Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής, από την αρμόδια επιτροπή, το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Ψηφίστηκε επί της αρχής, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς. “Ναι” στο νομοσχέδιο είπαν οι βουλευτές της ΝΔ, “όχι” του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Νωρίτερα, τη γνώμη τους επί του νομοσχεδίου εξέφρασαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων και ζωοφιλικών συλλόγων.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, εξέφρασε την αγωνία της Ένωσης για το ύψος και την έγκαιρη χρηματοδότηση των δήμων ως προς τις προβλεπόμενες, από το νομοσχέδιο, υποδομές προστασίας των αδέσποτων ζώων. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει σχετική μεταβατική διάταξη στο νομοσχέδιο έως ότου ξεκινήσει η χρηματοδότηση των δήμων.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι σε λάθος βάση, και ότι θεσπίζει ένα ασφυκτικό πλέγμα υποχρεώσεων στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, με μια τάση ελέγχου των πολιτών.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, είπε ότι το νομοσχέδιο περιέλαβε αρκετές από τις προτάσεις του ΠΚΣ. Πρότεινε παράλληλα, η σχετική διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση να τηρείται στον ΠΚΣ καθώς και να περάσει στις κτηνιατρικές σχολές η αρμοδιότητα για τα μη στειρωμένα ζώα. Επίσης ζήτησε να είναι μόνο οι δήμοι υπεύθυνοι για την καταγραφή και θεραπεία των αδέσποτων ζώων.

Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Γεώργιος Αραμπατζής είπε ότι η νομοθετική ρύθμιση έχει έναν γραφειοκρατικό, τιμωρητικό και εισπρακτικό χαρακτήρα. Ειδικότερα για τη διάταξη που αφορά στη στείρωση ή εναλλακτικά την κατάθεση DNA των ζώων, είπε ότι το κόστος της είναι δυσβάσταχτο και ζήτησε την εξαίρεση της υποχρέωσης για τους κυνηγετικούς σκύλους οι οποίοι είναι “σκύλοι εργασίας”.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, χαιρέτησε τη δημιουργία μητρώου ζώων συντροφιάς καθώς και του μητρώου παραβατών. Ζήτησε επίσης τη θέσπιση υποχρέωσης (και όχι δυνατότητας) δημιουργίας περιφραγμένων πάρκων ζώων από τους δήμους.

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, ο Νικόλαος Κακαβάς είπε ότι το νομοσχέδιο φέρνει πλήρη απαξίωση των επιστημονικών φορέων και αποθέωση των ΜΚΟ και ζήτησε την απόσυρσή του.

Στο ίδιο πνεύμα. ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Σπυρίδων Μάμαλης, είπε ότι η κυβέρνηση αγνόησε τους αρμόδιους επιστήμονες, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και εξέφρασε -μεταξύ άλλων- τη διαφωνία του στην υποκατάσταση των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος, Ευάγγελος Παλαιοδήμος, είπε ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο το επίπεδο προστασίας των ζώων συντροφιάς υποβαθμίζεται. Εξέφρασε την αντίθεσή του στην παροχή αρμοδιοτήτων διαχείρισης σε ιδιώτες, και μάλιστα, χωρίς έλεγχο από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και χωρίς κατάλληλες υποδομές.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), Βασιλική Ζαφειροπούλου, είπε ότι οι αρμόδιοι επιστήμονες δεν είχαν τον πρώτο λόγο στη σύνταξη του νομοσχεδίου αλλά οι ΜΚΟ και οι εκτροφείς. Παράλληλα, κατέθεσε σχετικό σχέδιο νόμου που συνέταξε η ΠΕΚΔΥ και “δεν υιοθετήθηκε”, ενώ εκτίμησε ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης επιφέρει την υποβάθμιση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας.

Τέλος, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη, είπε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν θα αλλάξουν σε τίποτα τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα των αδέσποτων ζώων.

ζώα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Αλ. Τσίπρας: Ανασφάλεια και ανησυχία για το “πρώτο” κουδούνι

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ