Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Βουλή: Συµφώνησαν για #metoo διαφωνησαν για Λιγνάδη

Μπορεί να πει κανείς όχι στο #metoo; Αν το κάνει το πιθανότερο είναι να τον πάρουν με τις πέτρες. Έτσι, στη Βουλή, στη συζήτηση που έγινε με θέμα τον δημόσιο λόγο και τη δημοκρατία, αλλά στην ουσία για όσα ζούμε με τις καταγγελίες και την υπόθεση Λιγνάδη στο επίκεντρο, το #metoo ήταν η ουσία. Και όλα τα κόμματα συμφώνησαν πως θα πρέπει να στηριχθεί.

Του Παντελή Περιβολάρη 

Όμως, σε όλα τα άλλα διαφώνησαν και φυσικά τον τόνο έδωσαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Ο μεν πρωθυπουργός είχε δύο στόχους. Αφενός να δείξει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να στηριχθεί το κίνημα #metoo και αφετέρου να αποδείξει ότι πίσω από τη λασπολογία και το #ndpairerastes κρύβεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πάρτε αποστάσεις από τον Πολάκη και διαγράψτε τον», είπε ο πρωθυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ έκανε αναφορά και στις χυδαιότητες της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνιας Ελευθεριάδη και στον Κώστα Βαξεβάνη, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο «Λιγνάδης “ψώνιζε” προσφυγόπουλα από ΜΚΟ, που συνδέεται με το πρωθυπουργικό γραφείο».

Ευθύνη

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να αναδείξει την πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού για την επιλογή Λιγνάδη και τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε την υπόθεση. Ζήτησε και πάλι την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, αναφέρθηκε στις προσωπικές επιθέσεις στο πρόσωπό του από τη Γενική Γραμματέα που έχει την ευθύνη για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας ∆ημοκρατρίας, Νίκο Ρωμανό, ενώ κατήγγειλε τον βουλευτή Καβάλας, Μακάριο Λαζαρίδη, ο οποίος χαρακτήρισε «κίναιδο» τον Άρη Βελουχιώτη. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι
η φράση του κ.Λαζαρίδη ήταν βαθιά προσβλητική και γι’ αυτό του ζητήθηκε να ανακαλέσει, όπως και έγινε, ενώ για την κυρία Αγαπηδάκη σημείωσε πως αναρτήσεις της έγιναν πριν από την ανάληψη δημοσίου αξιώματος. Τόνισε δε «η κυβέρνηση τιμά την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ».
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, απάντησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε τα όσα έγραφε το «Μακελειό» για δήθεν σχέσεις του νεκρού πατέρα του με την Χούντα και θύμισε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός είχε πει στη Βουλή πως έκανε τη συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία με αντάλλαγμα τις συντάξεις.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της κυρίας Γεννηματά, στη δευτερολογία της, η οποία επιτέθηκε ολομέτωπα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Με δύο λέξεις, απογοήτευση και ντροπή. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε υποτίθεται για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου και παρακολουθούμε ένα παραλήρημα και ένα πινγκ-πονγκ κιτρινισμού, αηδίας και βούρκου. Να τη χαίρεστε αυτή τη συζήτηση», ενώ δεν άφησε ασχολίαστη και τη φράση του πρωθυπουργού «κάτι ψέλλισε η κυρία Γεννηματά», λέγοντας: «Αυτό δεν είναι καθόλου σεξιστικό κατά την άποψή σας. ∆εν ψέλλισα τίποτα. Είπα
πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες δεν είπα τώρα, όπως εσείς». Πάντως, δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την υπόθεση Λιγνάδη άσκησαν και οι ∆ημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού 

Επτά θεσμικές παρεμβάσεις για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από βήματος Βουλής. Συγκεκριμένα:

«1) Αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας. Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σε ό,τι δε αφορά τους ανήλικους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, με νέα ηλικιακά όρια. Ενώ συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα.

2) Εγκαινιάζεται επίσης μία κεντρική διαδικτυακή πύλη, metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές μας γύρω από αυτό το θέμα. Αλλά κυρίως θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.

3) Θεσπίζεται ένα ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και με εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής. Για παράδειγμα, προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές. Το μητρώο αυτό το οποίο, το έχουν όλες οι σοβαρές χώρες που θέτουν προϋποθέσεις για όποιον
δουλεύει με παιδιά θα πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την ΕΛ.ΑΣ., τις αστυνομικές αρχές.

4) Συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας. Ενώ σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του ILO, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.

5) Σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν.

6) Θεσπίζεται η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη.

7) Επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά. Γιατί ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς».

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άδωνις Γεωργιάδης: Η δημοκρατία δεν φοβάται, ούτε φυσικά εκδικείται

Αποχωρεί από την «κούρσα» για την προεδρία του ΟΟΣΑ η Άννα Διαμαντοπούλου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ