Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Βρετανία και Αλβανία συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ και ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα συμφώνησαν σήμερα, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, να εντείνουν τη συνεργασία τους για να αντιμετωπίσουν την παράτυπη μετανάστευση, έναν μήνα μετά την οξεία αντιπαράθεση των δύο κυβερνήσεων με αφορμή τους Αλβανούς αιτούντες άσυλο στη Βρετανία.

Ο Σούνακ “παραδέχτηκε τη θετική συμβολή της αλβανικής κοινότητας” στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά “οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

“Συζήτησαν σχέδια για την ενίσχυση της συνεργασίας και την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων”, όπως να κλείσουν τα “παραθυράκια” που παρεμποδίζουν τον γρήγορο επαναπατρισμό των αιτούντων άσυλο, το αίτημα των οποίων έχει απορριφθεί, πρόσθεσε. “Θα επιταχύνουν τη συνεργασία τους για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα και να εμβαθύνουν γενικότερα τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Αλβανία”, ανέφερε εξάλλου ο εκπρόσωπος.

Η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να κατευνάσει τα πνεύματα, έπειτα από την πρόσφατη ένταση που προκλήθηκε, με αφορμή τις δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπράβερμαν. Πριν από έναν μήνα, η υπουργός, μιλώντας στη Βουλή, έκανε λόγο για “εισβολή” μεταναστών και αμφισβήτησε τα πραγματικά κίνητρα των Αλβανών μεταναστών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και του ΟΗΕ και την οργή της αλβανικής κυβέρνησης.

Κατηγορώντας το Λονδίνο για διακρίσεις, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατήγγειλε τον “παραλογισμό” της βρετανικής κυβέρνησης η οποία χαρακτήριζε τους μετανάστες, ιδίως τους Αλβανούς, “εισβολείς και γκάνγκστερ” για να αποστρέψει την προσοχή “από την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων και την εγκληματικότητα”.

“Το να στοχοθετείς μια κοινότητα και να μιλάς για γκάνγκστερ και εγκληματίες δεν ακούγεται (…) πολύ αγγλικό (…) αλλά μάλλον σαν κραυγές στο φρενοκομείο”, είχε δηλώσει τότε.

Η μετανάστευση θεωρείται προτεραιότητα για τη συντηρητική βρετανική κυβέρνηση η οποία δυσκολεύεται να υλοποιήσει την υπόσχεση του Brexit, να “αναλάβει και πάλι τον έλεγχο” των συνόρων της Βρετανίας. Από τις αρχές του έτους περισσότεροι από 43.000 μετανάστες –αριθμός ρεκόρ– έφτασαν στο βρετανικό έδαφος αφού διέπλευσαν τη Μάγχη με μικρά σκάφη. Από αυτούς τουλάχιστον 12.000 ήταν Αλβανοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ρίσι Σουνάκ σχεδιάζει να αναθεωρήσει τον νόμο περί ισότητας και να αφαιρέσει τη νομική προστασία για τα τρανς άτομα

Έντι Ράμα: Η Βουλγαρία, μια χώρα του ΝΑΤΟ, κρατά σε ομηρία δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και αυτό είναι ντροπή

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ