Εκδήλωση για τη σημασία του εμβολιασμού στη Δημόσια Υγεία πραγματοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της δράσης #emvoliaZOUME.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Εμμανουήλ Ροηλίδης καθηγητής Παιδιατρικής–Λοιμωξιολογίας, της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Από την τοποθέτησή του, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά στον θάνατο 4 μηνών βρέφους από κοκκύτη. Μάλιστα, το νεογνό δεν είχε κάνει κανέναν εμβόλιο, λόγω των αντιεμβολιαστικών πεποιθήσεων των γονιών του!
“Ο εμβολιασμός έναντι του κοκκύτη θα είχε προλάβει αυτή την άσχημη εξέλιξη…” είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε τα αίτια αμφισβήτισης των εμβολίων προσθέτοντας ότι “δεν μπορεί γιατροί οι οποίοι δεν έχουν ειδικότητα στο θέμα, και δεν γνωρίζουν το αντικείμενο να μιλούν γι αυτό…”
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν συγκλονιστικά στοιχεία για θανάτους βρεφών, παιδιών και ενηλίκων σε όλον τον πλανήτη, αλλά και για τις νόσους που επανεμφανίζονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Στα ίδια πλαίσια, έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στο προσφυγικό ζήτημα και την ανάγκη ελέγχουν των μετακινούμενων πληθυσμών.
Η εκδήλωση έκλεισε με τα εξής ερωτήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν την πολιτεία, τον ιατρικό κόσμο και την κοινωνία, όπως είπε ο Εμμανουήλ Ροηλίδης: “Τα εμβόλια θα συνεχίσουν να σώζουν ζωές; Θα εξαλειφθεί τελικά η πολιομυελίτιδα από τη γη; Θα υπάρξουν άλλα εμβόλια για άλλα νοσήματα που οδηγούν στο θάνατο μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας; Η κοινωνία θα κατανοήσει τη χρησιμότητα των εμβολίων σε όλο τους το εύρος; Θα πρέπει να μιλήσουμε για ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ εμβολίων σε ΟΛΟΥΣ, ως αναπόσπαστο μέρος της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; Θα υπάρξουν άλλα μοντέλα ανοσοποίησης του ανθρώπινου είδους από παθογόνους μικροοργανισμούς ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ; Τα εμβόλια πώς θα εμπλακούν στην προσπάθεια υγείας όλων των έμβιων; (one health)”