Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Βούτσης: Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να είναι «ταλιμπάν της Ορθοδοξίας»

  • Αλίμονο εάν δημιουργούμε «σφραγίδες» για τον άριστο. Λέμε όχι στις σκιαμαχίες μέσα από ταμπέλες. Η αντιπολίτευση που υπήρξε και για τους 3 υπουργούς παιδείας ήταν πολεμική” 
  • “Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι ιδιαίτερο. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι «ταλιμπάν της Ορθοδοξίας”
  • “Για την τρίτη αξιολόγηση η γενική εκτίμηση είναι πως θα είναι μία σύντομη διαδικασία

Στην ΕΡΤ παραχώρησε συνέντευξη ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ο οποίος μεταξύ άλλων επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί αντιπολίτευση σημειώνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκινάει από την αμηχανία, περνά στην νευρικότητα και φθάνει στην εξαλλοσύνη.

Αναλυτικά ο κ. Βούτσης αναφορικά με το ζήτημα της αριστείας που έχει προκύψει σημείωσε:«Όλοι έχουν επίγνωση πως ο συναγωνισμός είναι μία έμφυτη και δημιουργική διαδικασία. Αλίμονο εάν δημιουργούμε «σφραγίδες» για τον άριστο. Λέμε όχι στις σκιαμαχίες μέσα από ταμπέλες.

Η αντιπολίτευση που υπήρξε και για τους 3 υπουργούς παιδείας ήταν πολεμική. Μιλάμε για πολιτική αντιπαράθεση σε λεπτά ζητήματα που δεν πρέπει να παίρνουν τέτοιες διαστάσεις. Η εποχή δεν μπορεί να είναι βαθύτατα συντηρητική. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα «Ελλάς Ελλήνων χριστιανών» ούτε «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Δεν είμαστε λαός ορθόδοξος. Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι ιδιαίτερο. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι «ταλιμπάν της Ορθοδοξίας». Οι παραδόσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό κρατούνται όσο τις κρατάει η εποχή τους».

Αναφορικά με τις μαθητικές παρελάσεις σημείωσε: «δεν πιστεύω πως είναι ότι καλύτερο. Δεν είναι τυχαίο που δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη. Πιστεύω πως και σε αυτό το θέμα θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος. Δεν το θεωρώ μείζον για την ελληνική κοινωνία σήμερα».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της Παιδείας ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε «είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχουμε ως καθεστώς το φροντιστήριο και δεν φαίνεται να μας συνταράσσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Η Παιδεία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη υπόθεση. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους ουσιαστική συζήτηση για την Παιδεία και για της Πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και γενικότερα για τις δομές όπως το Λύκειο».

Σε ερώτηση αναφορικά με την παρέμβασή του στις επιθέσεις του Ρουβίκωνα ο κ. Βούτσης σημείωσε: «η είσοδος στον περιβάλλοντα χώρο της Βουλής δεν είναι μία ενέργεια που γίνεται κάθε ημέρα. Έχει γίνει πολλές φορές στη Βουλή και ορθώς συνελήφθησαν. Στο παρελθόν της Βουλής δεν υπήρξε καμία σύλληψη και τιμωρία και στην επιστολή μου προς τον κ. Μητσοτάκη υπενθύμισα τέτοιες στιγμές. Στόχος είναι η πρόληψη και αποσόβηση. Μετά την καταγραφή και την διασταύρωση των στοιχείων όσων μετέχουν η κατάληψη είναι πάντα η ίδια. Αυτό δεν σημαίνει πως στο μέλλον αν υπάρξουν στιγμές βίαιες πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα. Το ότι υπήρξαν έξαλλες και κυνικές δηλώσεις από μέλη της ΝΔ παραπέμπει σε μία αντιπολίτευση που ξεκινάει από την αμηχανία, περνά στην νευρικότητα και φθάνει στην εξαλλοσύνη. Ρωτήστε τη Νέα Δημοκρατία για το τι συνέβη με τον Ρουβίκωνα. Έχουν δικαίωμα να φτιάχνουν ατζέντα ακόμη και για ψηφοθηρία από τον χώρο της Χρυσής Αυγής».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών με τον χώρο της κεντροαριστεράςο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις είτε μιλάμε για κυβερνητικά σχήματα είτε για αντιπολιτευτικά. Εμείς θέλουμε αυτό το τοπίο να αποτυπωθεί οπωσδήποτε στις μέλλουσες εξελίξεις για τη χώρα γιατί πιστεύουμε πως βγαίνοντας από την επιτήρηση θα είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει μία σύγκλιση δυνάμεων».

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση χρειάζεται ανασχηματισμό ο κ. Βούτσης σημείωσε πως δεν πιστεύει πως υπάρχει σήμερα ανάγκη για αλλαγή προσώπων. «Χρειάζεται ένας πολύ καλύτερος συντονισμός και στο πεδίο της καθημερινότητας και μία συνειδητοποίηση και ένα συμμάζεμα και στο πεδίο της ταχύτητας. Δεν συμφωνώ ας πούμε με την μη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων».

Αναφορικά με την 3η αξιολόγηση ο κ. Βούτης σημείωσε: «η γενική εκτίμηση είναι πως θα είναι μία σύντομη διαδικασία. Κρατάω μία μικρή επιφύλαξη για το κατά πόσο θα συμβεί αυτό. Είναι καλύτερα να κάνει τα βήματά της η πραγματική οικονομία χωρίς να περιμένει την 3η αξιολόγηση. Εφ’ όσων πάει καλά η ελληνική οικονομία είναι πάντοτε στο τραπέζι να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για τα υψηλά πλεονάσματα. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ