη».
Το «ευχαριστώ» από την πρεσβεία της Σουηδίας
«Ευχαριστούμε Ελλάδα», ανέφερε η πρεσβεία της Σουηδίας σε ανάρτηση στο Twitter, την οποία συνοδεύει και με μια φωτογραφία του Σουηδού πρέσβη Γιόχαν Μπόργκσταμ με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
«Με ισχυρή πλειοψηφία το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Σουηδός πρέσβης Γιόχαν Μπόργκσταμ και ο υπουργός Εξωτερικών γιόρτασαν μαζί το ευτυχές γεγονός» αναφέρεται στην ανάρτηση.