Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Βουλή: Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι Ποινικοί Κώδικες – Διευκρινίσεις για τις ποινές του βιασμού

Αύριο, Πέμπτη, εισάγονται στην Ολομέλεια της βουλής τα νομοσχέδια με τις τροποποιήσεις στους Ποινικούς Κώδικες, που εκσυγχρονίζουν την ποινική νομοθεσία και συμβάλλουν στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Θα συζητηθούν χωρίς την παρουσία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, τουΚινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το χρόνο που επέλεξε η κυβέρνηση να προωθήσει τα νομοθετήματα.

«Μετά από μια συναινετική πορεία και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η ΝΔ εγείρει ζήτημα περί δήθεν μη πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης να ασκεί τα καθήκοντά της», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου επικρίνοντας την στάση της αντιπολίτευσης.

Στη ΝΔ υποστηρίζουν πως δεν θα νομιμοποιήσουν παρανομίες και διευθετήσεις της τελευταίας στιγμής που επιχειρεί η κυβέρνηση. Tο ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για έλλειψη ικανού χρόνου για τη διαμόρφωση συναινέσεων καταλογίζοντας στην κυβέρνηση αργοπορία, ενώ το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι δεν θα νομιμοποιήσει μία απαράδεκτη διαδικασία.

Τι αλλάζει στην απονομή δικαιοσύνης

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στόχος των νέων κωδίκων είναι ο εξορθολογισμός των ποινών, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και η βελτίωση της διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές.

Μεταξύ άλλων, στο νέο ποινικό κώδικα τιμωρείται πιο αυστηρά το ρατσιστικό έγκλημα. Προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για όσους κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με ανώτατο όριο κάθειρξης τα 15 χρόνια. Καταργείται ο πολυσυζητημένος νόμος περί καταχραστών του δημοσίου που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε σε εξοντωτικές ποινές, όπως στην περίπτωση της σχολικής καθαρίστριας από το Βόλο. Με το νέο ποινικό κώδικα διώκεται αυτεπάγγελτα σε βαθμό κακουργήματος η απιστία και στον ιδιωτικό τομέα για καταχρήσεις από τους διοικούντες μεγάλες επιχειρήσεις ή οργανισμούς.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Οι ποινές του βιασμού είναι εκτιτέες

Παραμένει κακούργημα η χρήση εκρηκτικών που στρέφεται κατά ανθρώπων και μετατρέπεται σε πλημμέλημα η κατοχή και χρήση εκρηκτικών κατά αντικειμένων, ενώ με αφορμή τις αντιδράσεις σχετικά με τις διατάξεις του υπό ψήφιση Ποινικού Κώδικα, που αφορούν το έγκλημα του βιασμού και άλλα εγκλήματα που στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας, από κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε γνωστό ότι οι προβλεπόμενες ποινές που επιβάλλονται είναι σε κάθε περίπτωση εκτιτέες.

Συγκεριμένα, διευκρινίζεται, ότι τιμωρούνται ως κακουργήματα, με ποινή κάθειρξης, δηλαδή με ποινή από 5 έως 15 έτη, οι περιπτώσεις που:
α) Ασκείται σωματική βία κατά του θύματος (άρθρο 336 παρ. 1). Ως σωματική βία θεωρείται και η περιαγωγή του θύματος σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας για αντίσταση με υπνωτικά ή ναρκωτικά ή άλλα ανάλογα μέσα,
β) Ασκείται ψυχολογική βία κατά του θύματος, μέσω της έκφρασης απειλής σοβαρού και άμεσου κινδύνου για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα (άρθρο 336 παρ. 1).

Παράλληλα, όταν στο θύμα ασκείται ψυχολογική βία χαμηλότερης έντασης, όταν δηλαδή απειλείται με άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη και εξαναγκάζεται έτσι σε γενετήσια πράξη με τον δράστη, τότε επιβάλλεται ποινή από 3 έως 5 έτη.

Ακόμη, η απειλή οποιασδήποτε παράνομης πράξης δεν περιγράφεται στο έγκλημα ως το αποκλειστικό στοιχείο που πρέπει να αναζητείται για την επιβολή τιμωρίας στο δράστη.

Έτσι, η νομολογία, περιπτωσιολογικά, αναζητούσε όχι οποιαδήποτε απειλή, αλλά επιπρόσθετα το στοιχείο του να είναι «άμεση» και «σπουδαία», καθώς και το στοιχείο του να στρέφεται κατά «ουσιώδους δικαιώματος» του δράστη, περιορίζοντας έτσι το πεδίο με εφαρμογής του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα δεν απαιτείται η αναζήτηση τόσων αξιολογικών και δυσαπόδεικτων στοιχείων, αλλά αρκεί μόνη η απειλή παράνομης πράξης για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος.

Επίσης, τιμωρείται ως κακούργημα, με ποινή κάθειρξης έως 10 ετών, η περίπτωση που το θύμα «παγώνει», όταν αντιμετωπίζει το δράστη του εγκλήματος, εξαιτίας παροδικής εξ αυτού του λόγου ανικανότητάς του να αντισταθεί (άρθρο 338 παρ. 1).

Ακόμη, τιμωρείται με φυλάκιση από 2 έως 5 έτη και χρηματική ποινή η περίπτωση εκείνη που κάποιος υποχρεώνεται σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, με κατάχρηση σχέσης εργασιακής εξάρτησης οποιασδήποτε φύσης, δηλαδή σε κάθε εργασιακό χώρο (άρθρο 343 περ. α). Σήμερα η περίπτωση αυτή τιμωρείται με φυλάκιση από 1 έτος έως 5 έτη και δεν αφορά παρά τις περιπτώσεις εξαναγκασμού από δημόσιο υπάλληλο προσώπου που εξαρτάται από αυτόν υπηρεσιακά.

Για όλες τις επίμαχες πράξεις προβλέπεται ότι αν έχουν τελεστεί με ιδιαίτερη σκληρότητα ή κατά θύματος που δεν μπορούσε να προστατεύσει τον εαυτό του, επιβάλλεται βαρύτερη ποινή (άρθρο 79 παρ. 5).

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, με το νέο σύστημα ποινών οι επιβαλλόμενες άνω των 3 ετών ποινές είναι σε κάθε περίπτωση εκτιτέες, ενώ με το προϊσχύσαν καθεστώς στις περιπτώσεις αυτές μπορούσε να χορηγηθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής ή μετατροπή της σε χρηματική ποινή.

Πάντως, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, η προστασία αυτών των αγαθών και η επιδιωκόμενη επιβολή του σεβασμού τους, σαφώς, είναι αυξημένη.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ