Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Βούτσης: Όχι διένεξη αλλά…. – Τι είπε για τον Τσακαλώτο,

Αποστάσεις από την επικοινωνιακή διαχείριση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ζήτημα της υλοποίησης των συμφωνηθέντων παίρνει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», επισημαίνοντας ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει διασαφηνιστεί το θέμα.

Διαβεβαιώνει, πάντως, ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και του κ. Τσακαλώτου και σημειώνει ότι η Αθήνα υλοποιεί κατά γράμμα τη συμφωνία του Ιουλίου.

Εκτιμά επίσης ότι τελικά θα υπαναχωρήσουν οι ακραίοι κύκλοι που διεξάγουν «βρόμικο πόλεμο» κατά της χώρας και αποκλείει κάθε σκέψη για εκλογές ή δημοψήφισμα με δίλημμα το ευρώ. Παραδέχεται, παράλληλα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, ρίχνοντας όμως το «μπαλάκι» της πρωτοβουλίας στο ΠΑΣΟΚ.

Δηλώνει, ακόμη, ότι σε δύο μήνες θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η διαδικασία του ΕΣΡ για την αδειοδότηση των καναλιών και αποκαλύπτει ότι μετά το Πάσχα θα εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Επίσης προβαίνει στην παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «άγνοια» στο θέμα της διακυβέρνησης.

Διαβάστε την συνέντευξη που έδωσε στην Ναυτεμπορική 

O πρωθυπουργός διαβεβαίωσε προχθές τη Βουλή ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς τη λήψη των προληπτικών μέτρων που ζητούν οι δανειστές. Πού εδράζεται αυτή η αισιοδοξία; Εκτιμάτε ότι τελικά θα υποχωρήσουν;

Η εκτίμηση που έδωσε ο πρωθυπουργός είναι εδραία. Βασίζεται στο ότι αφενός εμείς έχουμε υλοποιήσει και υλοποιούμε κατά γράμμα τη συμφωνία του Ιουλίου. Άρα δεν υπάρχουν εκκρεμότητες ή υπαναχωρήσεις από την πλευρά μας.

Αφετέρου είναι τέτοια η κατάσταση στον διεθνή περίγυρο (π.χ. τη Δευτέρα θα έχουμε την κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ που θα δείξει και την κατεύθυνσή του με αφορμή και τη νέα ηγεσία Τραμπ, υπάρχει ο ρόλος της Ευρώπης και τα αδιέξοδά της, ο εκλογικός κύκλος που έχουμε μπροστά μας για τις μεγάλες χώρες) που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι προς το συμφέρον όλων να κλείσει η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση «χθες». Αυτή είναι η εκτίμηση.

Εδράζεται σε έναν νέο συσχετισμό που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη και δεν έχει καμία σχέση με το 2015 και την απομόνωση της χώρας μας ως αποδιοπομπαίου τράγου από πλευράς των πιο επιθετικών κύκλων περί τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

Νομίζω ότι τις προσεχείς ημέρες, μέχρι την 20ή Φεβρουαρίου, θα έχει δοθεί το σήμα για να πάμε επιτέλους στην απόφαση συμμετοχής της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.

Η μη συμμετοχή στο QE αποτελεί μια μοναδικότητα δυσμενή και ετεροβαρή για τη χώρα μας εδώ και δύο χρόνια. Γι’ αυτό μίλησα για έναν «βρόμικο πόλεμο» ο οποίος διεξάγεται από ορισμένους κύκλους της Ε.Ε. απέναντι στη χώρα μας.

Θεωρείτε δηλαδή ότι θα ηττηθούν οι κύκλοι που διεξάγουν βρόμικο πόλεμο;

Θα υπαναχωρήσουν. Δεν μπορεί παρά να το κάνουν. Αλλιώς είναι μια επιλογή η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω δυσκολίες και αδιέξοδα για την αρχιτεκτονική και τις διεργασίες μέσα στην Ε.Ε., που αυτή τη στιγμή έχουν πολύ διαφορετικές προτεραιότητες και ανάγκες προς επίλυση προβλημάτων.

Μερίδα της αντιπολίτευσης εκτιμά ότι αν η κυβέρνηση βρεθεί σε αδιέξοδο θα προσφύγει σε δημοψήφισμα ή εκλογές με δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Αποκλείετε κάτι τέτοιο;

Δεν υπάρχει αυτό. Δεν υπήρξε ποτέ. Ούτε στις πιο δύσκολες συνθήκες που μας απειλούσαν και τελικά μας επέβαλαν τα capital controls. Και τότε είχαμε και μια ισχυρή συνιστώσα στο κυβερνών κόμμα που είχε ως επιλογή το εθνικό νόμισμα… πόσο μάλλον τώρα.

Δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα. Επαναλαμβάνω πως η χώρα μας είναι προσδεδεμένη με το ευρώ, όσο υπάρχει ευρώ. Η επικινδυνότητα για το ευρώ έχει να κάνει ακριβώς με αυτούς που μέχρι πριν από λίγο δήλωναν διαπρύσιοι υπερασπιστές της ιδέας της Ε.Ε. Η επικινδυνότητα για τη διάλυση της Ε.Ε. δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό πρόβλημα ή με το ζήτημα χρέους.

Η Ν.Δ. μίλησε για διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση με αφορμή τη διένεξη που είχατε με τον κ. Τσακαλώτο. Έχετε την ίδια άποψη με τον κ. Τσακαλώτο ως προς την πορεία και τον ρυθμό υλοποίησης του προγράμματος;

Ναι, απολύτως. Δεν υπάρχει διένεξη. Πιστεύω ότι όλους αυτούς τους μήνες -και με την πρώτη αξιολόγηση και τώρα- γίνεται μια άριστη δουλειά με τους ιθύνοντες της διαπραγμάτευσης στα όρια της γραμμής που συλλογικά συμφωνούμε και εκφράζει ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων. Από εκεί και πέρα για επιμέρους εκτιμήσεις -οι οποίες όμως δεν αποτελούν πρόσκομμα ή προϋπόθεση για να πάει αλλιώς η διαπραγμάτευση- μπορούμε όλοι να έχουμε τις ιδιαίτερές μας απόψεις.

Εάν υπήρξε μια αμφισβήτηση προχθές ήταν κατά πόσον επικοινωνιακά έχει δοθεί στον κόσμο να αντιληφθεί ότι αυτό το οποίο είπε ο κ. Τσακαλώτος για το 1/3 αφορά, όχι σε νέα νομοθέτηση μέτρων αλλά στα υπόλοιπα που υπάρχουν και μένουν να υλοποιηθούν με υπουργικές αποφάσεις και διατάγματα σε ήδη ψηφισμένους νόμους.

Αυτό δεν είχε γίνει καθαρό και δεν είναι καθαρό ακόμα δημοσίως και γι’ αυτό υπήρξε εικόνα μιας πιθανής διένεξης όταν είπα «ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο να σας πει ακριβώς τι συμβαίνει». Περί αυτού πρόκειται.

Μιλήσατε για τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη. Η Αθήνα ελπίζει σε αλλαγή των συσχετισμών στις γερμανικές εκλογές. Αυτό προϋποθέτει όμως τη συνεργασία του SPD του Μάρτιν Σουλτς με το Die Linke. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπραττε κάτι ανάλογο με το ΠΑΣΟΚ;

Το κλίμα που θα μπορούσε να είχε διαμορφωθεί στην παρούσα Βουλή για πιο σημαντικές διεργασίες σύγκλισης με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ χάλασε σε μεγάλο βαθμό από τη συζήτηση που έγινε τον Ιούλιο και τις αποφάσεις που ελήφθησαν με αφορμή τον εκλογικό νόμο.

Άρα είναι σωστό αυτό που έχει ειπωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης πως αν ληφθούν πρωτοβουλίες (π.χ. για επανεξέταση του ζητήματος από τη συγκεκριμένη παράταξη) θα αποτελούσε ένα σημαντικό στοιχείο που θα προοιωνιζόταν και για το μέλλον πιο ευρείες διεργασίες.

Σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρει πάρα πολύ τι θα γίνει με τον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, όσο μας ενδιαφέρει και στην Ευρώπη να αποκολληθούν επιτέλους -και αυτό ήδη γίνεται σε έναν βαθμό- οι Σοσιαλιστές από τον σφιχτό ιστορικό εναγκαλισμό (μιας 20ετίας πλέον) με νεοφιλελεύθερες και ακραίες συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης. Είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη και διεργασία σε κίνηση.

Πού αποδίδετε τις διεργασίες οι οποίες παρατηρούνται στη Βουλή με τις μετακινήσεις βουλευτών προς διάφορα κόμματα;

Για την ώρα, όσες έχουν ήδη αποτυπωθεί τις αποδίδω κυρίως στην αναζήτηση προσωπικών στρατηγικών και για κάποιους στην εξεύρεση εκλογικής στέγης για τις εκλογές, όποτε γίνουν.

Δεν εμπεριέχουν ένα γενικότερο μήνυμα πολιτικής κατεύθυνσης. Από την άλλη, βεβαίως, έχει μπει σε κρίση και ένας χώρος κομμάτων που είναι δημιουργήματα της συγκυρίας της κρίσης και μπήκαν στη Βουλή με βασικά προτάγματα, που πλέον ιστορικά δεν αποδίδουν μια ταυτότητα.

Υπαινίσσομαι το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων, άλλους χώρους. Υπάρχει μια κινητικότητα που αφορά σε κόμματα με περιορισμένη ταυτότητα.

Κατά γενική ομολογία είστε το πολιτικό πρόσωπο που συνέβαλε τα μέγιστα στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει ούτε καν χρονοδιάγραμμα για την αδειοδότηση των καναλιών. Τι μέλλει γενέσθαι;

Είναι νωρίς. Σωστά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε ότι πλέον τώρα πρέπει με ταχύ ρυθμό να πάμε στην αποσαφήνιση μιας διαδικασίας, έτσι ώστε πολύ γρήγορα να πάμε στον πρώτο κύκλο αδειοδότησης των καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Μετά υπάρχει ανάγκη να τακτοποιηθεί το τοπίο και στα θεματικά και στα περιφερειακά και στο φάσμα των ραδιοφωνικών συχνοτήτων.

Είναι σωστό κατά τη γνώμη μου τους προσεχείς δύο μήνες να έχει εκκινήσει η διαδικασία γι’ αυτόν τον πρώτο κύκλο για να προχωρήσουμε στη συνέχεια αποφασιστικά και να έχει και κύρος το ΕΣΡ, που νομίζω ότι το έχει, για να διεξαγάγει αυτές τις διαδικασίες αμερόληπτα. Τώρα, ως προς αυτό που είπατε στην αρχή.

Είμαι ευχαριστημένος γιατί μέσα σε 10 μήνες περαιώσαμε τη συγκρότηση και των πέντε Συνταγματικών Αρχών με νέες διοικήσεις με εξαετείς θητείες. Αυτό ήταν τομή στη λειτουργία της Βουλής τα τελευταία 15 χρόνια. Ως προς αυτό νομίζω ότι σωστά κάναμε τη δουλειά μας.

Στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης παρατηρούνται όμως βραδείς ρυθμοί. Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλείψει σιωπηρά αυτό το εγχείρημα;

Δεν φαίνεται. Είναι ζήτημα πρωτοβουλίας που θα πάρει η πλειοψηφούσα παράταξη της Βουλής και η κυβέρνηση για την καθαυτή διαδικασία του άρθρου 100.

Έχει διαμορφωθεί μια επιτροπή, που προχθές είδα ότι έχει ένα προσχέδιο θέσεων και ατζέντας για συζήτηση μέσα στον κόσμο για ένα διάστημα ενδεχομένως ολιγόμηνο ώστε να διαμορφωθεί μια γκάμα απόψεων.

Νομίζω ότι αμέσως μετά, ενδεχομένως μετά το Πάσχα ή κάτι τέτοιο, θα περάσουμε και στην καθαυτή κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε να μπορεί η επόμενη Βουλή, όποτε κι αν προκύψει (εμείς θεωρούμε ότι θα προκύψει μετά το 2019) να είναι αναθεωρητική.

Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με το χέρι στην καρδιά: τα είχατε φανταστεί έτσι;

Όχι. Αλίμονο. Γενικά δεν κινούμασταν με τη φαντασία. Είχαμε και έχουμε ακόμη μια βαθύτατη αίσθηση ευθύνης μπροστά στις μεγάλες απαιτήσεις αλλά και σε σημαντικό βαθμό μπροστά στην άγνοια που είχαμε για το θέμα της διακυβέρνησης. Επικεφαλίδα είναι η ιστορική ευθύνη.

Θεωρώ θετικό ότι μέσα από όλες αυτές τις διακυμάνσεις, για να μην πω και παλινωδίες, τώρα σε όλη την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο η ύπαρξη αυτής της κυβέρνησης στη χώρα μας αποτελεί ένα σημείο αναφοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ