Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Βουλή: Ψηφίζεται η τροπολογία για τις ποινές σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Μπάχαλο με την τροπολογία για να μην πέσουν ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Ψηφίζεται στις 13:00 με ονομαστική ψηφοφορία. Με μια κίνηση πανικού η κυβέρνηση τους έβαλε… όλους απέναντί της. Μπαράζ τηλεφωνημάτων σε «γαλάζιους» βουλευτές ενόψει της σημερινής ονομαστικής ψηφοφορίας. «Μήνυμα» σε πολλούς η απόφαση Μητσοτάκη να διαγράψει σε χρόνο dt τον Ζαγοράκη. Απειλούνται με διαγραφή όσοι διαφοροποιηθούν ή απουσιάσουν αδικαιολόγητα.

Από το χαμό και τις απειλές πως «θα κοπεί στα δυο η χώρα», στην παρέμβαση της κυβέρνησης για να μην υποβιβαστούν ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη και σε ένα θέατρο του παραλόγου που αναμένεται να ζήσουμε στις 13:00 στη Βουλή.

Όταν χθες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωνε ότι με τροπολογία η κυβέρνηση θα έβαζε φρένο στο ενδεχόμενο να υποβιβαστούν ΠΑΟΚ και Ξάνθη, λόγω της υπόθεσης με την πολυιδιοκτησία, πολλοί δεν… πίστευαν στ’ αυτιά τους.

Ο πανικός που «έπεσε» μετά τις αντιδράσεις από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, κυρίως, έφερε μια απόφαση που μόνο σωστή δεν μπορεί να θεωρηθεί. Όχι γιατί ενδεχομένως ευνοεί τον έναν ή τον άλλο αλλά γιατί δεν λύνει το πρόβλημα. Κι αν πρόβλημα είναι η πολυιδιοκτησία, που την απαγορεύει η UEFA, με αυτό που κάνει η κυβέρνηση επί της ουσίας διαιωνίζει το πρόβλημα.

Η ψήφιση της  που υπερασπίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και όχι ο υφυπουργός, αρμόδιος για τον Αθλητισμό Λευτέρης Αυγενάκης, προβλέπει πως στις ποινές που προβλέπονται για τέτοιες παραβάσεις, όπως αυτή για την οποία κατηγορούνται ΠΑΟΚ και Ξάνθη, δεν θα είναι ο υποβιβασμός αλλά αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών.

Η τροπολογία επρόκειτο να ψηφιστεί χθες το βράδυ με… συνοπτικές διαδικασίες, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε και η ψηφοφορία, ονομαστική μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει σήμερα στις 13:00. Κι εκεί θα ζήσουμε ένα θέατρο του παραλόγου: την τροπολογία θα ψηφίσουν (υπέρ ή κατά) η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, θα επιλέξουν την αποχή για να μην… μπλέξουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την ονομαστική ψηφοφορία για να… φέρει σε δύσκολη θέση τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπου φαίνεται πως μπαίνει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, ενώ ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση επιλέγουν την αποχή, κάτι που ίσως κάνει και το ΜέΡΑ25.

Η κυβέρνηση επιχείρησε με την τροπολογία που αλλάζει τις ποινές να εκτονώσει την ένταση αλλά φαίνεται πως ο πανικός έκανε τα πράγματα χειρότερα και τώρα τους έχει… όλους «απέναντι»!

Κομματική πειθαρχία…

Το μεγάλο θέμα είναι τι θα κάνουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αφού το όλο θέμα τείνει να γίνει για τη ΝΔ ό,τι η Συμφωνία των Πρεσπών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι εδώ μπαίνει θέμα κομματικής πειθαρχίας…

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει με συνοπτικές διαδικασίες από την ευρωομάδα της ΝΔ τον Θοδωρή Ζαγοράκη γιατί απείλησε να ανεξαρτητοποιηθεί αν ο ΠΑΟΚ πέσει, όπως πρότεινε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ήταν ένα σαφές μήνυμα του Μαξίμου προς τους βουλευτές και τους επίδοξους αντάρτες για… κομματική πειθαρχία.

Από το βράδυ της Τρίτης έχει ξεκινήσει το… «μασάζ» των «γαλάζιων» βουλευτών, με τον γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Καλαφάτη να έχει συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με τους βουλευτές του κόμματος. Επαφές, κυρίως με κομματικά στελέχη από τη Θεσσαλονίκη, είχε και ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Στεργίου, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις, που υπάρχουν ακόμη και για τη διαγραφή Ζαγοράκη ακόμα.

Αν και υπάρχουν φήμες για βουλευτές που θεωρούνται επίφοβοι να μην ψηφίσουν την τροπολογία της κυβέρνησης, επισήμως τουλάχιστον κανείς δεν έχει βγει να δηλώσει πως διαφωνεί ή πως θα καταψηφίσει ή πως θα απουσιάσει από την ψηφοφορία.

Εκείνο πάντως που, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, διαμηνύεται στους βουλευτές της ΝΔ είναι πως όποιος απουσιάσει αδικαιολόγητα από την ψηφοφορία και ειδικά αν την καταψηφίσει, τότε απειλείται με διαγραφή.

Θέμα με Αυγενάκη

Ζήτημα φαίνεται πως υπάρχει και με τον Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς ο υφυπουργός Αθλητισμού χρεώνεται το λανθασμένο χειρισμό της υπόθεσης, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επέλεξε να τον καλύψει και να δηλώσει ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Σε πολλούς προξένησε δε εντύπωση ότι την επίμαχη τροπολογία για τις ποινές υπερασπίστηκε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και όχι ο κ. Αυγενάκης. Κατά πληροφορίες, η απόφαση αυτή ανήκε στο Μαξίμου, ούτως ώστε ο υφυπουργός Αθλητισμού να μείνει εκτός κάδρου, δίχως να τίθεται αυτή τη στιγμή ζήτημα παραίτησης ή απομάκρυνσής του εν θερμώ.

Πάντως, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από 24 ώρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε πως ο Λευτέρης Αυγενάκης “χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού”. Το έκανε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το έκανε και το πρωί της Τετάρτης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ