Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Βρετανία: Κίνητρο η είσοδος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες για όσους κάνουν το εμβόλιο;

Δημοσίευμα της Daily Telegraph αναφέρει πως η Βρετανική κυβέρνηση σκέφτεται να ανταμείβει όσους εμβολιαστούν προσφέροντας ως αντάλλαγμα δωρεάν είσοδο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Σκοπός των κυβερνώντων σύμφωνα με την εφημερίδα είναι να δώσουν ως κίνητρο για να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, έναν κώδικα QR που θα χρησιμοποιείται ως απόδειξη ότι έχουν κάνει το εμβόλιο και με αυτό το «πάσο» θα μπορούν να μπαίνουν σε αγώνες και άλλα event ώστε να μπορούν να κάθονται και δίπλα σε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σημειωτέον πως η  χρήση του κωδικού QR είναι ήδη διαδεδομένη στο βρετανικό ΕΣΥ. Πριν από τις εγχειρήσεις, ζητείται πάντα ένας κωδικός QR (Οι Κωδικοί QR ή Quick Response Codes είναι γραφικοί κωδικοί Barcode δύο διαστάσεων) μόλις  οι ασθενείς  φτάνουν στο χειρουργείο και τώρα σκέφτονται να το επεκτείνουν και σαν app το οποίο θα λειτουργεί ως «διαβατήριο ανοσίας» ώστε να αναγνωρίζονται όσοι έχουν αντισώματα κατά του ιού.

Εν τούτοις, η ιδέα δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, καθώς πολλοί υποστηρίζουν  ότι το «διαβατήριο» θα λειτουργούσε ως «διεστραμμένη λογική» για ανθρώπους που θα μολύνονταν μόνο και μόνο για να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα και θα γεννούσε φαινόμενα κοινωνικού στιγματισμού και περιθωριοποίησης.

Άλλοι πάλι μιλούν για μια μορφή  κοινωνικού αποκλεισμού για όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν που θα επέφερε ζητήματα   έλλειψης οικονομικών πόρων, κοινωνικής απομόνωσης και  περιορισμένης πρόσβασης σε κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

Το θέμα όσο αστείο και αν φανεί σε κάποιον  με μία πρώτη ματιά κατά βάθος είναι πολύ σοβαρό. Ο καθηγητής Πρακτικής Ηθικής, Τζούλιαν Σαβουλάσκου στο Κέντρο Uehiro της Οξφόρδης  δήλωσε σχετικά με το θέμα πως το κίνητρο για να εμβολιαστεί κάποιος μπορεί να είναι είτε οικονομικό είτε «πληρωμή» σε είδος – όπως να επιτρέπεται η μη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους σε όσους εμβολιάζονται.

Ο καθηγητής Σαβουλάσκου εξήγησε πως υπάρχουν παραδείγματα εξαναγκασμού των πολιτών που είναι επωφελή, όπως η επιστράτευση σε καιρούς πολέμου, οι φόροι ή η ζώνη ασφαλείας. Πρόσθεσε δε, πως πολιτικές υποχρεωτικού εμβολιασμού βρίσκονται σε ισχύ σε κάποια μέρη του κόσμου.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, η υποχρεωτική προσέγγιση εγείρει ηθικά ζητήματα. Οπότε αν ο εθελοντικός εμβολιασμός αποδειχτεί ατελέσφορος, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο κινήτρων στους πολίτες.

Διαβάστε επίσης 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ