Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Βουλή: «Σύγκρουση κορυφής» για τον προϋπολογισμό – Νέο πακέτο στήριξης για την ενέργεια θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

«Σύγκρουση κορυφής» μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα αναμένεται σήμερα, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή, σε μια από τις πιο έντονες, όπως προδιαγράφεται, στιγμές πολιτικής αντιπαράθεσης της χρονιάς που φεύγει.

Μολονότι η παγκόσμια, αλλά και ευρωπαϊκή συνθήκη διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες με βάση τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, εξαιτίας της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής «Omicron», το εγχώριο πολιτικό κλίμα, ωστόσο, εξακολουθεί να διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό η καθημερινότητα των πολιτών σε συνάρτηση και με το ενεργειακό κόστος, με το κυβερνητικό επιτελείο να επεξεργάζεται τις τελευταίες ώρες νέα δέσμη παροχών για την ενέργεια, προς ελάφρυνση νοικοκυριών και αγροτών.

Πακέτο για την ενέργεια

Το νέο, ενεργειακό πακέτο της κυβέρνησης θα ακουμπά, κατά πληροφορίες, τόσο το ηλεκτρικό ρεύμα, όσο και το φυσικό αέριο, αποβλέποντας παράλληλα στην εισαγωγή ενός μόνιμου μηχανισμού, ο οποίος θα αντιδρά αυτόματα από ένα όριο και πάνω, με σκοπό την πτώση της χονδρικής τιμής του ρεύματος. Σε άμεσο, όμως, χρόνο και ειδικά για τα νοικοκυριά, συνέχεια θα δοθεί στην επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος (πιθανά με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια), ενώ στην περίπτωση του φυσικού αερίου εξετάζεται ακόμη μεγαλύτερη έκπτωση στην τιμή της χονδρικής (ακόμη και 16%), ώστε μέσω των παρόχων του, αυτή να περάσει τελικά στους καταναλωτές. Οι νέες ελαφρύνσεις θα εκτείνονται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ κεντρική στόχευση αποτελεί η ενίσχυση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Γιορτινά μέτρα

Πέρα από τα αμιγώς οικονομικά ζητήματα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί και σχετικά με την προστασία των πολιτών απέναντι στην παραλλαγή «Omicron», μετά και τη σχετική παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής και εν μέσω του παγκόσμιου συναγερμού που έχει σημάνει, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Προσερχόμενος, μάλιστα, στις εργασίες της Συνόδου, στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το παράθυρο πρόσθετων περιορισμών κατά τις ημέρες των γιορτών και επί ελληνικού εδάφους, τονίζοντας πως «η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξε την ενισχυτική δόση για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα».

«Επιπρόσθετα τεστ»

«Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα τεστ, πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των ανθρώπων που θα κάνουν την ενισχυτική δόση», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν και οι φωνές του επιστημονικού κόσμου που ζητούν αυστηρή τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, αλλά και τυχόν επέκτασή τους λόγω του εορταστικού κλίματος, με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη να προτείνει σχετικά περιορισμούς στην είσοδο σε κέντρα διασκέδασης σε όσους δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση, αυξημένη ιχνηλάτηση μέσω τεστ σε όλο τον πληθυσμό, αλλά και νέα μέτρα στα σχολεία, όπως για παράδειγμα, την παράταση των σχολικών διακοπών.

Ως προς την εγχώρια διαχείριση της πανδημίας, απάντηση εκτιμάται ότι θα δοθεί από πλευράς του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς την αξιωματική αντιπολίτευση και σχετικά με την μελέτη των Καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, (ιδίως ως προς το σκέλος της συσχέτισης της νοσηλείας ασθενών εκτός κλινών ΜΕΘ με το ποσοστό θνητότητάς τους), παράμετρος η οποία έχει εκτοξεύσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα το πολιτικό θερμόμετρο, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ερωτώμενος εκ νέου για το ζήτημα χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως η μελέτη αναδεικνύει ζητήματα «που δεν τα βλέπουμε πρώτη φορά» και τα οποία έχει επισημάνει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Επιπλέον, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε πως η μελέτη των δύο Καθηγητών δεν ήταν σε γνώση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως γίνεται ό,τι χρειάζεται για να στηριχθεί το ΕΣΥ, ώστε να καμφθούν οι ανισότητες.

«Πολύ μεγάλος θόρυβος»

Για τον «θόρυβο» που έχει ανακύψει από τη δημοσιοποίηση της μελέτης, τοποθετήθηκε χθες από το βήμα της Βουλής και ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Μιλώντας στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, «τι εντοπίζει η μελέτη; Την πίεση του ΕΣΥ όταν υπάρχει φόρτος και την ανισότητα σε περιφερειακό επίπεδο», εξήγησε ο κ. Σκέρτσος και συνέχισε, λέγοντας πως «και τα δύο ζητήματα έχουν τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πολύ πριν την εκπόνηση της μελέτης».

Στην ίδια κατεύθυνση, «επομένως, το αν γνωρίζαμε ή όχι τη μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν τη γνωρίζαμε» απάντησε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Επικρατείας. Επιπλέον, «σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δεκάδες αντίστοιχες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία, τα μελετά όλα και τα αξιολογεί όλα», σημείωσε ο ίδιος, ενώ ξεκαθάρισε ότι «είπα, δηλαδή, σαφώς ότι δεν λάβαμε τη μελέτη, φράση που αποσιώπησε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ», επιστρέφοντας τα πυρά στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου.

Σε έντονο ύφος παρενέβη για το ζήτημα -για μια ακόμη φορά- χθες και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «κατά τ’ άλλα, τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα την παρέλαβε ο κλητήρας του υπουργείου. Κανείς δεν ήξερε. Θα ήταν φαρσοκωμωδία, αν δεν ήταν τραγωδία…». Μάλιστα, την ίδια ανάρτηση συνόδευε βίντεο με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει πως «το λέω με κάθε ειλικρίνεια. Τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας μού παρουσιάζει όλα τα δεδομένα», προοιωνίζοντας μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει της σημερινής συζήτησης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήλωση ΓΓ Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου: Ουδέποτε μου παραδόθηκε μελέτη για τις ΜΕΘ

Διαβάστε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου 2021


Με διαδοχικές ανακοινώσεις της, άλλωστε, η Κουμουνδούρου κλιμάκωσε χθες τα ερωτήματα που θέτει γύρω από την «επίμαχη» μελέτη προς το Μέγαρο Μαξίμου, τη στιγμή που αυτή δεν υπάρχει κατατεθειμένη στο Υπουργείο Υγείας, όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος Υπουργός, Θάνος Πλεύρης. «Αναζήτησα τα πρωτόκολλα, δεν υπάρχει κατάθεση συγκεκριμένης μελέτης, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε απολύτως καμία γνώση στο Μαξίμου για τη συγκεκριμένη μελέτη» υποστήριξε χθες ο κ. Πλεύρης, ενώ δημοσιεύματα που τον ήθελαν να την έχει παραλάβει εκείνος, διέψευσε κατηγορηματικά χθες ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος.

«Δριμύ Κατηγορώ»

Με αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται, κατά πληροφορίες, να κυμανθεί σε πολύ υψηλούς τόνους κατά την τοποθέτησή του, απευθύνοντας ένα «δριμύ κατηγορώ» στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, με αφορμή τόσο τα συμπεράσματα της μελέτης των Καθηγητών Τσιόδρα -Λύτρα, όσο και τη συνολική διαχείριση της πανδημίας στη χώρα.

Για την Κουμουνδούρου, άλλωστε, η δημοσιοποίηση της μελέτης αποτέλεσε σημείο καμπής, θεωρώντας πως τα πράγματα έχουν φτάσει πλέον στην κορύφωσή τους, ενώ υπογραμμίζεται -με νόημα- η δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα πως «σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν συλλαμβάνονταν ο Πρωθυπουργός να ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τη ζωή δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων θα έλεγα συμπολιτών μας, είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί», δήλωση στην οποία προέβη ο κ. Τσίπρας ήδη από τις Βρυξέλλες, συμμετέχοντας στις εργασίες των Ευρωσοσιαλιστών.

Παράλληλα, οι κυβερνητικοί χειρισμοί απέναντι στην πολιτική έκταση, την οποία έχει λάβει τις τελευταίες ημέρες η ανάδειξη της μελέτης, μεταφράζονται ως «κινήσεις πανικού» από την αξιωματική αντιπολίτευση, σε αντίθεση με την Κουμουνδούρου, η οποία έλαβε καθαρή θέση απέναντι στις δηλώσεις του βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουμπλή, επιλέγοντας τη διαγραφή του και σε άμεσο χρόνο. Εξάλλου, για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εξίσου σημαντικά και αναπάντητα παραμένουν και άλλα ερωτηματικά-στην ίδια μελέτη- όπως αυτά που σχετίζονται με τις νοσηλείες ασθενών εντός κλινών ΜΕΘ, καθώς το ποσοστό θνητότητάς τους και σε αυτήν την περίπτωση, όπως επισημαίνεται, παραμένει κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με τον αντίστοιχο, ευρωπαϊκό μέσο όρο, διευρύνοντας το πεδίο της σημερινής συζήτησης.

Πηγή: Protothema.gr



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ