Οι Εργατικοί ανέστειλαν την κομματική ιδιότητα της βουλευτή Νταϊάν Άμποτ, της πρώτης μαύρης που εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων, λόγω μιας επιστολής της στην οποία υποστήριζε ότι η προκατάληψη σε βάρος των Εβραίων είναι παρόμοια αλλά όχι ίδια με τον ρατσισμό που βιώνουν οι μαύροι.
Σε αυτήν την επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Observer η Άμποτ υποστήριζε ότι οι Εβραίοι, οι Ιρλανδοί, οι νομάδες «είναι αναμφίβολα θύματα προκατάληψης» αλλά «δεν βιώνουν τον ρατσισμό σε όλη τους τη ζωή», σε αντίθεση με τους μαύρους.
«Το Εργατικό Κόμμα καταδικάζει πλήρως αυτά τα σχόλια, που είναι βαθύτατα προσβλητικά και λανθασμένα» ανέφερε ένας εκπρόσωπος, ανακοινώνοντας ότι η Άμποτ διαγράφεται μέχρι να ερευνηθεί το θέμα.
Αντιμέτωπη με τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η επιστολή της, η Άμποτ ζήτησε συγγνώμη, με ανάρτησή της στο Twitter. «Ζητώ συγγνώμη για τη στεναχώρια που προκάλεσα. Ο ρατσισμός παίρνει πολλές μορφές και είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο εβραϊκός λαός έχει υποστεί τις τερατώδεις συνέπειές του, όπως επίσης οι Ιρλανδοί, οι νομάδες και άλλοι», ανέφερε.
Στην επιστολή της η Νταϊάν Άμποτ έγραφε ότι αυτές οι ομάδες «αναμφίβολα είναι θύματα προκατάληψης (…) Πολλοί τύποι λευκών που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως οι κοκκινομάληδες, μπορεί να είναι θύματα προκατάληψης. Αλλά δεν βιώνουν τον ρατσισμό σε όλη τους τη ζωή. Πριν από (το κίνημα) των πολιτικών δικαιωμάτων στην Αμερική (τα μέλη αυτών των ομάδων) δεν ήταν υποχρεωμένα να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου. Και στη Νότια Αφρική, την εποχή του απαρτχάιντ, είχαν δικαίωμα ψήφου».
Η υπόθεση αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές στη Βρετανία και ενώ οι Εργατικοί προηγούνται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις έναντι των Συντηρητικών. Το θέμα του αντισημιτισμού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους Εργατικούς, μετά τα αλλεπάλληλα επεισόδια των τελευταίων ετών. Το 2020 η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα «ασυγχώρητα» λάθη προέρχονταν από την «έλλειψη βούλησης» για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού στους κόλπους του κόμματος. Την εποχή εκείνη ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης του κόμματος μεταξύ 2015-20, διαγράφηκε επειδή αμφισβήτησε ορισμένα από τα συμπεράσματα της Επιτροπής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρετανία: Υπό έρευνα ο Ρίσι Σούνακ για «αδήλωτο συμφέρον» λόγω της πάμπλουτης συζύγου του