Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Βουλή: Με ευρεία πλειοψηφία, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, τοποθετείται ο καθηγητής Κ. Στεφανίδης

Με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ελλ. Λ.) εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η εισήγηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, για τον διορισμό του καθηγητή Κ. Στεφανίδη, στη θέση του προέδρου της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας.

Η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας για θέματα που αφορούν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις μορφές της ζωής, φυσικό, δομημένο και ψηφιακό περιβάλλον.

Οι αρμοδιότητες αυτές, οι οποίες θα ασκηθούν από την Συμβουλευτική Επιτροπή στην Πολιτεία, αφορούν την παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού, διεθνούς και ενωσιακού δικαίου, τη διατύπωση προτάσεων για τη χάραξη δημοσίων πολιτικών, την παρακολούθηση της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία- το οποίο ολοκληρώθηκε επί τη βάσει έξι πυλώνων και τριάντα συγκεκριμένων στόχων – την συμμετοχή στη διαμόρφωση της πολιτικής που αφορά τα ‘Ατομα με Αναπηρία και την εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνή φόρα.

Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος υπουργός, η πρόταση για τον πρόεδρο της Αρχής, γίνεται από τον πρωθυπουργό και επί τη βάσει του σημαντικού βιογραφικού του καθ. Στεφανίδη. Ο κ. Στεφανίδης, είναι καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει μια μακρά θητεία στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, πολύ γνωστό για τη σημαντική του δράση σε ζητήματα που αφορούν την τεχνολογία και την έρευνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κυρίως όμως, η επιλογή του κ. Στεφανίδη – σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη – στηρίχθηκε στο γεγονός ότι έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα από τα πρωτεύοντα στελέχη στον τομέα της σχεδίασης για όλους, δηλαδή της καθολικής πρόσβασης των πολιτών σε όλες τις μορφές του περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Στεφανίδης έχει αναπτύξει διαδραστικές εφαρμογές και υπηρεσίες, οι οποίες αφορούν την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία σε όλες τις μορφές και τα περιβάλλοντα, συνεισέφερε ουσιωδώς στη δεκαετία του 1990 στη διαμόρφωση του ISO για την προσβασιμότητα τηλεματικών και διαδραστικών εφαρμογών Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και την πρόσβαση στο διαδίκτυο και έχει αναγνωρισθεί από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και από το European Disability Forum, το οποίο αποτελεί κατ’ εξοχήν το διευρωπαϊκό δίκτυο, το οποίο ασχολείται με ζητήματα προσβασιμότητας σε φυσικό δομημένο και ψηφιακό περιβάλλον. “Θεωρούμε ότι η επιλογή του κυρίου Στεφανίδη, σηματοδοτεί στην πραγματικότητα ένα άλμα της ελληνικής Πολιτείας προς την κατεύθυνση της ισότιμης συμμετοχής των συνανθρώπων μας με αναπηρίες, αναγνωρίζοντας ότι όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση και ίσα δικαιώματα στην ελευθερία της ανάπτυξης προσωπικότητας” τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Από την πλευρά του, ο κ. Στεφανίδης αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, τονίζοντας πως σύμφωνα και με τη γνώμη των θεσμικών εταίρων του αναπηρικού κινήματος, αποτελεί ένα εν δυνάμει συνεκτικό και εμπεριστατωμένο σχέδιο, προβλέπει ένα πλούσιο ρεπερτόριο δράσεων με τη συνέργεια όλων των αρμόδιων υπουργείων και άλλων φορέων, με ιεράρχηση στόχων και προτεραιοτήτων, με χρονοδιαγράμματα και δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια της Θεανώς Φωτίου, τάχθηκε κατά, επισημαίνοντας πως δεν είναι υπέρ του λειτουργικού μοντέλου της αναπηρίας, αλλά του κοινωνικού, ενώ ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, τοποθετήθηκαν με το παρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: «Η πτώση της Ελλάδας στον δείκτη “Ελευθερίας του Τύπου”, επιβεβαιώνει τις απαράδεκτες πρακτικές της κυβέρνησης»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ