Ότι προηγείται το θέμα του εκλογικού νόμου, και έπεται η συνταγματική αναθεώρηση, σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές την λειτουργία και τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου.
Παράλληλα, ο ίδιος απέρριψε τα σενάρια εκλογών, ενώ, αν και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, ξεκαθάρισε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα γίνει με βάση το άρθρο 110, που δεν προβλέπει δημοψήφισμα.
Αναλυτικότερα, με αφορμή τον εκλογικό νόμο, ο κ. Βούτσης έκλεισε τα σενάρια εκλογών.
«Το εκλογικό σύστημα δεν θα λυθεί σε μήνες, αλλά τώρα. Δηλαδή το εκλογικό σύστημα θα συζητηθεί τον προσεχή μήνα», είπε και πρόσθεσε: «Θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση ώστε ο εκλογικός νόμος που θα αποφασιστεί από τη Βουλή να έχει τη συνταγματική βάση για να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές μετά από τρία χρόνια και τρεισήμισι μήνες».
Αναφορικά με το όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου υπενθύμισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι «δεν είμαστε στη μεταπολιτευτική φάση όπου στη Βουλή υπήρχαν για δεκαετίες τρία ή το πολύ τέσσερα ή πέντε κόμματα για κάποιες περιόδους» και υπογράμμισε ότι «μέσα στην κρίση βρεθήκαμε με 6μελή και τώρα με 8μελή Βουλή και με δύο κόμματα στο κατώφλι για να μπουν στη Βουλή». «Άρα, είναι θέματα που δεν θα αντιμετωπιστούν ιδεολογικά και αξιακά μόνο, αλλά στη βάση μίας νέας πραγματικότητας στη χώρα για να αποκατασταθεί ο δημοκρατικός πλουραλισμός. Το στοιχείο της απλής αναλογικής δεν μπορεί να αναφέρεται σε προσωποπαγή ή προσωπικά κόμματα», πρόσθεσε.
Για τα δημοψηφίσματα και την αναθεώρηση, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι τυπικά η συζήτηση θα ανοίξει τέλη Ιουλίου, ουσιαστικά από τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί μετά από 3 – 4 μήνες.
«Το δημοψήφισμα πρέπει να συζητηθεί. Ήταν λάθος που 40 χρόνια δεν είχε γίνει κανένα – αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να περάσουμε σε κατάσταση Ελβετίας. Το Σύνταγμα είναι αυστηρό και δίνει κατεύθυνση για το τι είδους και σε τι ζητήματα μπορεί», ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα για δημοψηφίσματα σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών ή για μεγάλα δημοσιονομικά θέματα. Ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει απόφαση για δημοψήφισμα π.χ. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τις σχέσεις Εκκλησίας – κράτους και επεσήμανε ότι υπάρχουν προτάσεις για ενίσχυση ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσω εκλογής του από λαό.
Ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε έμφαση στο ότι πρέπει να γίνονται δημοψηφίσματα, απεμπλέκοντάς τα από την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Αφήνω το θέμα πάνω στο τραπέζι γιατί θα ήταν κακό να επανέλθουμε σε ταμπού για την ελληνική κοινωνία, που 40 χρόνια δεν είχε διανοηθεί να κάνει δημοψήφισμα για τίποτα. Ας μείνει ανοιχτό αν χρειαστεί στο πλαίσιο του Συντάγματος να γίνει κανένα δημοψήφισμα» ανέφερε.