Ανατρέποντας τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τις οποίες οι φετινές εκλογές θα ήταν οι πιο αμφίρροπες εδώ και δεκαετίες, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πέτυχε μια εντυπωσιακή νίκη στη Βρετανία, και ετοιμάζεται για τη δεύτερη και τελευταία θητεία του στην Ντάουνινγκ Στρητ.
Σημειώνεται ότι οι Συντηρητικοί έχουν ήδη εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία 326 εδρών, κάτι που τους επιτρέπει να κυβερνήσουν μόνοι τους για πρώτη φορά από το 1992. Αυτό σημαίνει ότι ο Κάμερον δεν χρειάζεται πλέον τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες με τους οποίους κυβερνά από το 2010.
Τη νίκη Κάμερον, ακολούθησαν οι ανακοινώσεις παραίτησης των Μίλιμπαντ, Κλεγκ και Φάρατζ, καθώς τα κόμματά τους (Εργατικοί, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Ευρωσκεπτικιστές) ηττήθηκαν κατά κράτος.
Παράλληλα, η νίκη του Κάμερον σημαίνει ότι η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δημοψήφισμα το οποίο έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, για τη συνέχιση της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ. Ο Κάμερον λέει πως θέλει την παραμονή στην Ένωση, αλλά μόνον αν μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μετά τη συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισάβετ, από την οποία πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υποσχέθηκε επίσης στη Σκωτία ότι θα της μεταβιβάσει περισσότερες εξουσίες ώστε να δημιουργηθεί εκεί «η πιο ισχυρή αποκεντρωμένη κυβέρνηση στον κόσμο».
Ανοιχτό φαίνεται να παραμένει και το ενδεχόμενο διάσπασης της ενιαίας χώρας, καθώς παρά το ότι η Σκωτία ψήφισε μόλις πέρυσι υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις νέες εκλογές θα στείλει στο κοινοβούλιο μόνο τρεις αντιπροσώπους μεγάλων βρετανικών κομμάτων, και δε θα έχει εκπροσώπους στην κυβέρνηση, γεγονός που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις φωνές που ζητούν την έξοδο της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.